Moira Young: Blood Red Road – Vérvörös út (Homokvidék 1.)


A Könyvmolyképző Kiadó a Könyvfesztiválra elhozza nektek az egyik legnépszerűbb disztópia, a Homokvidék (Dust Lands) sorozat izgalmasan hangzó első részét, Vérvörös út  (Blood Red Road) címmel.
Kísérjétek figyelemmel a blogturnénk állomásait, melyeken a szokásoknak megfelelően extra információkat kaphattok a történetről, és a játék végén a kiadó jóvoltából három példány talál gazdára.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 424 oldal
Fordító: Dobó Zsuzsanna

Hogy megmeneküljön, küzdenie kell.
Hogy túléljen, vezetővé kell váljon.
Saba világa darabokra hullik, amikor az ikertestvérét, Lugh-t fogságba ejti négy kabátos lovas. Saba eldönti, hogy megmenti, ezért nekivág a Pusztítók által hátrahagyott törvényen kívüli sivár tájnak. Ez egy brutális világ, ahol Saba felfedez magáról pár meglepő dolgot. Vad harcos, ravasz ellenfél és mindenek fölött legyőzhetetlen túlélő. Egy Jack nevű fenegyerekkel és egy Szabad Sólymok nevű lány forradalmár csapattal Saba útnak indul, hogy megmentse a testvérét – és talán az egész világot.

Annyira jó… lehetne ez a könyv, ha nem rontanák el a hangulatot a párbeszédek. De komolyan, miért kell elrontani a remek világot és alaptörténetet a két főszereplő megnevezhetetlen kapcsolatával? De mielőtt részletesen belemennék ebbe, előbb kezdjük a jó dolgokkal, mint:
A világ. Minden disztópikus világot szeretek, amíg remekül van felépítve, ebben pedig nem szenved hiányt a könyv. A helységek elnevezésétől kezdve egészen az utolsó fűszálig minden tetszik ebben a világban. Lehet, hogy az író nem erőltette meg magát túlságosan, de ez akkor is kreatív, nekem pedig nagyon tetszik. Az már más kérdés, hogy nem költöznék ide, mert nem egy barátságos hely, de ez nem a világ rovására van írva. Az egyetlen, ami nekem hiányzik ebből, az egy térkép. Tudom, hogy valószínűleg a jövőbeli Amerika földjén járunk, de egy térkép akkor is jól jött volna.

A leírás. Hát az főleg az elején, de úgy alapvetően később sem volt vele bajom. Szépen elmeséli, mi hogyan néz ki, elég jól el tudtam képzelni a tájat. Azt meg, hogy jelen időben van, a századik oldal után fedeztem fel, nálam ez pozitív.
Az alapsztori annyira jó. Végre nem a fiú a megmentő, hanem a lány. Végre egy erős női karakter (gondoltam itt még), és végre nem az egész világot akarja megmenteni, csak a bátyját.
Nero. Imádom a varjakat és a hollókat, annyira örültem, amikor ebben a történetben is megjelent egy. Túlzás nélkül állíthatom, hogy Nero a legjobb karakter ebben a könyvben, nekem ő a kedvencem.
A Szabad Sólymok. Már eleve az ötlet, hogy egy csomó nő összeáll, és igazságot osztanak. Férfiak nélkül. Le a férfiakkal, éljenek az erős női karakterek!
Humor. A könyv közepénél sokszor hangosan nevettem. A csattanós replikák, az egymás heccelése itt még nagyon vicces volt. Sokáig nagyon szerettem Saba és Jack kialakuló kapcsolatát is. Látszott rajtuk, hogy élvezik, ha a másikon köszörülhetik a nyelvüket.

Később valahogy megváltozott az egész, és elindultunk a lejtőn. Fogalmam sincs, mi történt, vagy pontosan mikor. Először csak Saba kezdett idegesíteni, de ezt már szinte vártam. Kedveltem Sabát, mert erős, harcos nő, de ahogy a húgával bánt, az már engem is kiborított, pedig rólam sok mindent el lehet mondani, de a gyerekbarát nincs köztük. Emmi sem lett a kedvencem, de kicsit túlzásnak érzem, hogy okosabb a nővérénél. A kialakulóban lévő románcon sem lepődtem meg, inkább azon csodálkoztam volna, ha kihagyják. Mint fentebb írtam, egy darabig nagyon szerettem Jack és Saba párbeszédeit, de ahogy haladtunk előre, annál furábbak lettek ezek a beszélgetések. És nagyon nem reálisak. Azt még elnéztem, hogy Jacknek időnként nem túl férfias mondatok hagyták el a száját, mert egy nő nehezen tud élethű férfi karaktert teremteni, na de Saba. Vannak nők, akik meggondolják magukat. Vannak nők, akik a pillanat hevében kimondanak dolgokat, amit aztán visszaszívnának. És van Saba. Rosszabb ezeknél. Próbáltam követni a logikáját, tényleg. Nem ment. Az időzítése mindehhez pedig annyira jó, hogy azt már el sem hiszem.
Haragszom erre a könyvre, mert annyira jól indult, és sokáig annyira remek volt, de úgy el lett rontva a vége. Mindenesetre a folytatásra kíváncsi vagyok, hátha tud fejlődni, én bízom benne. Azért megadom neki a négy csillagot, mert megérdemli az első fele miatt.

Kedvenc karakter: Nero
Ami legjobban tetszett: az eleje
Ami nem tetszett: a vége                                                         
Értékelés: 4/5

Varjak a mitológiában

Saba varja, Nero szinte főszerepet játszik a történetben. A lány kötődik hozzá, és egy helyen meg is említi, hogy az emberek annyira félnek tőle és a rossz hírétől, hogy a közelébe sem mennek.
Több mitológiában is megjelenik a varjú, de elsősorban a balszerencsével és a halállal hozzák összefüggésbe. Úgy tartják, a prófécia madara, és egy összekötő kapocs az élő- és a túlvilág között.
Egyiptomban két varjú a monogámia emblémája. A csipewajan nevű Kelet-Kanadában élő indiai törzsnél csalónak tartják a madarat, ám a navahóknál a fekete csuhájuk miatt a misszionáriusokat hívták varjúnak. Az ír kelta mondakörben Morrigan háborúistennő két nővérével együtt képesek voltak felvenni a varjak alakját, hogy az így közelgő háborút jelezzék jelenlétükkel. A görög mitológiában Athéna feketére festette a rossz hírt hozó varjú tollait. Apolló pedig egy varjút küldött, hogy hozzon vizet, ám a varjú egy fügefánál megpihenve enni kezdett, és elfelejtette feladatát. Egy kígyóval érkezett vissza Apollóhoz, akinek azt hazudta, az állat megtámadta, ezért késett, de Apolló nem hitt neki. Felhajította a kígyót a levegőbe, a hátára tette a varjat és a vizes kupát. Megparancsolta Hidrának, sose hagyja a varjúnak, hogy vizet igyon a kupából, a varjúnak pedig nem engedte többé, hogy énekeljen, így csak károgni tudott.
Több országban babona is kapcsolódik a varjakhoz, valahol balszerencsét, máshol jószerencsét jelent. Több filmben is megjelenik a varjú, mint fontos szereplő.

A holló (eredeti címén The Crow, azaz a varjú) című 1994-es alkotásban is főszerepet játszik egy varjú. A film James O’Barr képregénye alapján készült, és egyeseknek Brandon Lee halála miatt lehet ismerős. A történet szerint a varjú minden évben egyszer, az Ördög éjszakáján kiválaszthat egy meggyilkolt lelket, akit visszahoz az életbe, hogy az befejezze a küldetését.
A varjak fontos szerepet játszanak még a nagysikerű Trónok harca sorozatban is, ahol leginkább üzeneteket szoktak velük küldeni. Ilyenkor a szereplők mindig rossz hírt jelentve megjegyzik: „Sötét szárnyak, sötét szavak.”. A Falon szolgáló Éjjeli őrség tagjait is szokták varjaknak csúfolni fekete ruhájuk miatt.

Nyereményjáték

Itt a remek alkalom, hogy megnyerhessétek ezt az izgalmakban bővelkedő történetet, melyben jelentős szerepet kapnak a varjak. Nincs más dolgod, mint a posztokban szereplő varjak számát összeadd, és az alábbi rafflecopter doboz első sorába beírd. Figyelem! A turné mind a 8 állomásán lesznek varjak, tehát a játék nyolcadik,  befejező állomása után érdemes kitölteni az első kérdést. A facebook oldalakat viszont azonnal lájkolni lehet! 3 példány kerül kisorsolásra, melyeket kizárólag magyarországi címre tudunk postázni! Sok szerencsét!

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
04/06 Dreamworld
04/10 Bibliotheca Fummie
04/14 Fantazmo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése