Spirit Bliss: Reményfosztottak (A Szem 1.)


Mi lenne, ha a városunkat egy csapat törvényen kívüli védelmezné? Ha végleg leszámolnának a bűnözőkkel? Kinek van igaza, a rendőröknek, akinek a törvény megköti a kezét, vagy az önkéntes bandáknak, akik csak biztonságosabb életet akarnak biztosítani?
Ezt a témát járja körbe Spirit Bliss új regénye, a Reményfosztottak. Háromállomásos turné keretén belül ismerhetitek meg a könyvet és a szerzőt október 29 és november 2 között. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a könyv egy példányát.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 296 oldal

Csatlakozz, vagy meghalsz! 

Különleges, láthatatlan szervezet rejtőzködik az éjszakában, 
és olyan bűnözőkre csap le, akikre senki más nem tud, vagy nem mer. 
Ana a Szem tagja. 
Első törvény: bármi áron védd meg az ártatlant! 
Második törvény: légy láthatatlan a rendőrség előtt! 
De mi történik, ha egy zsaru az áldozat? 
Ana megmenti Ryland életét, hogy lerójon egy régi tartozást. Ez a váratlan tett láncreakciót indít el, megváltoztatva mindenki sorsát. 
Macska-egér játék indul az FBI és a Szem között, ám Anára egy új küldetés is vár. Meg kell találni Tamarát, a fiatal modellt, akinek furcsa körülmények között nyoma veszett. 
Vajon a bilincstetkós férfiak állnak a háttérben? Vagy más a felelős a lány eltűnéséért? 
Nyomozz a Szemmel, ha nem félsz a veszélytől! De ne feledd: 
Megszökhetsz a rendőrségtől, 
kijátszhatod a törvényt, 
elbújhatsz a felelősség elől, 
de a Szem akkor is lát. 

Szeress, akkor is, ha veszélyes!



Elég régóta követem Spirit írói pályafutását. Konkrétan ott voltam, amikor kiadták az első könyvét, a Reményfosztottak pedig már a hetedik. Sok idő eltelt azóta, és tök jó elmondani, hogy látom, mennyit fejlődött. Rengeteget.
Persze ebben a könyvben is megtalálhatóak a jellemző stílusjegyek, tudom már, mi az, ami folyton visszatér Adri könyveiben, de már valahogy nosztalgikus mosollyal olvasom ezeket a részeket. Mintha régen látott ismerőssel találkoznék, ami részben igaz is, mert ritkán találkozom az írónővel, és még ha nem is beszélünk gyakran, így legalább tudom, hogy dolgozik valamin.
A Reményfosztottak egy krimi, és elsősorban itt látszik meg, mennyi idő telt el az Árnyékvilág óta. Bár nem itt találkoztam Spirit által írt legjobb csavarral, de abszolút profin volt felépítve a sztori. Nem jöttem rá előre, kit keresünk és miért, bár most esélyem se volt sokat nyomozni, mert nem voltak elrejtett szálak, és olyan dolgok, hogy „hú, végig tudtam, hogy ő volt a gyilkos, olyan gyanúsan viselkedett”. De van egy jól felépített történetünk, ami elég izgalmas. Viszont nekem egy kicsit gyors. Mintha rövid lett volna a könyv, és a közepéből hiányzott volna pár fejezet. Valahogy úgy tudnám leírni, hogy olyan, mintha egy filmet néznél, és jönne egy új jelenet, és érted, mi történik, mégis olyan érzésed van, mintha kivágtak volna valamit. Mintha a Reményfosztottakból is kivágtak volna. Megvolt a történet íve, de olyan gyorsnak tűnik minden. Az egyik pillanatban Ryland még csak megszállott, aztán hirtelen szerelmes. Először csak kutakodik, aztán már túl sokat tud, és hiába látom, honnan kapta az infókat és ezek miért veszélyesek, de nem tudtam felvenni a tempót a könyvvel.

Az alapsztorit viszont imádtam. Van ez a Szem nevű szervezet, ami úgy működik, mint minden átlag szuperhős-filmben a szuperhős. Van egy gonosz ember, aki gonosz dolgot követett el, jön a Szem, megöli, és máris egy kicsivel kevesebb gonoszság van a világon. Ennek persze a rendőrség nem örül, mert hát mégiscsak gyilkolnak, és az törvénytelen, úgyhogy el akarják őket kapni. Azért tetszett ez a koncepció, mert természetesen imádom a szuperhős-filmeket. Meg azért is, mert az olyan filmekben általában a gonosz és jó harcára mennek rá, ami nem baj, mert nagyon jó karakterdrámákat lehet belőle kihozni (lásd: Amerika kapitány: Polgárháború), a Reményfosztottakban a hangsúly azonban a rendőrség és a Szem közti ellentéten van.  Ezt a legtöbb ilyen filmben elhanyagolják, pedig igenis fontos kérdés. Ráadásul az egésznek van egy olyan mellékes tartalma, hogy ki dönthet arról, ki élhet és ki nem? Senkinek nem szabadna ekkora hatalommal rendelkeznie, akkor sem, ha jó célra használja.
Szóval nagyon tetszett, hogy olvasás közben ilyen gondolatok merültek fel bennem. Ez is mutatja, mennyivel komolyabb ez a regény, mint ahogy elsőre látszik.
Van itt még egy szerelmi szál, ami igazából nem zavart annyira, és igen, ezt dicséretnek szántam. Nem volt zavaróan nyálas vagy ilyesmi, de ez a Ryland halálra idegesített. Értem a motivációit, de akkor is… nem bántam volna, ha belefojtja magát a teknőse akváriumába. „Jaj, megmentett ez a szép lány, mostantól kezdve olyan leszek, mint egy kanos kölyökkutya.” Bár ne mentettek volna meg. (Ami nyilván azt eredményezte volna, hogy a könyv az első fejezet felénél véget ér, de akkor is.)
Karakterek közül Anát bírtam (és lehet, hogy csak beképzeltem, de észrevettem némi Szürke utalást), mert nem a megmentésre váró királykisasszony volt, hanem az, aki megmenti a herceget a veszélytől (ami nem egy sárkány, mert a sárkányok aranyos lények és nem bántjuk őket). Gyakorlatilag ez is történt. Tetszett a háttértörténete, és az is jó volt, hogy csak fokozatosan lettünk beavatva, bár már az elején össze lehetett rakni az egészet. Ott van a koreai srác, akinek a nevét szerintem akkor sem fogom megjegyezni, ha következő könyvben lenyom egy monológot olyan Hodor-módra. Őt sem utáltam, de már most sajnálom a közelgő teljesen felesleges szerelmiháromszög-dráma miatt, amiből már most is kaptunk egy kicsit. Mr. Eye (micsoda egyedi név), a Szem főnöke, aki borzasztóan rejtélyes próbál lenni (nem az). És persze itt vannak a szokásos sablonkarakterek: a testvérpár, akik közül a fiatalabbik mindig túl izgatott, az agresszív orosz, a technikai zseni, aki ebben az esetben egy nő.
Tudom ajánlani azoknak, akik szeretik a krimit vagy a romantikus sztorikat, vagy a szuperhős-filmeket.


Kedvenc karakter: Ana, Buddha
Ami legjobban tetszett: az alapsztori
Ami nem tetszett: Ryland nyálzása
Értékelés: 4/5

Nyereményjáték

A főszereplők törvényen kívüliek, üldözik a rosszfiúkat, elkerülik a rendőröket. A mostani játék során nincs más dolgotok, mit képek alapján kitalálni, melyik törvényen kívüliről van szó, és azt beírni a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

A turné további állomásai:
10. 31. Bibliotheca Fummie

1 megjegyzés:

  1. Tök jó. Nagyon rég olvastam már Spirittől, úgyhogy vártam ezt a regényét. (Üstökös voltam :))

    VálaszTörlés