100+ Blogturné


Úgy gondoltuk, egy rendhagyó blogturnéval ünnepeljük meg, hogy kerek 100 könyv szerepelt már a Blogturné Klub repertoárján.
Gyakran jönnek kérdések tőletek, olvasóktól a turnék háttérmunkáival kapcsolatban. Összeírtunk néhány kérdést, amikre válaszolva képet kaphattok, hogyan is áll össze egy blogturné, mi a tagok személyes véleménye egy-egy témában, mik voltak az emlékezetes pillanatok az első 100 könyvvel kapcsolatban.  
Ezen a turnén sem vesz részt mindenki közülünk, inkább csak a legjátékosabb kedvűek.
Fogadjátok szeretettel ezt a különleges turnét, utána pedig következhet az újabb 100 remek könyv!


1. Melyik könyv tetszett a legjobban a 99 turnés regényből? Vagy melyik 3?
Úristen, nem lehet műfajonként hármat választani?
Na jó: Jay Kristoff: Vihartáncos (tegye fel a kezét, aki meglepődött… jó, látom senki :D), Anthony Ryan: A vér éneke, David Benioff: Tolvajok tele.
Maggie Stiefvater Skorpió vágtáját és Richelle Mead Vámpírakadémiáját meg kénytelen vagyok lehagyni a listáról, mert csak hármat szabad írni. Nemér. De azért ők is ott vannak. Meg On Saitól a Scar, de akkor még nem voltam btk-s.




2. Ki volt a legszexibb karakter a 99 történetből?
Buruu, a vihartigris a Vihartáncosból. :D Ja, hogy komolyan? Komolyan ő. Imádom.
De ha csak emberi lényt választhatok, akkor… Vaelin a Vér énekéből, Sean a Skorpió vágtából, Lev a Tolvajok teléből. (Ő lehet, hogy nem volt szexi, de annyira szerettem a karakterét, hogy számomra az volt. A belső értékre megyek, nem a kockákra.)
Vagy Lend eredeti alakjában a Természetfölöttiből (eredeti alakja=láthatatlan). :D:D



3. Változtak a blogolási szokásaid a Blogturné Klub miatt?
Többet foglalkozok a blogommal. Meg nagyon sok dolognak utánanézek az extrák miatt. Többet fordítok a nem létező angoltudásommal. Tanulgatok photoshopolni. Amúgy alapvetően nem.

4. Mi volt a legjobb dolog, ami a Blogturnénak köszönhetően megtörtént veled? És mi volt a legrosszabb?
Anyám, áldom az eszem a remek saját kérdéseimért. A legjobb azt hiszem, az volt, amikor Jay (Kristoff, a Vihartáncos írója) válaszolt twitteren. Ugyan nem kapcsolódik közvetlenül a Blogturnéhoz, de ha nincs a BTK, nem olvasom el a könyvét már áprilisban, hanem valószínűleg még csak a nyálam csorgatnám rá, és akkor lemaradtam volna erről a csodás élményről, meg erről a csodás könyvről (nem, nem vagyok normális, tudom). A legrosszabb? Utálnátok, ha azt válaszolnám, hogy fogalmam sincs? Mert tényleg nincs.

5. Mint kampányfőnök, melyik turné állt legközelebb a szívedhez?
Nem voltam még kampányfőnök, de több turnéban is besegítettem, mert az aktuális kf épp el volt úszva a dolgaival. Bannert meg játékot csináltam. Nagyon élveztem, úgyhogy lassan lecsapok már valami gazdátlanul kallódó turnéra.

6. Miért jelentkeztél? Mi inspirált arra, hogy a klub tagja legyél?
Ezt már valaki megkérdezte tőlem ask.fmen, és lusta vagyok, a kontrolcékontrolvé meg a barátom, szóval…
Hát először is tetszett a társaság. Több ismerősöm is benne van már a kezdetektől, és mesélték a sztorikat, és arra gondoltam, hogy tök jó dolog lehet, én is részese akarok lenni ennek. Tényleg tök jó dolog, de nagyon sok munka is. Ezt is tudtam, szóval sosem gondoltam azt, hogy csak úgy az ölembe hullanak az ingyen könyvek én meg nem csinálok érte semmit.
Aztán meg szeretnék annyi könyvet olvasni, amennyi emberileg csak lehetséges, és ezeket a könyveket eljuttatni az emberekhez, hogy tudják, mit érdemes elolvasni és miért. És persze bennem van az a gyerekes dolog, ami Augustus Watersben is, hogy félek a feledéstől. Szeretnék valamit alkotni, hogy ne érezzem azt, hogy a semmiért vagyok itt. Ha valaki írja, hogy tetszett az értékelésem, vagy az ajánlásomra olvas el egy könyvet, ami tetszik neki, akkor én már boldog vagyok.
Blogolni is szeretek, persze, néha csak nyűg a hátamon, amikor ezer meg egy dolgom van, és még blogolni is kell, de alapvetően imádom csinálni. Főleg a látványos részét, amikor képet szerkesztek vagy új kinézete lesz a blognak, és akkor abban tudok gyönyörködni, de írni is szeretek. Nem is tudom, mi lenne velem, ha nem írhatnék vagy nem mondhatnám el valamiről a véleményem. Mert tudom, hogy „A vélemény, olyan, mint egy segglyuk, mindenkinek van, de senki nem kíváncsi rá.”, ez engem mégsem tart vissza. Nekem ez egy szükséglet, hogy elmondjam, akkor is, ha senkit nem érdekel. Ha meg valakit mégis érdekel, annak csak örülök.
Meg persze ott vannak az ingyen könyvek is, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt benne, de számomra nem ez volt az elsődleges szempont.

7. Hogyan változtak az olvasási szokásaid az eltelt idő alatt?
Nyilvánvalóan ha közeledik a határidő, akkor gyorsabban haladok az adott könyvvel, meg nem baszom el az időm neten, hanem akkor tényleg olvasok. Ezen kívül semmiben. Kevesebb sorozatot néztem a tavaszi időszakban, mert sok volt a turné.

8. Mi a legnehezebb dolog a blogturnézásban?
A határidő. Pont nemrég kerültem olvasási válságba, ráadásul egy btk-s könyv közepén tartottam, és egyszerűen nem tudtam tovább haladni, pedig muszáj volt. És annyira nem tudtam rákoncentrálni a könyvre (amit egyébként imádtam), hogy teljesen elment a kedvem.
A héten meg múlt héten voltak vizsgáim, amire tanulnom kellett, de közben a könyvvel is haladni, és két nap gyakorlati vizsga után hazaestem és még volt vagy száz oldal a könyvből és posztot is kellett írnom még aznap, és legszívesebben csak aludtam volna az idők végeztéig, de nem tehettem meg.
Szóval igazából csak az a problémám, hogy nem 48 órás egy nap. De már 36 órában is kiegyeznék.
Aztán meg az is ott van, amikor nincs kedvem posztot írni, és csak halogatom meg húzom, és a végén összegyűlik több könyv is, amiről írni kéne, és addigra már tök elfelejtem, mi volt benne, és úgy kell valamit összeszednem róla. Vagy amikor hetekkel a turné előtt elolvasom a könyvet, megírom a posztot, aztán az extrával szenvedek, mert azt se tudom, mikor volt ez vagy az a történetben.

9. Kaptál visszajelzést valamelyik posztod extra tartalmával kapcsolatban?
Az számít, hogy az Ólomerdő turné után beszéltem Kirával és Csillával is? Bár nem emlékszem, hogy konkrétan az interjúra volt-e bármi megjegyzésük. Szóval igazából nem.

10. Mennyi időt vesz igénybe egy turnés poszt összeállítása? (Tartalom, képek, extrák, stb.)
Fene se tudja, mivel általában nem egyszerre csinálok mindent. Míg megírom magát a kritikát az 1-2 óra, attól függ, mennyire szenvedek, hogy ne csak három mondat jusson eszembe vagy mennyire kalandozok el az internet bugyraiban. Az extra, ha fordítás, akkor hosszabb, de az is függ a szöveg mennyiségétől meg hogy mit fordítok (azért nem szoktam egy Bűn és bűnhődést bevállalni, csak trailert vagy recepteket), ha meg utánajárós, akkor az is több idő, ha úgy kell összevadásznom az infókat. Gyorsan megy, ha valamit saját kútfőből írok. A képek mennek a leggyorsabban, de néha az is tud bosszúságot okozni, most A vér énekéhez alig találtam valamit, még fanartok se nagyon vannak. Aztán a bloggerrel is van egy menetem, főleg, ha hisztis kedvében van, és épp semmit nem akar megcsinálni. Összességében azt mondanám, hogy max 4-6 óra úgy mindennel együtt.

11. Nem könnyű együtt dolgozni 21 nővel és egy pasival. Volt valami, ami kivágta a biztosítékot?
Volt, de nem balhéztam. Magamban elrendeztem a dolgot, vagy kidühöngtem egy barátommal. Nem szeretem a konfliktusokat. Ami érdekes, mert van, amikor nem tudom megállni, hogy ne szóljak be.

12. Volt olyan turné, aminél utólag megbántad, hogy jelentkeztél rá?
Volt. Rögtön az elején például a Téli mese, amit alapvetően szerettem, de amikor olvastam, azt hittem, sose lesz vége a könyvnek, mert iszonyú hosszú. Féltem, hogy rögtön az első turnémnál kifutok az időből. És voltak olyan könyvek is, amikről azt hittem, jók, de kiderült róluk, hogy mégsem.

13. Számodra mi a legjobb része a blogturnénak?
Egyértelműen a társaság. Idióták mind. :D
Meg amikor egy író válaszol nekünk, örül a turnénak, vagy a kiadó megköszöni (mert ilyenre is volt már nem egy példa).

14. Hogy látod a BTK-t 5-10 év múlva?
Nem tudom, valahol elhagytam a kristálygömbömet. De a világuralom egyértelműen szerepel a terveink között.

15. Volt-e olyan könyv, aminek a turnéján szinte minden blogger részt akart venni? Amiért majdhogynem ölre mentetek?
Igen, azért is tartunk tagfelvételt, hogy pótoljuk a harcok alatt elesett tagokat.

16. A 99 turnés könyv írója közül ki az, aki a legnagyobb hatást tette rád, akinek a stílusa a leginkább tetszett?
Jay Kristoff (Vihartáncos) és Anthony Ryan (A vér éneke). Tudom, nagyon meglepődtetek.



17. Ki az a bloggertársad, akit a legkevésbé ismersz?
Többen is vannak, akik nem annyira aktívak a csoportban, és máshonnan sem ismerem őket. És csakazértsem írok neveket, muhahaha.

18. A 99 turnés könyvből melyik szereplő hasonlít rád leginkább? És kinek a bőrébe bújnál legszívesebben?
Őőőő… fogalmam sincs, talán Puck a Skorpió vágtából. És egyértelműen Yukiko (Vihartáncos) bőrébe bújnék, akkor nekem is lenne egy saját Buruum.



19. Ebből a 99 könyvből, amit olvastál, azok közül melyik karaktert gyűlölted a leginkább? (Még ha az értékelésed pozitív is. A tartalom és a karakter nem mindig függ össze.)
Evie a Természetfölöttiből és Kennedy a Törhetetlenből verekszik a címért.

20. Műfajt tekintve elég sokrétűek az olvasmányok a BTK-n belül. Mi az a műfaj, amit a leginkább kedvelsz? Azon belül mi alapján szelektálod a könyveket - mi alapján választod ki, mi az, amit olvasol és mi az, amit nem?
Hangulatfüggő, mert szeretem a fantasyt, szeretem a sci-fit, szeretem a való életben játszódó történeteket, szeretem a krimit, és igazából csak a kedvemtől függ, épp melyiket akarom olvasni. Ha tényleg csak egy kedvencet lehetne mondani, a high-fantasyt mondanám, de egyszerűen képtelen lennék csak olyat olvasni megállás nélkül, mert sok lenne. Ilyenkor kell a váltás valami könnyedebbre. Általában elolvasom a fülszöveget meg molyon megnézem az értékeléseket (ha egyáltalán vannak, mert sokszor még csak az sincs), és ha az alapján tetszik, akkor feliratkozom rá.

21. Ki az a bloggertársad, akivel a legszívesebben találkoznál személyesen - azok közül, akikkel eddig még ez nem történt meg?
Andie és Livi! Nem jártok erre mostanság?

22. Mennyi blogturnén vettél már részt?
Huszonegy (plusz kettő, amit nem turnéval olvastam el). Nem fogom felsorolni őket. Egyébként is megtaláljátok mindet a blogturné címke alatt.

Lehet nyerni is

a Rafflecopter giveaway


Előttem Deszy, Andie és Roni is válaszoltak a kérdésekre, nézzetek be hozzájuk is.

4 megjegyzés:

  1. Oh bakker, tényleg én is Yukiko szeretnék lenni... vagy várj... Nem keverhetjük Jacindát meg Yukit? Szóval, hogy sárkány is lenék meg lenne egy Buruum is.. :D

    Awww.. Sajnos nem járok arra mostanság. de egyszer mindenképpen összeröffentjük a bandát :)

    ~Andie

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak neked, de csak neked lehet. Majd írok egy fanfictiont, amiben sárkány vagy és van Buruud. :D

      Jó van, majd szavadon foglak. :)

      Törlés
  2. Oooooo mar alig varom hogy olvassam! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó, de még fogalmam sincs, mit fogok beleírni és mikor lesz nekem minderre időm. :D

      Törlés