David Levithan: Nap nap után


Óriási a várakozás az olvasók körében, hiszen először jelenik meg magyarul David Levithan regény! A Nap nap után című történetet  a Maxim Könyvkiadónak köszönhetjük. A Blogturné Klub bloggerei is kiemelt figyelemmel olvasták a könyvet, a turné során 12 különböző véleményt olvashattok erről a nem hétköznapi történetről, melyben “A” minden nap új testben találja magát. A kiadó jóvoltából szokás szerint  3 példányt sorsolunk ki azok között, akik helyesen válaszolnak a játék kérdéseire.

Kiadó: Maxim
Oldalszám: 322 oldal
Fordító: Vince Judit

„A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.

Először olvastam David Levithantól, de tuti, hogy nem utoljára. Nagyon hamar megvett magának ezzel a könyvével. Az biztos, hogy sokkal többet kaptam, mint amire számítottam, le a kalappal előtte.
Tisztában voltam, hogy ez egy YA, de azzal nem, hogy ez ennyire komoly lesz. Valamiért arra számítottam, hogy ilyen kis tinis, nyálas történet lesz. Pedig olvastam már komoly témákat felvető ifjúsági könyveket, nem is egyet, és sokat nagyon szerettem is, mégis valami miatt nem tudom elhagyni azt a sztereotípiát, hogy ha YA, akkor nyálas tiniregény. Holott ez nem így van. Hát ezek után biztosan megtanulom majd.
Azt hiszem, a fülszöveg is hibás. Mert azzal ellentétben, amit sugall, szerintem ez nem a szerelemről szólt. Persze, „A” találkozik Rhiannonnal, beleszeret, és gyakorlatilag az ő nehézségeiket követhetjük végig. Hogy mennyi minden nem adatik meg valakinek, ha minden nap más testében ébred, és mennyi nehézség jár ezzel. Számomra mégsem ez volt a lényeges a könyvben, bár tény, hogy már az alapszituáció miatt el akartam olvasni.

David Levithan nagyon jól bemutatja azt, milyen maga a lélek, mivel „A” napról napra más testbe költözik, az ő számára nem a kinézet a fontos, hanem ami mögötte van, és mégis megértjük, miért lényeges a test is. Én azt vallom, amellett, hogy az első benyomás meghatározó lehet, mégsem az ember megjelenésébe szeretünk bele, hanem a lelkébe. Aztán ha megvan a kölcsönös szexuális vonzalom is, párkapcsolat lesz belőle, ha nem, barátság. Ez most lehet, hogy furcsán hangzott egy olyan ember szájából, aki nem hisz a szerelemben, de alapvetően egy baráti kapcsolat sokkal kevesebb bonyodalommal jár, mint egy szerelmi. Mindkettőben közrejátszanak a biokémiai folyamatok, de míg az embernek lehet több barátja, addig nem élhet egyszerre több párkapcsolatban, vagy ha mégis megteszi, a végén valaki úgyis pórul jár.
Az fogott meg igazán, hogy az író a lélekre és nem a testre koncentrált. Hogy ha az ember lelke nem marad egy napnál tovább egy testben, akkor tulajdonképpen nincs is igazán neme vagy szexuális irányultsága. Akkor neki nem az számít, hogy az ember fiú, lány, alacsony vagy magas, hanem hogy mit szeret csinálni, melyik a kedvenc könyve, kedvenc gyerekkori emléke, stb. Azt hiszem, sokan vannak, akik nem igazán tudják megérteni, milyen az, ha valaki transzszexuális, és talán ezzel a könyvvel érthetőbb lesz számukra.

A könyv egy pontján „A” egy depressziós lány testébe kerül, és az is nagyon tetszett, ahogy elmagyarázta, hogy a mentális betegségek az embereknek nem csak az agyukban játszódik le. Ez nem pusztán akarat kérdése, hanem a test folyamatai is közrejátszanak benne. Az egész nem úgy működik, hogy most akkor eldöntöm, hogy boldog leszek, és akkor minden rendben.
De mindezek mellett ez mégis egy romantikus regény, és mint olyan, megwannak benne a műfajra jellemző dolgok. A szerelembe esés, az ismerkedés, a problémák. Egyetlen bajom az volt, hogy néha nem értettem Rhiannon tetteit, néha nem viselkedett logikusan. Viszont a lezárásért külön pluszpontot érdemel, és nem csak azért, mert sikerült meglepnie.
Nagyon tetszett a könyv, leginkább a komoly dolgok miatt, amiket felvet. Mindenkinek ajánlom, de tényleg mindenkinek, mert ez nem egyszerűen csak egy romantikus történet, hanem valami, amiből lehet tanulni és el lehet rajta gondolkozni.


Kedvenc karakter: „A”
Ami legjobban tetszett: „A” gondolatai
Ami nem tetszett: Rhiannon némely cselekedete
Értékelés: 5/5

Nyereményjáték

A blogturné állomásain 12 David Levithan könyv kezdőbetűit rejtettük el. Figyelem! A társszerzővel írt könyvek is számítanak! Gyűjtsd össze a könyvcímeket és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A nyerteseket azok közül sorsoljuk, akik minden címet megfejtenek. Goodreads segít!  A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!  Sok szerencsét!

a Rafflecopter giveawayA turné további állomásai
09/10 Bibliotheca Fummie
09/12 Roni olvas
09/22 CBooks
09/24 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése