Holly Black – Cassandra Clare: Az aranytorony (Magisztérium 5.)


Az utolsó részéhez ért a nagy sikerű Magisztérium sorozat, amiben Callum és barátai egy végzetes veszéllyel találják szembe magukat.
Az izgalmakkal és humorral teli lezárásról a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, sőt, nyerhettek is, méghozzá 1 példányt a könyvből.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 256 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Egyszer minden jó mágus véget ér.
Callum Hunt volt már hős és üldözött, a jó bajnoka és a gonosz megtestesítője. Hiába nyitotta meg előtte a kapuit a Magisztérium, a fiú soha nem érezte úgy, hogy tényleg szívesen látnák ott. Sokkal inkább érzékelte a többiek ellenszenvét… és félelmét.
Most, hogy Call megkezdi utolsó tanévét a mágusképzőben, a helyzete bizonytalanabb, mint valaha. Egyetlen sajátos kivételtől eltekintve az összes barátjától elhidegült. Egy titokzatos árny még mindig nem hagyja nyugodni. És nem is sejti, hogy élete legnagyobb kihívásának küszöbén áll…
A Magisztérium-sorozat nagyszabású lezárásában Holly Black és Cassandra Clare bombasikerű szerzőpárosa végzetes veszéllyel állítja szembe Callumot, bemutatva, hogy a mágia egyaránt lehet megmentő és tönkretevő, létrehozó és elpusztító.




Végre elérkeztünk Call utolsó évéhez, ami legalább annyi izgalmat tartogatott, mint az előző négy kötet. Még bonyolultabb a helyzet, mert Call soha nem lehet egyedül. Aki olvasta az előző kötetet, az tudja, mire gondolok, aki meg nem, nos, annak nem akarok elárulni semmit. Én mindenesetre szerettem ezt a felállást. Hogy Call csak önmaga volt, de valaki rendszeresen emlékeztette, hogy nem gondolhat ám akármire. Persze tudjuk, hogy Call maga a Halál Ellensége, és próbálja magát meggyőzni ennek az ellenkezőjéről, mégis folytonos rettegésben él, hogy egyszer csak átalakul. Az önostorozás már nagyon jól megy neki, és feltételezem, mindenki szokott hasonlókat gondolni magáról (én biztosan), de jó, hogy van valaki, aki ott van vele, és ellentmond neki. Emlékezteti őt, miért is jó ember.
Call már régen felhagyott a pontok számolgatásával, hiszen már értelme sincs az egésznek. Nem azon múlik, gonosz lesz-e, hogy csúnyán beszélt valakivel, vagy épp nem volt kedve megcsinálni a háziját, és végre ezt ő is belátta. Hosszú utat tett meg az öt év alatt, és nyilván mivel ő a főszereplő, rajta érzem a legtöbb karakterfejlődést.
Amikor belekezdtem az utolsó részbe, fogalmam sem volt, mire számítsak. Kaptunk már elég sok csavart és meglepetést, de azért Cassie mégiscsak elég hű volt saját magához. Ennek a könyvnek is megvannak a pontjai, amiket kipipált, és persze ki lehetett találni, mi lesz a következő oldalon, de még így is bőven voltak benne csavarok. Természetesen tele volt akcióval, vagy ha épp nem is verekedés volt, akkor is volt bőven min gondolkodnunk.
Call ugyan a főszereplő, de semmire sem menne Tamara nélkül, aki még mindig az évfolyam legokosabb diákja, és persze mindenhová követné Callt, csak azért, hogy vigyázzon rá. Akkor is, ha éppen nem ért egyet vele. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ebben a kötetben végre megtudjuk, hogy alakulnak a dolgok Call és Tamara között.

forrás
Emlékszem még, mikor Jaspert és Callt shippeltem, aminek az első néhány kötetnél még volt értelme, de mostanra minden kémia elveszett közöttük. Jasper már nem olyan gonosz, habár barátnak még mindig nem igazán nevezném. De legalább hasznos segítség. Call sincs olyan humoros kedvében. Nem mintha eddig ontotta volna a vicceket, leginkább a szarkasztikus oldala mutatkozott meg, de azon legalább lehetett szórakozni. Most az is háttérbe vonult, ami érthető, hiszen egyre nehezebb dolgokkal kell megbirkóznia.
Aaron pedig… hát róla még mindig nem beszélhetek, de ő is megkapta a maga lezárását.
Ahhoz képest, hogy a middle grade nem igazán az én korosztályom, és elég kevés könyvet olvasok és szeretek ebben a kategóriában, ezt határozottan élveztem. Az első és talán még a második kötet is erősen a Harry Potterre hajazott, de idővel kinőtte ezt a betegségét, és már csak helyenként volt az az érzésem, hogy ismerős a dolog valahonnan. Cassandra Clare és Holly Black talán megléptek pár merész lépést, de sose mertek igazán durván arcon csapni minket. És a könyv az öt rész alatt végig marad az ártatlan kiskamasz kategóriában, ami egyáltalán nem baj, hiszen Call a történet végén még mindig csak tizenhat éves. Lehet, hogy sokat tapasztalt, de még mindig nem felnőtt, ahogy a könyv sem. Volt egy kemény jelenet a könyv közepén, de azt sem fejtették ki nekünk, csak címszavakban kaptunk némi betekintést.
Mivel a könyvsorozat ugyanúgy nem lépett felnőttkorba, ahogy a szereplők sem, eléggé kiszámítható a vége, de hát nem lehet haragudni rá, mert a fiataloknak még szüksége van arra a fantáziára, hogy a jó mindig győz. Oké, néha a felnőtteknek is.
Az egész sorozatot tudom ajánlani, főleg olyan fiataloknak, akik már túl sokszor olvasták a Harry Pottert, és szeretnének valami hasonlót, de mégis újat olvasni. Nem fognak csalódni.


Kedvenc karakterek: Call
Ami legjobban tetszett: amikor előjönnek Call emlékei
Ami nem tetszett: 
Értékelés: 4/5

Nyereményjáték

A kötetben a szülői szeretet is kiemelt fontosságot kap, így ezt a játékot a szülőknek szenteljük.
A listán olyan könyves szülőket találsz, akiket sokan a szívünkbe zártunk. Róluk találtok rövid leírásokat minden állomáson, a feladatotok, hogy a rövid bemutatás után rájöjjetek, melyik könyvben találkoztatok az adott szülővel, és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. A helyes megfejtők között a könyv 1 példányát sorsoljuk ki.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A nagy tudású ügyvéd mindent megtesz, hogy megmentse a börtöntől a fekete bőrű védencét. A történetből kultikus film készült.

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
- 12.10. - Deszy könyvajánlója
- 12.12. - Sorok Között Könyves Blog (extra)
- 12.14. - Bibliotheca Fummie

1 megjegyzés: