Amie Kaufman – Meagan Spooner: Meggyötört világ (Lehullott csillagok 2.)


A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg hamarosan Amie Kaufman és Meagan Spooner sci-fi sorozatának második részét: This Shattered World - Meggyötört világ címmel. Az első könyv sikere után ez a rész is számos díjban részesült, a magyar olvasók is türelmetlenül várják a megjelenést. Kövessétek végig az öt állomásos turnénkat, ahol a  vélemények mellett játszhattok is Lee és Flynn történetének három példányáért a kiadó felajánlásában.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 512 oldal
Fordító: Ipacs Tibor

Lee Chase százados és Flynn Cormac küzdelme az Avon megmentéséért.
Jubilee Chase-nek és Flynn Cormacnek sosem kellett volna találkoznia. 
Lee százados az Avonra küldött seregben szolgál, melynek meg kell fékeznie a terraformált bolygó lázadó telepeseit; de megvan rá az oka, hogy gyűlölje a felkelőket. 
Flynn ereiben lázadók vére csörgedez. A nővére az Avont vasfegyelemmel irányító, hatalmas vállalatcsoport elleni felkelés során halt meg. Ezek a vállalatok vagyonokat keresnek azzal, hogy lakatlan bolygókat terraformálnak az univerzumban, majd telepeseket bíznak meg, hogy tegyék élhetővé azokat, miközben azt ígérik nekik, hogy a gyerekeik már jobb körülmények között fognak élni. De az Avon esetében nem állták a szavukat, és évtizedekkel később Flynn vezeti a felkelést. 
Flynn elkeseredetten próbál bármiféle előnyre szert tenni az otthonát elfoglaló hadsereggel szemben, így amikor összetalálkozik Lee-vel, az egyetlen, ésszerűnek tűnő lépés mellett dönt: fogolyként magával viszi a lányt a rejtekhelyükre. De miközben a többi lázadó arra készül, hogy kivégezze a csípős nyelvű, ám acélidegekkel bíró Lee-t, Flynn újabb döntést hoz, ami örökre megváltoztatja: együtt megszöknek a bázisról, és így két tűz közé kerülnek egy értelmetlen háborúban. 
A Starbound-trilógia lenyűgöző második kötetében egy szerelemről és megbocsájtásról szóló, felejthetetlen történetet követhetünk végig egy háború szaggatta világban.

Az Avon fiatal bolygó, ám az utóbbi néhány évtizedben a kolonizációs erőfeszítések megtorpantak rajta, többek között azért, mert a bolygó fölött állandóan felhős az ég. A helyiek szerint az Avon fejlődését irányító vállalat nem szeretné, hogy az Avon teljes körű politikai jogokra tegyen szert, ezért húzza az időt a problémák megoldásában. 
Jubilee Chase-t az avoni katonák Lee Chase századosként ismerik. A százados nem ismer lehetetlent. Tiszteli a katonáit, de a maximumot követeli tőlük. A lázadók szemében hideg szívű, lelketlen gyilkos. 
Amikor Flynn Cormac elrabolja, mindkettejük élete örökre megváltozik.
Szerelem és küzdelem az Avon jövőjéért a bolygón kitörni készülő háború árnyékában.



Az első részt annak idején nagyon vártam, és abban az értékelésben le is írtam, hogy Jay Kristoff miatt, akit nagyon szeretek. Jay ugyanis jóban van Amie Kaufmannal, sőt írtak együtt egy trilógiát is. Szóval bárkit, akit Jay elég jónak tart, az engem érdekel (mellesleg meg is van említve a köszönetnyilvánítás részben). Az első résztől nem voltam elájulva. Persze, nem volt rossz, csak az volt a problémám vele, hogy én egy sci-fit vártam, és azt csak nyomokban tartalmazott, sokkal inkább rámentek a romantikus szálra.
Ezúttal egy romantikus történetet vártam, és sokkal inkább kaptam sci-fit, mint azt gondoltam. Persze itt is elég nagy hangsúly van a szerelmeseken, de ez már nem csak arról szól. És még az is kiderül belőle, hogy nem ártott nagyon figyelni az előző résznél, ugyanis előkerülnek bizonyos dolgok abból a részből is.
A főszereplők ezúttal nem ugyanazok. Lee Chase százados, és egy lázadó, Flynn felváltva mesélik el nekünk a történetet. Eleinte nincs kapcsolódási pont az első résszel, de aztán egy nagyon rövid ideig feltűnik Lilac és Tarver. Az Avonon nehéz az élet, a lázadók ott élnek már több generáció óta, a bolygón viszont úgy látszik, nem akar beindulni a terraformálás. Mindenhol mocsár van, nem nőnek növények, és az ég sosem látszik az állandó, vastag felhő miatt. A katonák vigyáznak a rendre és a civilekre. A fegyverszünet ellenére Flynn elrabolja Lee-t, mert azt hiszi, látott valamit, és tudni akarja, mi volt. A dolog azonban sokkal bonyolultabb, és ennél nem is nagyon mondanék többet, mert a végére olyan dolgok derülnek ki, amire én nem számítottam. Pedig amúgy logikus.

forrás
Az elején főleg Lee és Flynn kapcsolatával foglalkozunk, elvileg egymás ellenségei, és habár nem akarják megölni egymást, de azért szép dolgokat sem kívánnak a másiknak. Ahogy egyre több időt töltenek egymással – eleinte csak kényszerből, később önként –, rájönnek, hogy az egyikük nem egy kegyetlen katona, aki minden lázadót meg akar ölni, a másikuk pedig nem egy lázadó, aki csak élelmet és gyógyszert akar, valamint azt, hogy minden katona menjen vissza oda, ahonnan jött. Lassan egymásba szeretnek, ahogy ez lenni szokott, de nem éreztem túl nyálasnak vagy rózsaszínnek. Persze sokszor nem gondolkodnak logikusan, és nem úgy cselekednek, ahogy elvárná tőlük az ember, de Lee nem esik egyből Flynn karjaiba, ahogy meglátja, Flynn pedig nem vall neki szerelmet a második találkozásuk alkalmával.
Mindkét főszereplőt szerettem. Kettejük közül talán Lee-t éreztem erősebbnek, ami ritka, de határozottan örülök neki. Flynn sem gyenge ugyan, de Lee katonai kiképzése, és az, hogy fiatalon elvesztette a szüleit, nagyon keménnyé tette. Kettejük közül őt talán egy kicsit jobban kedveltem. Mindig is bírtam az erős női karaktereket. Flynn hatására természetesen ellágyul, de attól még ugyanúgy lever három embert is egy rúgással, ha ezen múlik az élete.
Természetesen nagyon örültem, mikor felbukkant Tarver és Lilac, főleg Tarver, bár egyikük sem szerepelt nagyon sokat.
A történet elég izgalmas volt, bár nem annyira váratlan és kiszámíthatatlan, mint az első rész, és egy olyan merész húzással nem tudtak vagy akartak még egyszer előrukkolni, de még így is volt benne bőven meglepetés. Viszont sokkal akciódúsabb, hiszen egy olyan bolygón vagyunk, ahol csak egy kevés kell ahhoz, hogy kitörjön a háború a katonák és a lázadók között. Folyton feszült a hangulat, és ez egyáltalán nem kedvez Lee-nek és Flynnek.
Összességében ez egy hajszálnyit jobban tetszett, több volt benne a sci-fi, izgalmas volt, és a végére még több kapcsolatot találtunk az előző résszel. Valamint a következő rész is előre van vetítve. Arra is kíváncsi vagyok.


Kedvenc karakterek: Lee
Ami legjobban tetszett: a vége, a kapcsolódási pont
Ami nem tetszett: 
Értékelés: 4/5

Nyereményjáték

Mi még mindig imádjuk az űrhajós filmeket, ebben a játékban is a legjobb sci-fi mozikat keressük. Egy-egy kép alapján kell kitalálnotok és beírnotok a filmcímet a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
11.29 Bibliotheca Fummie
12.01.CBooks 
12.03 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése