Ned Vizzini: Nyomás alatt


Ned Vizzini ifjúsági regénye egy olyan fiúról szól, aki összeroppan a nagy nyomás alatt és egy 
különleges helyre kerül. Craig a pszichiátrián új embereket ismer meg, és teljesen új dolgokat fedez fel önmagáról és az életről is. Ám ahhoz, hogy a fiú kikerüljön innen komoly döntéseket kell hoznia. A megható, de egyben vicces és nagyon emberei történetet most könyv alakban is elolvashatod. 
Tarts velünk és a Blogturné Klub 4 bloggerével, akik elmesélik, hogy milyen különleges is Craig, és a többi szereplő a Nyomás alatt-ban :)

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Benedek Dorottya

Az ambiciózus, New York-i tinédzser, Craig Gilner eltökélte, hogy sikeres lesz az életben, ami azt jelenti, hogy be akar jutni a megfelelő gimnáziumba, a megfelelő főiskolára, a megfelelő munkahelyre. Ám amint Craiget felveszik a manhattani Vezetőképző Gimnáziumba, a nyomás elviselhetetlenné válik. Nem eszik, nem alszik, míg, egy este, majdnem megöli magát.
Craiget, öngyilkossági kísérletének köszönhetően egy pszichiátriára utalják, ahol nem mindennapi új szomszédokat szerez: egy transzszexuális szex-függőt; egy lányt, aki ollóval esett az arcának; és az önmagát megválasztó Armelio elnököt. Itt Craig végre képes szembenézni szorongásának forrásával.
Ned Vizzini, aki maga is járt már pszichiátrián, különösen megindító történetet írt a boldogsághoz vezető, néha nem várt útról.



Szeretem az olyan könyveket, amelyek a mentális betegségről szólnak, legyen szó annak bármelyik fajtájáról, mert mindig is érdekelt ez a téma, csak sosem voltam elég szorgalmas, hogy ilyen irányba tanuljak tovább. Ja és az embereket is utálom.
Sajnos elég kevés ilyen könyvvel találkoztam eddig, és annak a fele is az öngyilkosságról szólt, ahogy ez a könyvünk is azt boncolgatja. Ezzel a témával foglalkozó regények főszereplői általában tizennégy és tizennyolc év közötti fiatalok, és ez nem véletlen, főleg a mai társadalomban. A gyerek bekerül az iskolába, túl nagyon az elvárások, túl sokat kérnek, és még az osztálytársakkal is meg kell birkózniuk, mert azt akarják, hogy befogadják őket, és rosszul élik meg, ha kirekesztik őket.

Mostani főszereplőnk, Craig is hasonló problémákkal küzd. A történet fonalát ott vesszük fel, hogy épp a pszichológusnál ül, beszámol a napjáról. Estére pedig elhatározza: ő már nem éli meg a holnapi napot. Craig depressziós, és a cselekmény előrehaladtával meséli el nekünk, hogy került ebbe az állapotba. Nem túl meglepő egy tizenöt évestől, hogy kiborult, mert túl nehéz neki a suli.
A fülszöveg kicsit félrevezető lehet, ugyanis csak a könyv felétől kerül képbe a pszichiátria, és nem feltétlenül azok a karakterek vannak előtérbe helyezve, akiket várnánk. Ahogy már írtam, több könyvet is olvastam, aminek a fő témája az öngyilkosság volt, de talán ez közelítette meg legemberibben a dolgot. Vagy talán legkevésbé drámaian. Nem voltak nagy fenyegetőzések, veszekedések és sírás-rívás, ahogy azt elképzeljük, hanem minden tök normálisan ment, ha lehet ezt mondani egyáltalán.
Iszonyú nehéz úgy írnom erről a könyvről, hogy ne áruljak el magamról olyan dolgokat, amiket nem akarok feltétlen mindenki orrára kötni, mert nagyon személyesen érintett. Pont A varázslókat olvastam előtte, ami eleve eléggé a padlóra küldött, és közvetlenül utána kezdtem bele ebbe, ami szintén nem tett jót a közérzetemnek. Szóval az első felét végigbőgtem úgy nagyjából egy az egyben.

A második fele pedig megmutatta, hogy mindenki számára van kiút, legyen akármilyen reménytelen is a helyzet. Ahhoz képest, ahogy kezdődik az egész, nem gondolnánk, milyen simán mennek aztán a dolgok. Craig esetét elég egyszerűnek mondanám, legalábbis másokéhoz képest. És talán ezt tudnám felróni negatívumnak is. Persze, minden eset egyedi, ahogy minden ember más, de a felétől nekem az egész annyira könnyűnek tűnt. Ott volt a megoldás, és tudom, hogy egy kamasz gyerek semmiben sem hasonlít egy felnőttre, de az élet a legtöbbször nem ilyen. Ahhoz képest, hogy Craig meg akarta magát fosztani az élettől még szerencsésnek is mondanám. Persze ettől még nem lesz a problémája kisebb vagy elhanyagolható, de nem ő a legdurvább eset. Elég, ha csak végignézünk az osztályon, ahova bekerült. Bármelyik esetet sokkal érdekesebbnek tartottam ott, mint Craigét, és szívesen olvastam volna akármelyikükről még egy kicsit. De ez Craig sztorija, ami ott ért véget, ahol.
Összességében tetszett, és nagyon megviselt lelkileg, főleg az első fele, de nem ez a legjobb könyv, amit a témában olvastam. A legtöbb tini öngyilkossággal foglalkozó könyvet nem adnám fiatalok kezébe, de ez pont oda való. Jó lenne, ha tudnák, hogy nem mindig a véglegességig kell elmenni, van megoldás a problémájukra, legyen az bármi.


Kedvenc karakterek: 
Ami legjobban tetszett: a könyv első fele
Ami nem tetszett: 
Értékelés: 4/5

Nyereményjáték

A Nyomás alatt című könyv főszereplője Craig egyfajta terápia céljából kezd el rajzolni, de nem ám sima rajzokat. A fiú elképesztően precíz várostérképeket alkot, amire mindenki felfigyel a pszichiátrián. Az ott lakó betegek és orvosok is a rajzok csodájára járnak, így a mi játékunk is e köré épül. 
Minden turnéban résztvevő blogon találsz egy képet egy rajzolt város térképről, neked pedig rá kell jönnöd, hogy melyik várost ábrázolja a térkép. A válaszokat a rafflecopter megfelelő dobozába várjuk. Akik ügyesen olvasnak térképet, azok között a Kiadó által felajánlott könyv kerül kisorsolásra. 
Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
06.05. Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése