Ted Chiang: Életed története és más novellák


A sci-fi kedvelőit évek óta rabul ejti Ted Chiang képzelőereje és kreativitása, mely által újra és újra bebizonyítja, hogy lehet még újat alkotni a műfajban. Az Agave kiadó jóvoltából most a szerző egy teljes novellás kötete jutott el a magyar olvasókhoz, amely természetesen felkeltette a Blogturné Klub tagjainak érdeklődését is. Kövessétek turnénkat, mely során három blogger ismertet meg titeket ezzel a nem mindennapi kötettel, és még a könyvet is megnyerhetitek!

Kiadó: Agave
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Pék Zoltán, Török Krisztina, Galamb Zoltán, Juhász Viktor, Huszár András

Az Életed története és más novellák a létező legkülönbözőbb helyekre nyújt betekintést. Egy bábeli torony összeköti a Földet az égbolttal. A miénkhez nagyon hasonlító világban az angyali látogatások a mindennapi élet rémisztő és egyben csodálatos történései. Tudósok felfedeznek egy nem e világi nyelvet, ami alapjaiban változtatja meg a gondolkodásunkat és érzékelésünket az időről és a valóságról. Az idegi áramkörökben végzett apró módosítással eltörlődik a testi szépség alapján történő megkülönböztetés.
Ted Chiang nyolc novellát tartalmazó, háromszoros Nebula-, valamint Hugo-, Locus-, Theodore Sturgeon- és Sidewise-díjas gyűjteményét sokan az új évezred legfontosabb novelláskötetének tartják. Szerzője a sci-fit olyan oldaláról ragadja meg és ábrázolja, ahogy előtte még senki más nem tette.
Az Életed története című novellából Érkezés címmel Denis Villeneuve forgatott 2016-ban nagy sikerű filmet Amy Adams, Jeremy Renner és Forest Whitaker főszereplésével.


Töredelmesen bevallom, engem csak az Érkezés című film érdekelt, és ezért olvastam el a könyvet. Először fogalmam sem volt arról, hogy ez egy novelláskötet, nem is regény. De elolvastam, és most az év legjobbjai között van. Ted Chiang egy zseni. Nem csak azért zseni, mert telepakolja az irományait csupa olyan tudományos dologgal, aminek a negyedét sem értem, hanem maguk a történetek úgy vannak felépítve, hogy némelyikből még most sem tértem egészen magamhoz.

Bábel tornya:
Rögtön az egyik legfurábbal kezdődik. A novellában vájárok másznak fel a Bábel torony legtetejére, hogy a beássák magukat a Mennybe. Annyira bizarr volt elképzelni egy olyan magas tornyot, ami felér egészen addig, mert túl realista vagyok az ilyesfajta elképzeléshez, és hát különös volt az egész, hogy a Mennyek boltozatát akarják megnyitni. Viszont nagyon jó lett a lezárás, és borzasztó érdekesnek találtam azt a részt is, amíg másztak fel a toronyban, a különböző szinteket, az ottani élet bemutatását.

Értsd meg!:
Egy férfi balesetet szenved, súlyos agykárosodása lenne, de erre már megvan a megfelelő gyógyszer. Minél többször adják be neki a szert, annál okosabb lesz. A történet eleje volt számomra a legérdekesebb, amikor még csak felfedezi, mi mindent tud csinálni, amit eddig nem. Próbálgatja a határait. A harmadik adag után viszont egyre nehezebben lesz követhető, olyan módon gondolkodik, hogy szinte lehetetlen lesz megérteni, olyan dolgokat és összefüggéseket lát, ami egy normális emberben fel sem merülne. Lenyűgözött, mennyi mindenre lesz képes, és meg ijedtem tőle egy kicsit.

Nullával való osztás:
A matekpélda, amivel először találkozunk valójában nem is olyan fontos. Az ember fontos, aki ezzel foglalkozik, és érdekes, hogy egyetlen példa mennyi mindent elő tud hozni az emberből. Mennyi múlhat egyetlen számsoron, és furcsa, hogy valakinek ez ennyire számít. Talán ezért is ez az a sztori, ami a legkevésbé tetszett a kötetből.

Életed története:
Magasan a legjobb történet a könyvben. Elolvastam, és a mikor a végére értem, csak kerestem az államat. Mert azt hittem, hogy megértem. A lényeget fel is fogtam, hogy miért vannak beszúrva jelenetek a lányáról, és mindezt miért úgy meséli el, ahogy. Aztán megnéztem a filmet, ami tetszett ugyan, de azért a novella közelébe sem ér, és abból esett le az, ami miatt még zseniálisabbra értékeltem a novellát. A játék az idővel, ami nem igazán esett le írásban, a moziban sokkal jobban elő lett adva (vagy inkább a szánkba lett rágva), és most már csak leborulni tudok az író előtt. Ráadásul a csattanó erre futott ki, de bőven van még benne ámulnivaló, a fizikán át a nyelvészettel bezárólag rengeteg minden volt benne. Engem nyilván a nyelvészet része érdekelt a legjobban, és érdeklődve olvastam mindent ezzel kapcsolatban. Annyira okosan van levezetve, kitalálva a heptapodok nyelve, és ahogy egymást tanítják, hogy azt nem tudom rendesen kifejezni. Szóval nem véletlen ez a kedvencem, és biztos, hogy rengetegszer újra fogom még olvasni.

Hetvenkét betű:
Szerintem Szilágyi Zoltán Acélgólemjében találkoztam először gólemekkel, és már ott is érdekeltek ezek a furcsa szerkezetek. Itt most elég sok van belőlük, de teljesen máshogy működnek. Egy másik korban vagyunk, az ipari fejlődés más irányba ment el. De nem csak a gólemek a fontosak itt, hanem hogy meddig mehetünk el a teremtésben, milyen az, amikor már Istent játszunk?

Az emberi tudomány fejlődése:
A legrövidebb novella a maga két és fél oldalával. Érdekes, amit a metahumánokról ír, és valójában egy ekkora cikkből egész sokat lehet megtudni, de nem igazán ragadt meg bennem.

A pokol mint Isten hiánya:
Azt szerettem benne, hogy úgy boncolgatja a hit kérdését, hogy ebben a világban az emberek tisztában vannak Isten létezésével. Az angyalok szabadon járnak-kelnek a Menny és a Föld között, és mégis léteznek hitviták. Attól még, hogy tudjuk, hogy valami van, nem kell feltétlenül hinnünk benne, nem kell feltétel nélkül szeretnünk csak azért, mert azt mondták. Imádtam ezt a gondolatot, és a történet vége is iszonyúan jó lett.

Szépségvakság: Dokumentumműsor:
Ebben a novellában egy olyan dolgot fejlesztettek ki, amit ha bekapcsolsz az agyadban, akkor nem fogod érzékelni a szépséget. Ugyanúgy felismered az embereket, csak nem tudod majd megkülönböztetni, melyik a szebb. Az egész tényleg úgy van megírva, mintha egy dokumentumfilm lenne, beszélnek egyetemi tanítók, diákok, olvashatunk újságcikkeket. Az az érdekes benne, hogy nem foglal állást, és én sem tudnék. Ahogy olvastam a beszámolókat, mindkét fél érveivel egyet tudtam érteni, és biztosan kipróbálnám én is, ha valóban létezne egy ilyen dolog. Utána majd tudnék nyilatkozni én is, de addig nem tudom eldönteni, hogy ez most igazából jó vagy rossz.

Szóval Ted Chiang nálam elsőre borzasztóan nagyot ütött, és fogalmam sem volt róla, hogy ez az ember létezik, de most már egy zseninek tartom. Mindegyik novella érdekes volt, mindegyikben megjelent a tudomány valamilyen formája, de mindegyik másról szólt, teljesen más volt a témája, és mindegyik egyedi volt. Engem abszolút lenyűgözött, és biztos, hogy még szerepelni fog az év végi listámban.


Kedvenc novella: Életed története
Legkevésbé tetsző novella: Nullával való osztás
Értékelés: 5/5

Érkezés

Láttam a filmet is, és egy olyan helyzet állt elő, ami nálam nagyon ritkán van. Általában a könyvet veszem előre, mert nekem a legtöbbször az a jobb élmény, és nem akarom, hogy a film lelőjön a történetből bármit is. Most is így történt, és sokat járok mostanság moziba, és sokszor láttam az Érkezés előzetesét, úgyhogy szinte magam előtt láttam mindent olvasás közben. Gondoltam, hogy nem egészen így lesz ez filmen, mert hát azt a novellát így nem lehet filmre vinni. Úgy ültem be a moziba, hogy elvonatkoztatok az alapanyagtól, önmagában fogom élvezni az egészet. Ez persze sosem működik, de igyekeztem, amennyire tudtam.
Viszont még ehhez képest is nagyon tetszett a film. Persze sok dologban eltértek, de ez nem zavart. Borzasztó intelligens volt végig, iszonyú érdekes, és itt is imádtam azokat a lingvisztikai dolgokat, amiket megvitattak, habár itt jóval rövidebben. Tök jó volt az ábrázolás, annyira jól lettek megcsinálva a heptapodok, és egyszerűen gyönyörű az írott nyelvük.

A filmben van néhány nagyon jó gondolat, amitől le kellett volna esnie az államnak, és egyébként nagyon jó a film, ajánlom mindenkinek, mert ez az év sci-fije, ez nem kérdés, csak az a baj, hogy előbb olvastam el a novellát. A filmben jobban van bemutatva az idő, sokkal jobban megértettem belőle azt a nagy csavart, ami írásban nem egészen esett le, itt viszont igen, és így sokkal nagyobbat ütött. De még jobb lett volna, ha nem tudom, hogy erre megy ki az egész. És az is jó lett volna, ha a végén nem akarják ennyire a szánkba rágni, mert az már kicsit sok volt. Viszont egy hatalmas hiba van a film egy pontján, ami nem esett volna le, ha nem olvasom előtte az alapanyagot.
Ettől még nem lesz rossz a film, nem rontja el, még mindig ugyanolyan lenyűgöző és okos. Csak ha előbb látom a filmet, nem úgy jövök ki, hogy „jó volt ez, csak…”, hanem úgy, hogy „Ez az év legjobb filmje!”.
Szóval nekem ez írásban jobban működött megint csak, de ez nem a film hibája, mert tényleg beletettek mindent, amit lehetett. Mindenképpen ajánlom megnézésre, és most kivételesen ne olvassátok el előtte a könyvet.

Nyereményjáték

Az egyik a kötetben szereplő és egyben a könyv címadó novellájából, az Életed történetéből idén került a mozikba a nagyszabású mozifilm, az Érkezés. A játékban további olyan science fiction és fantasy filmeket kell megfejtenetek, melyek novellákon alapulnak. Minden állomáson egy jellegzetes jelenetet fogtok találni az adott filmből, és megoldásként a film címét várjuk tőletek.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
12.07 - Bibliotheca Fummie
12.09 - Letehetetlen
12.11 - Függővég

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése