Rene Denfeld: Az elvarázsoltak


Ezúttal egy nem túl vidám helyre kalauzolunk titeket. A börtönben különböző emberek megfordulnak, vannak, akik csak egy szabálysértés követtek el, vannak, akiknek életek száradnak a lelkén. Akárhogy is legyen, a bezártság mindenki lelkét megviseli.
Ezen a három állomásos turnén végigkövethetitek, mi hogyan dolgoztuk fel ezt a témát. Tartsatok velünk, mert a turné végén egy szerencsés nyertes a Fumax Kiadó által felajánlott jutalomban részesül, ami nem más, mint a könyv egy példánya.

Kiadó: Fumax
Oldalszám: 224 oldal
Fordító: Kleinheincz Csilla

"Még a szörnyeknek is szükségük van a békére. Még a szörnyeknek is szükségük van valakire, aki valóban meg akarja hallgatni és hallani őket, hogy egy napon megtaláljuk a szavakat, amelyek többek üres dobozoknál. Talán akkor megakadályozhatjuk, hogy a hozzám hasonlók létrejöjjenek."
A szigorúan őrzött börtön halálsorán raboskodó fogoly egyedüli menedéke a megálmodott szavakban rejlik, a nyelv hatalmán keresztül megteremtett világban. Nincsen neve, nem tudjuk a bűnét sem. De figyel, megérzi azt is, amire mások képtelenek. Látomásai, melyekben aranyszőrű paripák vágtáznak a börtön alatt, és olvadt fémként csurran hátukról a hőség, a börtönélet pusztító erőszakosságával ötvöződnek.
Két kívülálló lép világába: egy bukott pap és a hölgy, egy nyomozó, aki eltemetett morzsák után kutat a rabok múltjában, amelyek megmenthetik a kivégzésre várókat. Egy York nevű gyilkos múltjába ásva fájdalmas titkokra bukkan, amelyek felülírják a megszokott elképzeléseket áldozatról és bűnözőről, ártatlanságról és bűnösségről, míg végül a Hölgy saját megdöbbentő múltjára is fény derül.
És a rab várakozik, várja, hogy az ő történetét is meghallgassa valaki.
Mert még a szörnyeknek is van történetük.
Ez a fájdalommal teli, ugyanakkor költői regény emlékeztet a mindannyiunkat összekötő emberségre, és arra, hogy még a legszörnyűbb, rémálomba illő valóságban is létezhet szépség és szeretet.
A kötetet a neves műfordító és írónő, Kleinheincz Csilla ültette át magyar nyelvre.



Emlékszem, hogy egyik középiskolai osztálykirándulásomon elmentünk a börtönbe, és én tök élveztem, hogy egy olyan helyet nézhetek meg belülről, amit egyébként soha nem lenne alkalmam. Végigmentünk, és azt gondoltam, hogy igazából ez annyira nem is rossz. Mármint persze az emberek be vannak zárva, de igazából kapnak enni, van ágyuk és saját tv-jük, és sokaknak ez nem adatik meg. Egészen addig gondoltam ezt, amíg meg nem mutatták a siralomházat (ami akkor már nem volt működésben), és beszéltek arról meg a kivégzésekről, és rájöttem, hogy hiába vannak itt ellátva, mégsem túl jó bezárva lenni. Akkor még nem is gondoltam, mennyire elveszett lehet egy olyan ember, aki bekerül ide.
Rene Denfeld története lenyűgöző. Itt van nekünk egy ember, aki nem beszél, viszont szeretné elmondani a történetét, és York, aki megmenekülhetne, de nem akar. Fogalmam sem volt, mire számítsak, amikor a kezembe vettem a könyvet. Az az alapvető emberi reakciónk, hogy taszítanak ezek az emberek. Bűnt követtek el, méghozzá súlyosat, gonoszok és veszélyesek. Abba viszont nem gondolunk bele, hogy ők is csak emberek, nekik is van lelkük, és talán nem véletlen, hogy azt tették, amit. Nagyon érdekes volt megismerni ennek a két embernek a történetet, egy teljesen új szempont, ahogy az emberekre lehet nézni. Lassan ismerjük meg mindkét halálra ítélt történetét, és ahogy egyre inkább belevon minket a könyv, úgy változnak meg az érzéseink. Furcsa, nem gondoltam volna, hogy szeretni fogok egy bűnözőt, de nagyon megszerettem az elbeszélőt. Persze más történetekben volt már, hogy a gonosz volt a kedvenc szereplőm, de az egészen más.
Ahogy azt sejteni lehet, ebben a regényben senkinek sincs vidám sztorija. Itt nincsenek jó dolgok, csak az élet a maga valóságában, és az bizony senkinek sem kegyelmez. Csak az egyik bajbajutott próbál segíteni a másikon.

Nem csak a témája vagy a története miatt tetszett annyira ez a könyv, hanem a stílusa miatt is. Úgy reklámozták, hogy ez mágikus realizmus, de nem az. Viszont amit Denfeld a szavakkal művel, az felér egy kisebbfajta varázslattal. Gyönyörűek a mondatai, és örülök, hogy Kleinheincz Csilla fordította, mert el sem tudnék képzelni alkalmasabb embert erre a munkára.
A gyönyörűsége ellenére viszont nagyon nyomasztó. Ez várható, hiszen olyan emberekről szól, akik már várják a halált, de mégis meglepett, amikor leraktam, mennyire töményen megrohamozott az szomorú érzés, hogy itt most valami nincs rendben. Érdekes, hogy olyan embereket sirattam meg, akik megbocsáthatatlan bűnöket követtek el. Nem számítottam rá, de féltem olvasás közben, főleg a végén. Nem azért, mert olyasmi történt volna, hanem maga a hangulat okozta ezt. Denfeld remekül ért a leírásokhoz, és nagyon jól át tudja adni a hangulatot. Annyira, hogy ahogy befejeztem, kezembe is kaptam egy romantikus sztorit, mert borzasztóan éreztem magam.
Iszonyú nehéz erről a könyvről írni, mert nem maga a cselekmény a fontos, hanem a leírások, és ezt képtelenség egy értékelésben visszaadni, ehhez el kell olvasni a könyvet.
Akik szeretik a nagyon jó hangulatfestést, a szomorú történeteket, azoknak bátran ajánlom. A Fumaxnak kiadótól meg szeretnék még hasonló könyveket olvasni, és alig várom, hogy megjelenjen a következő Fumax Irodalom kötet.


Kedvenc karakter: az elbeszélő
Ami legjobban tetszett: a leírás
Ami nem tetszett: -
Értékelés: 5/5

Az írónőről

Rene Denfeld első regénye, Az elvarázsoltak számos kritikai elismerést gyűjtött be. Olyan emberek dicsérték, mint Erin Morgenstern, Katherine Dunn vagy Donald Ray Pollock, aki azt mondta: „Rene Denfeld egy zseni. Az elvarázsoltakban elképzelte a világ egyik legzordabb helyét – egy korrupt börtön nyirkos és mocskos siralomházában – és odaadta nekünk a legszebb szívbemarkoló, lebilincselő regényt, amit valaha olvastam.”
Rene több magazinnak is írt cikkeket, köztük a The New York Times, a The Oregonian és a Philadelphia Inquirer. Három realista könyvet publikált már. Írói pályája mellett Rene Denfeld halálbüntetésre ítélt férfiak és nők ügye után nyomoz. Három örökbefogadott gyerek boldog édesanyja.



Nyereményjáték

A börtönben sokféle ember megfordul, különböző bűnöket követnek el, mi azonban most sorozatgyilkosokat keresünk.
A kép és a rövid leírás alapján ki kell találnotok, kiről lehet szó, és a választ beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe, és esélyetek lehet megnyerni Az elvarázsoltak egy példányát.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 órája van válaszolni a kiküldött e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

A Bohóc Gyilkos, aki elsősorban fiatal férfiakra vadászott és igen gyakran megerőszakolta áldozatait. Ezután chicagói otthonában temette el őket. 1994-ben kivégezték. Áldozatainak bizonyított száma: 33, bűnelkövetés évei: 1972-1978





a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
06/04 Bibliotecha Fummie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése