Joe Abercrombie: Half a king – Az uralkodó


Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 384 oldal
Fordító: Bottka Sándor Mátyás

Régen, mikor a világot Nap Anya és Hold Atya irányította, amikor a nomádok Tenger Anyához és Föld Atyához imádkoztak, Uthrikot, Gettföld nagyhatalmú királyát és trónörökösét, nagyobb fiát saját alattvalóinak cselszövése teríti le. Yarvi, a kisebb fiú, a „félember”, aki úgy született, hogy jobb kezén egyetlen, görcsös ujj van, egy nap arra ébred, hogy király lett. A vékony fiú fejére azonban nagy a Királyi Fejpánt, s bár teljesen alkalmatlan a feladatra, mégis csatába indul, melyre halott apja helyett vezeti népét. De hiába nyomorék, hiába kerül rabszolgasorsra, éles elméjével kitűnik társai közül, s a számkivetettek furcsa seregének élére áll. Yarvi útja talán éppen oda vezet vissza, ahonnan indult: cselszövők, árulók és királygyilkosok közé…



Abercrombie is egy olyan író, aki már hosszú-hosszú ideje várakozik a listámon, hogy végre olvassak tőle is valamit. Nem ez a könyv volt a kiszemelt áldozatom, de úgy gondoltam, ha már Abercrombie, bármi megteszi tőle, végre ezt a kötelességem is letudhatom, aztán eldöntöm, hogy tényleg olyan jó író-e, ahogy mondják. Nos, ez a könyv nem volt nagy segítségemre. Persze most még többet akarok olvasni tőle, és ugyanúgy érdekel még mindig a kiszemelt áldozatom, de összezavartak az olvasók. Többen is írták, hogy ez nem az igazi, meg ő ettől sokkal többet tud. Hát akkor attól biztos dobok egy hátast, mert azért ez a könyve se volt valami összedobált fércmunka.
Talán jobb is, hogy ezzel a regényével kezdtem, így nem csalódtam. Biztos említettem már (csak úgy pár ezerszer), hogy a high fantasy a kedvenc műfajom, úgyhogy én bármire ráugrom, ami ide tartozik. Nem sokkal az előtt tudtam meg, hogy ez YA, mielőtt elkezdtem, és azt hittem, a high fantasy meg a YA nem fér össze, de csak mert nem találkoztam még ilyennel. Tévedtem. Megint. És milyen jól működnek együtt. Új távlatok nyíltak meg előttem. Például konkrétan öt perce tudtam meg, hogy ez low fantasy, amiről eddig még csak nem is hallottam, mert ilyen visszamaradott gyermek vagyok, de azért jó ezt is tudni. Szóval vissza a könyvre. Némelyik YA könyvnél (a legtöbbnél) mostanában azt érzem, hogy „úristen, de öreg vagyok én már ehhez”, és noha tudtam, hogy ez már nem egészen a korosztályomnak megfelelő, mégis nagyon élveztem.
Maga a világ érdekesnek tűnt az isteneivel és a vallással. Szívesen olvastam volna erről még többet, de mivel ebben a könyvben a cselekmény pörgött, nem volt idő oldalakon keresztül a valláson merengeni, haladni kellett tovább. A főszereplőnk Yarvi, szerencsétlen sorsú fiú, akinek a fejére kényszerítik a koronát, pedig ő miniszternek készül, és abszolút nem is alkalmas királynak. Őt a könyv elején szerettem. A könyv végén sem utáltam. Vannak olyan történetek, ahol a karakterek visszafelé fejlődnek a cselekmény előrehaladtával. Yarvi fejlődik, de mégse. A könyv elején ugyan még elég naiv, viszont okos gyerek, és tudja, mikor kell nem megszólalni. A könyv végén meg végre úgy tűnik, érti a világot, de olyan hülyeségeket csinál, hogy én nem tudtam rájönni, hol vesztette el a józan eszét. De mégsem tudom utálni, mert értem a motivációit, csak nem értek egyet vele.

Valahogy nem vagyok kibékülve a végével, de közben meg mégis. Nem ezt vártam, és én nem így írtam volna meg, de közben örülök, hogy így lett vége.
A cselekmény nagyon pörgős, egyik helyszínről megyünk a másikba, kardok kerülnek elő, bár ennek ellenére kicsit vérszegény a történet, de hát ifjúsági. Élveztem, hogy nem állunk meg, és igen, olvastam volna még a vallásról meg a világról meg el tudtam volna viselni ahogy öt oldalban leírja, milyen iszonytató története van a dombnak, amely mellett elhaladtak, de igazából nem hiányzott. A high (és low) fantasyknál megszoktam, hogy mindig bele kell rázódni a történetbe, hogy lassú, és sokáig magyarázza a világot a cselekmény közben, és szeretem ezt, de jó volt valami újjal is találkozni a műfajon belül.
Yarvin kívül nem nagyon említettem meg a karaktereket. Nem véletlen. Ennyi maradt meg róluk. Az egyik női karakter tetszett, de a többiek valahogy elég… nem mondom, hogy kidolgozatlanok, mert azért nem, de valahogy nem maradtak meg bennem. Nem érintett meg egyikük se. Ó, és a csavar a végén. Nem a legvégén, amit egyébként előre ki lehet találni, ha valaki figyel (nekem persze nem esett le), hanem még előbb a végén. Na, az már kicsit sok volt.
Szóval ettől nem dobtam egy hátast, de az biztos, hogy rossznak sem mondanám. Okos gondolatok vannak benne, jó értékeket közvetít, és egy érdekes történet. Várom a folytatást.


Kedvenc karakter: Yarvi
Ami legjobban tetszett: a világ
Ami nem tetszett: a csavar a végén
Értékelés: 4/5

A világ térképe

(Kattintásra nő)



Nyereményjáték

Yarvi csonka jobb kezének köszönhetően sosem remekelt a kardforgatás művészetében. Ahelyett, hogy a vívást gyakorolta volna, elméjét pellengérezte. Megfigyelte a környezetében élőket. Tanulmányozta a helyzeteket és elraktározta a hasznos információkat, melyek később olyan szituációkban lehetnek segítségére, ahol az acél már hasztalan.
Mostani játékunk során éles szemre és jó megfigyelésre lesz szükség ahhoz, hogy megnyerhessétek a kiadó által felajánlott Half a King - Az uralkodó c. regény egy példányát.


Feladat:
1) Minden blogon találtok egy rövid leírást. Ezalapján keressétek meg azt a helyszínt vagy személyt, akire gondoltunk, és írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe a megoldást.
2) Jobbról balra, balról jobbra, lentről fel, fentről le, és átlósan is kereshetitek a neveket, helyeket.
3) A www.blogturneklub.com oldalon, a turné bejegyzésénél szintén találtok egy kérdést.
4) Ha kihúztátok az összes állomás megfejtését, a megmaradt betűkből egy olyan - fiktív - személy nevét kapjátok meg, akit születési rendellenessége miatt, Yarvi-hoz hasonlóan sokan lenéznek, csúfolnak - saját családja is megveti. Az ő nevét is írjátok be a rafflecopter megfelelő sorába.
5) Csak az nyerhet, aki minden feladatot teljesített!
6) Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő email-re, különben automatikusan újrasorsolunk.

A mai karakter:
Uralkodói család sarja, ám születési rendellenességének köszönhetően félembernek csúfolják. Sokáig miniszternek készült, ám apja és bátyja váratlan halálának következtében királlyá koronázták.




a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
03/11 Dreamworld
03/15 Bibliotheca Fummie

1 megjegyzés:

  1. A penge maga és a folytatásai tényleg nagyon jók! Ezt még nem olvastam, de tervbe van véve.

    VálaszTörlés