Moskát Anita: Horgonyhely


A GABO SFF jóvoltából megjelent Moskát Anita legújabb regénye, a Horgonyhely. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja ezt a merész témát feszegető, lenyűgöző könyvet, mely felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.
2015. augusztus elsejétől egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Kiadó: Gabo
Oldalszám: 440 oldal

Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét.
A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja.
Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.



Soha nem akarok gyereket! Igen, tudom, hogy ezt már mondtam egy párszor, de tényleg, senki semmivel nem vehet rá, hogy én kilenc hónapon keresztül magamban hordjak egy parazitát, akit majd egy feleakkora lyukon kell kinyomnom a saját testemből, mint ő maga. Elnézést kérek az anyáktól, ezúton is minden tiszteletem az övék. Ha bármikor is megingottam volna ebben a döntésemben, Moskát Anita könyve újra rádöbbentett, hogy tényleg nem akarom ezt.
Nekem sajnos kimaradt a Bábel fiai, pedig itt néz rám szomorúan a polcról, de egyszerűen még nem jutottam el odáig, hogy elkezdjem, így a Horgonyhely volt az első olvasmányom Moskát Anitától, és fogalmam sem volt, mire számítsak. Persze azért a többiek mondták, hogy mennyire durva volt a Bábel, és hogy Anita meglepte őket, de hiába van felkészülve az ember lánya, vannak dolgok, amik nagyon váratlanul tudják érni. Ilyen volt a Horgonyhely. Elkezdtem a könyvet, aztán ránéztem Anitára, aztán próbáltam feldolgozni, hogy ez a történet egy csendes, visszahúzódó lány fejében született meg. Ezek után kíváncsi vagyok, mi minden járhat még Anita fejében. De az is lehet, jobb, ha nem tudom. Mindenesetre nem biztos, hogy legközelebb vele indulok el hazafelé éjféltájban.
Viccet félretéve, a Horgonyhely nagyon-nagyon jó. Nem számítottam rá, hogy ha elkezdem, akkor le se akarom majd rakni. Annyi minden történik, és annyi az érdekes szereplő, mindegyikre kíváncsi vagyok, tudni akarom, mi a következő lépése, mi lesz majd legközelebb.
Az első mondat már eléggé meghatározó. („Itt nem szülhetsz!”) Felkeltette az érdeklődésem már akkor, amikor még azt se tudtam, miről szól a könyv. A történet pedig egyszer sem laposodott el. Érdekes, hogy nagyon sok könyvben, amit olvasok, előre ki tudom találni, mi lesz majd a vége vagy legalább a következő lépés. Aztán persze van, ami ennek ellenére meg tud lepni, de az átlagos karakterek már nagyon kiszámíthatóak, még akkor is, ha nem egy romantikust olvasok, hanem mondjuk egy fantasyt. A Horgonyhely nem ilyen. Már csak azért is nehéz volt letenni a könyvet, mert sosem tudhattam, mi történik a következő oldalon, nem tudtam megjósolni, hogyan reagál majd a karakter, mit fog tenni, és ez nagyon tetszett.

forrás
Ebből következik, hogy a karakterek egyáltalán nem sablonosak. Vazil eleinte nagyon antipatikus volt, azért, ahogy a nőkkel, főleg a lányával bánt. Levágta a haját, fűzőt kényszerített rá, mindig nézte a véres rongyokat. A lázadó énem jól belökte volna a vízbe a Mordályról. Viszont ahogy fokozatosan megismertük a karakterét, annál több értelme lett annak, miért csinálja ezt. Onnantól kezdve, hogy megértettem a motivációját, nem tudtam rá haragudni, és igaz, hogy a lányát is láncon akarta tartani, de ez csak az apai védelmező ösztön volt.
Helga elég egyszerűnek tűnik… elsőre. Szabadulni akar az apjától, és erre nincs más módja, teherbe kell esnie, viszont szegény még tapasztalatlan, és nehezen tud szabadulni az apjától és a hajótól, amin felnőtt. Épp csak a tinédzserkor küszöbén áll, habár keményen dolgozik apja hajóján, semmit nem tud az életről. Pont ezért naiv annyira. Mindent elhisz, amit mondanak neki, és elképesztő, mennyire fogalma sincs, mi vár rá, annak ellenére, hogy végignézte több nő terhességét is. Ő a történet során nő fel, birkózik meg a nehézségekkel, de a sztori végére sem veszti el a gyermeki ártatlanságát. Persze, sokat tapasztal, de számomra valahogy még mindig ugyanaz a gyermek marad egy kicsit.
Lars a legérdekesebb karakter. Eleinte vele tudtam legjobban együtt érezni. A felesége, Selma csak kihasználja, ő pedig nem tud mit tenni ez ellen, hiszen csak egy férfi, akinek rejtegetnie kell földevő képességeit, különben felakasztanák. Úgy tűnik, mintha csak menekülni akarna. Egy lehetetlen dologra vágyik, amitől majd szabad lesz, és nem kell többé Selma rabszolgájának lennie. A hozzá fűződő érzéseimet körülbelül úgy tudnám bemutatni, mint egy szinusz görbét. Először szerettem, aztán kiderült róla valami, amitől ellenszenves lett, aztán a végére megértettem a karakterét, és megint megszerettem. És hasonlóan voltam egy másik karakterrel, Britával, az anyaház vezetőjével.

Azt szeretem a karakterekben, hogy egyikük sem fekete vagy fehér, hanem a legtöbben csak a saját érdekeiket nézik, úgy forgatják a lapjaikat, hogy nekik jó legyen, nem tekintve másokra, és ettől lesznek igazán élők. Én tényleg elhittem, hogy valahol léteznek ezek az emberek, még ha nem is pont ugyanezekkel a problémákkal küzdenek. Ezért nem tudtam igazán utálni egyiküket sem. Kivéve Selmát, az egy igazi boszorkány.
A világ egészen elképesztő. Mindenki helyhez kötött, nem mehet nagyon messze a szülőhelyétől, különben rosszul lesz, elered az orra vére, majd ha nagyon sokáig merészkedik, meg is hal. Egyedül az állapotos nők képesek a vándorlásra. Itt az számít, ki mekkora teret tud bejárni, aki messzebb juthat, azé a hatalom, így nem csoda, hogy a nők uralkodnak. És övék a föld is. Az erre képesek földet esznek, és mágiával növényeket termesztenek, így ők gondoskodnak a falvak élelmezéséről is. Nagyon kevésszer találkoztam ilyen egyedi és ennyire jól felépített világgal, arról nem is beszélve, hogy Anitának mekkora bátorsága volt ezt leírni és a nyilvánosság elé tárni. Elsősorban persze a könyvben lévő női és férfi jogok miatt, de az is valami, hogy ennyire részletesen és naturálisan tárta elénk nem csak a terhesség és a szülés minden apróságát (mindezt ilyen fiatalon, le a kalappal), hanem a földevés mágiáját is.
Arról sem volt fogalmam, Anita milyen szépen tud leírni. A stílusa gördülékeny és könnyen emészthető (ellentétben a történetével), annyira, hogy legszívesebben megállás nélkül lenyomnám az egész könyvet, mégis olyan szépen tudja magát kifejezni, egyből úgy érzem, én is ott vagyok, fázom a hidegben, érzem a számban a föld ízét. Lenyűgöző.
Különösképp szerettem a könyv végét és a lezárást. Egyedi, váratlan, de logikus. Imádtam, hogy ilyen keserédes, és bár kíváncsi vagyok, mi lenne mondjuk 40-50 év múlva, mégis úgy hiszem, ez így jó.
Biztos tudnék valami negatívumot is mondani, ha nagyon akarnék, de nem akarok. Csak hagyom, hogy emésszen a gondolat, így napokkal később is.


Kedvenc karakter: Lars
Ami legjobban tetszett: a vége, a leírás
Ami nem tetszett: -
Értékelés: 5/5

A vándorlás okai, női és férfi előjogok

Vazil tudós, azt kutatja, vajon miért vándorolhatnak a terhes nők, és mi az oka annak, hogy mindenki más a szülőhelyéhez van kötve. Kutatásait egy könyvbe le is írja, valamint szépen megfogalmazza, mit gondol a jelenségről. Persze ezzel nagy veszélybe kerülhet, ha egyszer egy nő megtalálja, de ő eltökélte, hogy megoldást talál a problémára.

Részlet A vándorlás okai, női és férfi előjogok c. kéziratból:
„A nők és férfiak alapvető különbségeket mutatnak. A férfi robosztusabb, csontja vaskos, szőrzete kifejezett. A nők vékonyabbak, izmuk satnya. A zsír derekuknál rakódik le. Csak két emlőjük van, ellentétben a többi szoptató állattal. A disznónak akár tizennégy, a kutyának nyolc, a tehénnek négy csecse van. A nőknek csak kettőre van szükségük.
A legszembetűnőbb különbséget a nemi tájék mutatja: a nő a befogadó, a férfi az, aki ad.
Ezt figyelembe véve pedig a férfi uralkodhat a nőn, hiszen vándorlása eszközét tartja ágyékában.”

„Egy régi magtár homlokzatára freskót festettek. Menetelő falusiakat ábrázol, ahogy erőlködve, meghajolva próbálnak vándorolni, de megakadályozza őket a bokájukra hurkolt kötél. A kötelek csokorban futnak össze, és eltűnnek a föld réseiben, lefutnak egy üregig, amelyben zöld, agyaras, mohaszakállú szörny gubbaszt. Markában a pórázokat tartja.
Mindenki szomjazza a magyarázatot. A gyerekek mesékből kapnak választ, mások átkot emlegetnek, a vezetőnők a természet rendjét. Szerintük a terhesség és a vándorlás kapcsolata természetes, mint az erő, amely az ágról az almát a földre húzza.
Aki ezeket olvassa, tudja, hogy mindannyian tévednek.
A nők szerint a test központja a méh, mert az ad erőt a vándorláshoz. A földevők szerint a gyomorban lakik a lélek, mert az lángol, amikor varázsolnak. Ostobaság. Az agy az, amely mozgásban tart bennünket, a gondolatok születésének helye, amely meséket talál ki, miért kötődtünk röghöz. És az agy lesz az is, amely megtalálja a megoldást.”


Nyereményjáték

Ezúttal könnyű dolgotok lesz, minden állomáson találtok egy kérdést, amire válaszolnotok kell. Segítséget a bejegyzésekben, a beleolvasóban, valamint a google-ben találtok. Ha ügyesek vagytok, megnyerhetitek a Horgonyhely három példányának egyikét.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

A mai kérdés:
Melyik művész munkájának felhasználásával készült a borító?

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
08. 01. Bibliotheca Fummie
08. 02. Media Addict
08. 05. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése