Marie Lu: Legenda (Legenda 1.)

 
A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A nehéz helyzetben kell helyt állnia a különböző társadalmi osztályokból származó June-nak és Day-nek, akikben nem csak az a közös, hogy különös érzéseket táplálnak egymás iránt...
A Blogturné Klub különleges utazásra hív. Ismerd meg Marie Lu sikeres Legenda trilógiájának az első kötetét, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a könyvet.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 302 oldal
Fordító: AncsaT

A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait.


Már több ember is emlegette ezt a könyvet, főleg Lupi áradozott róla, és felkeltette a figyelmemet. Amúgy is szeretem a disztópiát, meg nyár van, és ilyenkor jól esik néha egy kis romantikus csöpögés, meg államok lebontása. Na, az utóbbi nincs benne, de az előbbiből van bőven.
Érezhetően első rész. Bemutatja a világot, a diktatórikus államot, ahol vannak a szegények, akiknek minden rossz, meg a gazdagok, akiknek minden jó. Élveztem a könyvet, három nap alatt felfaltam, izgalmas volt, aranyos, és volt benne egy minimális rejtély is. Viszont most, ahogy pár nappal később nekiálltam megírni a posztot, észrevettem, hogy alig emlékszem rá.
Az a probléma ezzel a könyvvel, hogy sablonokra épít, és alig mer eltérni. Nem zavar, ha valamit kitalálok előre, mert sokszor ez van, még csak az se, ha sablonos, ha jól használja azokat, és sikerül emlékezeteset alkotnia, de az kicsit frusztráló, ha próbálok visszaemlékezni, mi történt, és alig valami jut eszembe, beleértve a főszereplők nevét.
A cselekményt bárki ki tudja találni, aki legalább egy ehhez hasonló könyvet olvasott. Daynek, aki Los Angeles szegény részen nőtt fel, az élet nehézségeivel kell megbirkóznia. Az utcán él, az anyukája azt hiszi, meghalt, és miközben valahogy a napi betevőt is megkeresi, egy kislányra vigyáz, és még szabotálja a háborút is (amire megesküdnék, hogy nem is létezik). Öccse elkap egy rejtélyes betegséget, úgyhogy be kell törnie egy kórházba, hogy megszerezze a szükséges gyógyszereket.

Cassandra Jean alkotása
June a gazdagok csapatát erősíti, szülei már rég nem élnek, egyetlen családtagja a bátyja maradt, aki mindent megtenne a lányért. Egészen addig, míg meg nem ölik. A dolgok úgy alakulnak, hogy az egyetlen lehetséges elkövető csak Day lehet. June nagyon okos, katonának készül, akárcsak a bátyja, és ha segít elkapni Dayt, bekerülhet a legmagasabb körökbe, úgyhogy a fiú keresésére indul.
Így találkozik a két fiatal, és természetesen mindketten rádöbbennek, hogy nem minden olyan, amilyennek azt ők elképzelték.
Alapvetően amúgy nem rossz ez a könyv, nagyon gyorsan lehet vele haladni, izgalmas és érdekes. A világfelépítés is érdekes, leszámítva, hogy nem sok egyediséggel találkozhatunk. Az egyetlen hibája, hogy felejthető. Szerettem viszont, hogy nem finomkodik, van benne vér rendesen, kínzások és durva halálok, amivel kicsit azért meg tudott lepni. És szerettem a főszereplőket is.
Eléggé hasonlítanak egymásra, mindketten nagyon okosak, ügyesek, keményen dolgoztak azért, hogy elérjék a céljukat, és mindkettejükről el tudom hinni, hogy meg tudják tenni azt, amit tesznek. June erős lány, nem kényeskedik, bár egy katonai államban nem nagyon fordulnak elő ilyen lányok, akkor sem, ha történetesen gazdagok. Day meg eléggé pimasz, ami tetszik benne. Szóval összeillenek. De velük ugyanaz a problémám, ami a könyv egészével. Hogy bár tök jó karakterek, egyiküket sem sikerült kifejezetten megszeretnem.
Persze kíváncsi vagyok a folytatásra, előbb-utóbb el is olvasom, de nem lesz kedvenc. Disztópia-kedvelőknek tudom ajánlani, és azoknak is, akik egyszerű, könnyed kikapcsolódásra vágynak.


Kedvenc karakter: Day, June
Ami legjobban tetszett: amikor fejbelőttek egy szereplőt, na azon meglepődtem
Ami nem tetszett: hogy nem maradt meg, túl sablonos volt
Értékelés: 3,5/5

Nyereményjáték

A regény Los Angelesben játszódik, ám a város képe korántsem olyan, mint napjainkban. Mindenesetre mi most foglalkozzunk a mával, így a játékunk során Los Angeles híres helyeiről találtok képeket, amit fel kell ismernetek és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ne feledjétek, a google jó barát :)
A helyes megfejtők között egy könyvet sorsolunk ki. A győzteseket e-mailben értesítjük, és kérjük, hogy 72 órán belül válaszoljatok, különben újra kell sorsolnunk. A kiadó sajnos csak Magyarország területén belül tud postázni.



a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
08. 22. Bibliotheca Fummie
08. 24. Dreamworld
08. 26. Media Addict
08. 28. Cbooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése