Debra Driza: Mila 2.0 (Mila 2.0 1.)


Nem minden az, aminek látszik. Ezt senki sem tudja jobban Milánál, aki egy nap ráébred, hogy nem csak egy hétköznapi lány. Mila nem ember. Mila android, a kettes számú modell. Egy laboratóriumi körülmények között kigondolt gép. De mi van, ha emberi gondolatai, emberi érzései vannak? Mit jelent embernek egyáltalán embernek lenni?
Miközben Milával menekülünk a múlt elől, ezekkel a kérdésekkel is szembetaláljuk magunkat. Ember vagy robot?
Ha ti is körüljárjátok velünk a kérdést, egy példányt is nyerhettek a könyvből.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: ? oldal
Fordító: Fazekasné Hajdú Beáta

Mila egy minnesotai kisvárosban él az édesanyjával. Egy nap rájön arra, hogy az élete addig hazugságban telt. Nem lett volna szabad megtudnia az igazságot arról, hogy ki is ő valójában. Nem lett volna szabad ráébrednie a múltjára, hogy egy számítástechnikai laborban építették, és olyan dolgokra programozták be, amikre egy hús-vér ember sohasem lenne képes.
Most nincs választása, menekülnie kell a veszélyes ügynökök elől, akik meg akarják semmisíteni, mert túl sokat tud, és egy titokzatos csoport elől, akik élve akarják elfogni, hogy megfejtsék fejlett technológiája titkát.
De még ha az ellenségeit elkerülhetné is, a kegyetlen valóság elől, hogy mi is ő valójában, akkor sem tudna elmenekülni, mint ahogy azt sem bírná feledni, hogy mi mindent hagyott maga mögött.
Amivé válik útja során, az mindenki képzeletét felülmúlja, még a sajátját is, de talán éppen ez mentheti meg az életét.



Kezdhetném akár azzal, hogy ez nem egy tipikus YA, de ez annyira sablonos bevezető lenne, hogy úgyse hinné el nekem senki. Pedig igaz. Nem merem kijelenteni, hogy egyedi, mivel én sem ismerem az összes könyvet, és mégiscsak hallottunk már érző robotokról, mindenesetre még csak hasonlót sem olvastam még eddig.
A könyv pont úgy kezdődik, ahogy mindig tipikus tininyál könyv. Van egy lány, Mila, aki most költözött egy kisvárosba, az apukája nemrég meghalt, és neki néhány részlet homályos. De jön a szépfiú, akivel menten egymásba szeretnek, bla-bla-bla… Aztán Miláról kiderül, hogy egy android. Oké, ennyit a fülszövegből is megtudunk, de azért igencsak meglepődtem, mikor a cselekmény nem arra kanyarodott, amerre én vártam. Persze még ott vagyunk a városban egy darabig, és körülbelül a könyv egyharmadáig még meg is van benne ez a YA-vonalbeli tipikus cselekményvezetés, de aztán átmegyünk egy akciófilmbe, és lesz itt minden, csak szerelmi szál nem sok.
Pozitívan csalódtam a könyvben. Az elején ugyan benne volt ez a sablonos dolog, de aztán megváltozott, és végig fenn tudta tartani az érdeklődésem, és nem is egyszer lepett meg. Annyira jól kitaláltam, mi lesz a cselekmény, aztán, amikor már elhitették velem, hogy jól gondolom, mindig tettek egy 180 fokos fordulatot, és teljesen más irányba mentek el. Nem igazán volt itt szerelmes hiszti vagy nyálcsorgatás, nagy érzelmi dráma, szakítás, megcsalás, tulajdonképpen nem is a szerelmi szálon volt a hangsúly. Persze Mila mégiscsak egy tizenhat éves lány érzelmi szintjére van beprogramozva, úgyhogy csak eszébe jut Hunter, a szépfiú, akit Clearwaterben hagyott, de nem ez volt az érdekes része.

Az érdekesség maga Mila volt, és a központ. Ha nem arra gondolunk, hogy az írónőnek csak egy tipikus tizenéves lány gondolatait kellett papírra vetnie (amit egyébként tök jól teljesített), hanem hogy egy android, aki élő embernek hiszi magát, hirtelen rájön, hogy egy gép… na ez a kihívás, és abszolút hihetően van megírva. Az idő nagy részében Mila, a lány fejében voltunk, és nem Mila, a gép fejében, és amikor mégis a gép került előtérben, Mila is megijedt tőle. Ez az egész engem elbűvölt.
Ráadásul az sem hátrány, hogy szerettem Milát, mert gép létére remek humorral rendelkezik, és vannak érzelmei. Lehet, hogy a belé ültetett emlékek hamisak, viszont kötődik az anyjához, és bármit megtenne érte. Remekül tud harcolni, de hát ez nem meglepő, viszont az érzelmei ugyanúgy befolyásolják, mint bármelyik másik embert, és ettől lesz ő sokkal humánabb, mint bármelyik másik gép, amivel valaha találkoztam. Ő már nem csak egy élettelen tárgy, hanem egy igazi lány.
Másik karakter, aki ugyan nem szerepelt túl sokat, de azért sikerült megszeretnem, az Lucas. Nos, fiú is, meg kedves is, és különleges a szeme (ez csak öt oldalanként volt megemlítve), ezért tartok tőle, hogy itt fog jönni a szerelmi háromszög a folytatásokban. Aztán ki tudja, ezzel a könyvvel kapcsolatban is tévedtem.

Hunter, a könyv elején feltűnő szépfiú valahogy nem tudott megfogni. Aranyos meg kedves, de túlontúl kedves. Nekem ez már gyanús, és egyszerűen nem tudok megbízni benne. Lehet, hogy csak az évek során elolvasott sablonos könyvek beszélnek belőlem, de ne legyen igazam. Ó, és van egy óriási csavar a könyv végén, amiért hatalmas pacsit küldök innen az írónőnek. Köszönöm!
Azért semmi sem tökéletes, lett volna pár karakter, akiket szívesen felrúgtam volna, az üldözéses jelenetek inkább illettek volna egy akciófilmbe, mint egy könyvbe, és azért több információt el tudtam volna viselni a gépekről. Ráadásul természetesen sorozat, és természetesen nincs lezárva az első rész, úgyhogy természetesen folytatnom kell.
Amúgy viszont ez egy nagyon-nagyon jó könyv. Nagyon meglepődtem, mert sokkal jobbat kaptam, mint amire számítottam, és akiket érdekel ez a téma, vagy szeretik a YA-t, azoknak mindenképpen ajánlom.


Kedvenc karakter: Mila, Lucas
Ami legjobban tetszett: a cselekmény
Ami nem tetszett: Hunter
Értékelés: 4,5/5

Az androidok

Bár sokaknak az „android” szó hallatán először az operációs rendszer ugrik be, de a kifejezést robotokra is használjuk. Valójában az android olyan robot vagy szintetikus élőlény, ami az ember formáját és viselkedését utánozza. Magát a szót először 1270-ben használta Albertus Magnus, de csak 1886 után lett elterjedt Villiers „A jövendő Éva” című művének megjelenése után.
Már ma is léteznek humanoid robotok, de androidok még csak a sci-fi területén vannak.





Nyereményjáték

Az értelmes robotok, és a mesterséges intelligenciával az értelmi intelligencia témája nem új ötlet. Számtalan olyan könyvet, filmet ismerhetünk, amelyekben a robotoknak saját, jól körülhatárolható személyisége van, vagy akár ők maguk is elgondolkoznak rajta, hogy az emberi gondolatokkal ők még mennyire emberiek.
A mostani nyereményjátékban nem lesz nehéz dolgotok: a turné minden állomáson megosztunk egy jelenetfotót olyan filmből, melyben megjelenik ez a téma. Nektek csak ki kell találnotok, melyik filmről van szó. (Angol és magyar címet is elfogadunk.)

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

a Rafflecopter giveaway

A turné további állomásai:
12/01 Dreamworld
12/03 Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése