Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai


A Park Kiadó jóvoltából megjelent A pasi a szomszéd sír mellől és a Pingvinélet szerzőjének vadonatúj könyve az Elváltak és válófélben lévők panaszai
A Blogturné Klub 3 bloggere november 24-től minden másnap közzé teszi véleményüket, illetve egy nyereményjáték során 1 szerencsés olvasó megnyerheti Katerina Mazetti könyvét.

Kiadó: Park
Oldalszám: 200 oldal
Fordító: Kertész Judit

A pasi a szomszéd sír mellől és a Pingvinélet szerzőjének vadonatúj könyve! 
A svéd sikerszerző legújabb könyve merész vállalkozás. Arról beszél, amiről a romantikus filmek és regények többnyire szemérmesen hallgatnak: hogy a szerelem nem csak fellobban. El is múlik. 
A svéd sikerszerző legújabb könyvében megismerkedhetünk egy nővel, aki megmagyarázhatatlan módon újra és újra teherbe esik rég nem látott szerelmétől. Egy férjjel, aki szó szerint szétbarkácsol egy házasságot, egy luxusfeleséggel, aki önhibáján kívül lesz nélkülöző egyedülálló anya, és egy másik férjjel, aki hűtlenséggel vádolja elhunyt feleségét. 
Mazetti ezúttal is elemében van. Legújabb könyve tanulságos olvasmány. Nem csak nőknek! 
„Mazetti mindent tud a szerelemről, és két válás után van egy-két szava az elmúlásáról is. És micsoda szavak ezek!” Aftonbladet 
Katarina Mazetti író, szerkesztő, kritikus, producer, világszerte népszerű regények szerzője. Gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte. Társadalmunk hóbortos szereplőit vitriolos tollal és sok humorral ábrázolja. Népszerűsége töretlen, művei több tucat nyelven jelennek meg.




Több molyos ismerősöm is olvasta A pasi a szomszéd sír mellől című Mazetti alkotást, és mind annyira odavoltak érte. Gondoltam, ha ennyire jó a nő stílusa, megér egy próbát. Elolvastam a fülszöveget, azt gondoltam, humoros és tragikomikus, és érzem benne majd a szomorúságot, de tudok majd nevetni. Úgyis elég cinikusan állok a szerelemhez meg a házassághoz, biztos tetszeni fog.
Ehhez képest elkezdtem, és rá kellett jönnöm, hogy ez egy novelláskötet. Engem erre senki sem figyelmeztetett. Elolvastam az első novellát, ami már rögtön eléggé eltántorított, mert bántalmaznak benne egy állatot, azt pedig nehezen viselem, de azt hittem, talán majd a későbbiekben lesz majd ennek valami szerepe. A harmadik novellánál jöttem rá, hogy nem, ez ennyi volt, és kész.
Nem szoktam novellásköteteket olvasgatni, inkább csak úgy egy-egy novellát néha, de ritka, hogy egyben legyűrnék egy egészet. Hát ezt most legyűrtem. Leginkább csak azért, mert ha tovább húzom, lehet, hogy még jobban leromlik az amúgy sem rózsás kedvem.

Ezek a történetek érdekesek, tanulságosak, és mindenképpen érdemes belelapozni azoknak, akiknek valamilyen szinten köze volt legalább egy váláshoz. Nekem a szüleim váltak el, és pontosan tudom, mennyire meg tudja viselni ez nem csak a váló feleket, hanem az egész családot. Ehhez képest volt benne egy novella, amiben az egyik gyerek meséli a másiknak, milyen jó, hogy az ő szülei nem élnek együtt, mert így mindig két ajándékot kap. Talán ez volt az egyik legszomorúbb történet a könyvben. Vagy amikor az idős bácsi azt képzeli, elhagyta a felesége, mert nem bírja feldolgozni a nő halálát.
Legjobban a Váljunk 1 című novella tetszett, amelyben a nő verseket írt, és eleve egész realistán állt a házassághoz, illetve a Mit tudsz a házasságról? című novella, ami az egészet tudományos úton próbálta megközelíteni. Volt olyan is, ami egy sztorit próbált meg két oldalról megfogni, és mindkét fél szemszögéből láthattuk az esetet, számomra ez volt a legtanulságosabb.
A célja szerintem ezzel az, hogy felnyissa az emberek szemét. Annyi történet szól arról, hogyan alakulnak a szerelmek a párkapcsolat elején, de nagyon kevés meséli el, milyen a vége, és ez pont ilyen. Ez tetszett, jó, hogy olyan egyedi a maga módján. Érdekesek voltak a történetek, némelyik még tanulságos is, és igazából bárkinek tudnám ajánlani, aki legalább egy romantikus könyvet elolvasott már. Viszont számomra nagyon hiányzott belőle az a humor, amit én vártam. Nem kellene, hogy elragaszkodjunk a realitás talajáról, úgy is lehet vicces. A szarkazmus mindig remekül alkalmazható. És jobban örültem volna, ha egy nagy történetet olvashatok sok kicsi helyett, az biztosan jobban megfogott volna.


Kedvenc karakter: -
Ami legjobban tetszett: Váljunk! 1 című novella
Ami nem tetszett: az első novella
Értékelés: 3/5

Roni kérdése: Mit gondolsz, mi lehet Mazetti legfőbb mondanivalója ezzel a novellával, Fummie? Milyen célt sejtesz mögötte?
Szerintem azt akarta megmutatni, hogy a házasságnak van rossz oldala is. Azt hisszük, hogy minden csupa szép és jó, és ugyan néha a férfiak viccelődnek a szabadság elvesztésével meg ilyesmi, de egy kapcsolaton dolgozni kell, hogy az működjön, és ezt sokan nem tudják. Talán fel akarta nyitni az emberek szemét, vagy csak leírni azt a keserűséget, amit magában hordott hosszú időn keresztül.

Az én kérdésem: Melyik novellánál érezted azt, hogy ezt érdemes volt elolvasni, és miért?


Nyereményjáték

Feladat:
1) Minden bloggernél találtok egy képet egy híres emberről. A feladatotok az, hogy megírjátok nekünk, hogy kitől vált el vagy kivel van válófélben!
2) Ahhoz, hogy esélyetek legyen a könyvnyereményre, mind a három feladványt teljesítenetek kell!
3) Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, valamint ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az e-mailben küldött értesítőre, akkor automatikusan új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
11/24 Bibliotheca Fummie
11/26 Roni olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése