Dan Wells: Nem akarlak megölni (Nem vagyok sorozatgyilkos 3.)

Kiadó: Fumax
Oldalszám: 310 oldal
Fordító: Szebegyinszki Szilvia

Dan Wells hátborzongató regényeiből már jól ismert John Wayne Cleaver élete legkomolyabb kihívásával néz szembe.
A Nem vagyok sorozatgyilkosban szárnyait bontogató szociopataként követhettük nyomon, aki megszegte az összes saját maga által felállított szabályt, hogy megmenthesse szülővárosát a gonosztól. A Szörnyeteg úrban lélegzetvisszafojtva figyeltük, ahogy őrült küzdelmet folytat önmagával. John időközben tökélyre fejlesztette beteges képességeit, és felvállalta a gyilkosok gyilkosának szerepét ­ ám rá kell döbbennie, hogy egy természetfeletti képességekkel rendelkező lénnyel folytatott macska-egér játékban mindig az ember kényszerül az egér szerepébe.
A Nem akarlak megölni cselekménye gyanakvással, ámokfutással, és holttestekkel telve száguld a mellbevágó végkifejlet felé.

Na ez. Ez az a rész, ami végre elérte nálam, hogy gondolkodás nélkül öt csillagot adjak rá, még akkor is, ha ez sem volt a legtökéletesebb. Tudtam én, hogy az utolsó részre tartogattam a max pontozást. Nem véletlenül. Azt hittem, nem lehet felülmúlni a második rész, de Dan Wells bebizonyította, hogy bizony lehet.
Ez a rész egyszerűen zseniális. Annyira jól van felépítve, hogy csak ámultam. Annyira jó ötlet volt, hogy John megbeszéli valakivel a nyomozás részleteit, így az író rámutatott John empátiájának egyértelmű hiányára. Amivel eddig is tisztában voltunk, de mivel John fejében vagyunk, valahogy nem érezzük át, és így szerintem jobban kijön. Féltem az elején, hogy megint hamar rátalálunk a démonra, mert nagyon jól haladtak a nyomozással, de érdekes mód, annyira jól el volt húzva ez a része, hogy nem jöttek rá túl hamar, viszont bénának sem tűntek, hogy mit szenvednek ennyit. Ennek ellenére még mindig jóval John előtt jöttem rá a megoldás egy részére, és tudom, hogy ő csak egy könyvbéli karakter, és nem is ugyanúgy gondolkodunk, és azért olvastam már pár krimit, hogy tudjam, mi az történetív meg ilyenek, de azért na… Elvileg okos fiú ő, mégis néha annyira vaksi tud lenni.

Egyébként imádom őt úgy, ahogy van, főleg a humorát. (Igen, amint megírtam ezt a bejegyzést, felhívom a nem létező pszichiáterem.) Így a végére láttam benne a karaterfejlődést, és lehet, hogy ez már csak belemagyarázás, de valahol egy kicsit hasonlít Sherlock Holmesra is. Abszolút meg tudom érteni a szociális fogyatékosságát, én sem szeretem az embereket meg beszélni velük, szóval ha engem kérdez, egy-egy helyzetben mit kellene mondania, nem tudtam volna segíteni. Viszont határozottan szeretetreméltó volt, ahogy nem igazán fogta fel, ha egy lány akart tőle valamit, és úgy alapvetően minden emberi kapcsolatban bénáskodott. Érdekes volt látni, hogy mindenki hősnek tekinti, pedig ő csak egy szociopata. Jaj, és az a jelenet a Takarítóval! Na jó, nem lövök le semmit, de fantasztikus volt.
És ha már itt tartunk: a csavarok. Merthogy nem csak egy volt belőle, a könyv vége felé haladva egy rakattal kaptunk belőle. Jött egy csavart, és mire belenyugodtunk volna, hogy jó, ennyi, jött is a következő. Az utolsó körülbelül száz oldalt úgy olvastam végig, hogy nem bírtam megmaradni a fenekemen. Úgy izgultam, hogy a körmömet rágtam és oldalanként pozíciót váltottam.

Említettem, hogy mindenki hősként tekint Johnra, de nem ő a hős ebben a történetben, hanem az anyja. Minden családba elkéne egy ilyen szuperanyu. Igazából fogalmam sincs, hogy reagáljak arra, amit tett, mert egyfelől zseniális és bátor tett volt tőle, másrészt viszont egy elég sablonos csavar. Szóval ezzel a részével kapcsolatban kicsit kettős érzésem van. Meg úgy a vége. Elég jól le van zárva, de azért vannak nyitva hagyott dolgok. Illetve jön ennek folytatása (kindof, legalábbis egy új trilógia ehhez), de ez elvileg trilógiának készült. Hát nem tudom. Mindenesetre, ha ilyen jó lesz, én már most akarom.
Nagy pirospont a fordítónak, aki abszolút jól és cseppet sem zavaróan oldotta meg a „he/she” problémát. És egy pacsi a borítótervezőnek, mert ismét felülmúlta önmagát. Meg a címet is imádom.
Ezek után pedig nem is tudom, kinek ajánlhatnám ezt a könyvet. Akik elolvasták az első két részt, azok ezt is el fogják, akik meg nem, azok ezt sem fogják. Kár, olvassák el.
Küldöm a virágot meg a csokit a Fumax kiadónak a könyvért.


Kedvenc karakter: John
Ami legjobban tetszett: a csavarok
Ami nem tetszett: John megint nem volt túl elmés egyszer, másik alkalommal meg nem volt levezetve a gondolatmenete, és egy helyen sablonos volt
Értékelés: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése