Benina: Rekviem a szivárványodért (Tükör 1.)


A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából megjelent Benina legújabb regénye, a Rekviem a szivárványodért, mely a Tükör című sorozat első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere egy halálon túli világba kalauzol, hogy bemutassa Neszta és Damien szerelmének hátborzongató történetét!
2015. április 26-tól egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 280 oldal

Előbb légy halott, hogy aztán élhess!
Neszta életvidám, ambiciózus, szerelmes…
… és halott.
Nem képes alakot ölteni.
Egyetlen ember hallja.
Egyetlen ember látja.
Egyetlen ember érzi, amit ő.

Vőlegénye, a hajdani FBI-nyomozó, mára tanácsadó Damien Corner egy Tükrön keresztül képes kommunikálni a lánnyal, aki először semmire nem emlékszik az életéből. Damien kétségbeesett nyomozásba kezd – segítségére van Neszta húga, az autista Zorka.
A nővérek a közöttük feszülő, erős lelki kapocsnak köszönhetően érzelmi-szimbiózisba kerülnek. Neszta emlékei lassan térnek vissza, pedig sietnie kell, mielőtt az Árvák megkaparintják a lelkét. A Tükörben csak magára számíthat, és Hollóra, a különös, kalapos fickóra.
Damien számára mindenki potenciális gyanúsított, minden árnyékban támadás rejtőzhet,
minden eltelt pillanattal közelebb kerül a paranoiához. Míg Neszta önmagának egyre halványuló másaként tengődik a Tükörben.
Neszta és Damien szerelmének hátborzongató története.
A Tükör fordulatos, halálon túli világba kalauzol, és ha elkezded olvasni, többé már nem ereszt.



Úgy vágtam bele ebbe a könyvbe, hogy gyakorlatilag semmit nem tudtam róla. Igen, egy csomó infót összeszedhettem volna róla, mert az internet mindenre jó, de lusta voltam, és időm sincs mindenre, a facebook meg hajlamos csak azt kipakolni, amihez kedve van, szóval azt hiszem, elolvastam a fülszöveget, de semmire nem emlékeztem belőle. Mivel Benina könyvéről van szó, tudtam, hogy a stílust és a leírást imádni fogom, mert ezeket eddig is szerettem Benina regényeiben, de azért arra nem számítottam, hogy a Rekviem a szivárványodért ennyire meglep.
Mármint tudtam, hogy jól ír, és sok jó ötlete van, de azt kell mondanom, ez a történet a legjobb azok közül, amiket eddig tőle olvastam. Nagyon szeretem Benina leírásait olvasni. Nem kapkod, nem csak az alapdolgokra hagyatkozik, mint sokan, hanem hasonlatokat és metaforákat használ. Nem két szóban tudatja velünk a karakterei érzéseit, hanem eléri, hogy átérezzük azt. Nem is tudom pontosan megfogalmazni, milyen az ő stílusa, de annyira szépen ír, hogy élvezet olvasni. A többi könyvénél is ezt éreztem, de ennél főleg előjött a hangulat. Mintha magukból a lapokból áradna valami általános, megfoghatatlan szomorúság, ami rányomja a bélyegét az egész történetre, és annyira szeretem az ilyet. Nem sok írótól olvastam úgy, hogy ezt éreztem volna, és szerintem ehhez valami különleges tehetség kell. Mintha a lelke egy része is benne lenne a történetben.
A regény világáról… nos, nem tudunk meg sokat. Neszta a Tükör másik oldalán rekedt, és csak annyit tudunk, hogy a teste valahol haldoklik, míg ő a lelkéért küzd. Ott van Holló, aki egy őrangyal, és Ethon, aki valamiféle ellentéte Hollónak, és elindul köztük egy küzdelem Nesztáért. Damien közben mindent tűvé tesz, hogy megtalálja Nesztát, és Zorka, a lány húga próbál ebben segíteni. Az egészben meg van valahol egy nyomozás is, mert egy sorozatgyilkos szórja el összevagdosott lányok hulláit, de ez inkább csak a háttérben fut. Egy darabig. Legkevésbé a krimi része volt érdekes, főleg mert a könyv kétharmadában ki is derült, ki a tettes. Vagyis én már ott rájöttem, nem volt nehéz összerakni a puzzle darabkáit, és igazából már előre lehetett sejteni, de számomra nem is ez volt a lényeg. Hanem a világ.
Vannak őrangyalok, szellemek, Árvák, és mindenféle kóbor lelkek, akiket egy átlagos ember nem lát. De Neszta és Zorka más, különlegesek. Ahogy Damien is, csak ő egy egész más módon. Igazából nem is tudjuk meg, pontosan micsoda Damien és milyen erővel rendelkezik, csak elejtett, homályos utalásokból következtethetünk, és szerintem ennyi pont elég is. Nagyon érdekesnek találom ezt a világot, noha alig kaptunk belőle valamit, Benina úgy írta le, mintha minden magától értetődő lenne, pedig nem az, és ez adja meg a különlegességét.

A cselekményben főleg Damienen van a hangsúly, aki őrült módjára próbálja megtalálni Nesztát, és ha nem tudnám, hogy nem ember, ijesztőnek találnám a ragaszkodását és a birtoklási vágyát. Egy bizonyos szinten érthető ugyan, de egy másik szinten viszont félelmetes és kicsit beteges is. Neszta elbeszélésében megismerhetjük Hollót és Ethont a Tükör túloldalán, és mindkettejüket nagyon megszerettem. Valamint Neszta szemén keresztül látva tudjuk meg azt is, a lány és Damien hogyan találkoztak. Szerettem Damien és Neszta fejezetei között a különbséget. Míg a férfit csak az a vágy hajtja, hogy megtalálja szerelmét, és porrá zúzza azt az embert, aki ezt tette vele, a lány zavart és fél a jelenben, erős és makacs a múltban. Zorka is egy rendkívül érdekes szereplő, aki az után lesz az számomra, hogy megtudjuk, tulajdonképpen miért is „beteg”.
A történet a világ egyetlen olyan pontján játszódik, ahol a mágia nem létezik, Magyarországon. Természetesen pontos helyek nem igazán szerepeltek a könyvben, mégis egyértelműen meg lehet állapítani, és ennek nagyon örültem. Valamint a nevek is kifejezetten tetszettek.
A krimiszál nem volt túl érdekes, viszont bőven kárpótolt a világ és a hangulat. Aki szereti Benina írásait, ezt semmiképpen ne hagyja ki. Epekedve várom a folytatást.


Kedvenc karakter: Holló
Ami legjobban tetszett: a hangulat és a stílus
Ami nem tetszett: -
Értékelés: 4,5/5

Autizmus

Zorka, Neszta húga autizmussal küszködik.
Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikáció képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. A rendellenesség eredete eddig ismeretlen, okait jelenleg is kutatják.
A tünetek három éves kor előtt megjelennek: „késés figyelhető meg a szociális interakcióban, a kommunikációs nyelvben, a szimbolikus és imaginatív játékban”. Régebbi tipológiák két típusát különböztették meg: a Kanner-szindrómát és az Asperger-szindrómát. Azonban ma már csak az autisztikus zavart és az Asperger-szindrómát különböztetik meg. Az autizmus jellemzően együtt jár más rendellenességekkel, például értelmi fogyatékossággal.

Nyereményjáték

A regény borítója szimbolikus tartalommal rendelkezik, mivel a pillangók sok egyéb mellett a lélek fejlődését, és a halálból kialakuló életet is jelképezik. Így hát mostani játékunk során a lepkék lesznek a főszereplők.

Minden állomáson találtok egy kérdést, és három válaszlehetőséget. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint a helyes megoldást vagy annak betűjelét beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe, majd ezt megismételni az összes állomáson, hogy esélyetek nyíljon megnyerni a kiadó által felajánlott regények egyikét.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Hogy hangzik ógörögül a pillangó szó? (Melynek jelentése: lélek.)
A) Pszikhé
B) Pszükhé
C) Pszukhé

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
05/01 Bibliotheca Fummie
05/04 InsaneLife
05/10 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése