Holly Black – Cassandra Clare: Vaspróba (Magisztérium 1.)


Mi történik, ha két sikeres írónő, akik nem mellesleg legjobb barátnők, összefognak? Nos, például a Magisztérium sorozat, amelyet magyarul a két említett írónő, Holly Black és Cassandra Clare kiadója, a Könyvmolyképző Kiadó hoz el nekünk.
Call jó ideje tudja, hogy varázsereje van. De a mágia sötét dolog, az édesapja is figyelmeztette. Mindent meg kell tennie, hogy elbukjon a Magisztérium, a mágusképző felvételi vizsgáján.
De a Blogturné Klub nem retten meg olyan könnyen, úgyhogy december 1-je és 6-a között mi magunk is elmerülünk az iskola földalatti barlangrendszerében. Minden nap szolgálunk nektek érdekességekkel is, így mire a hét végére értek, ti magatok dönthettek, akartok-e az iskolába járni a szereplőkkel.
És ha sikerül kitalálni ezeknek a bizonyos szereplőknek a nevét is, a nyereményjátékban tiétek lehet a három A vaspróba könyv egyike is!

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: ? oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Callt az édesapja egész életében óva intette a mágiától. A fiú meg van győződve arról, hogy ha sikerrel jár a vaspróbán, és felvételt nyer a Magisztériumba, annak csak rossz vége lehet.
Úgyhogy a lehető legjobban igyekszik, hogy a lehető legrosszabb formáját hozza… és elbukik az elbukásban.
Így hát most várja a Magisztérium, ez az egyszerre szenzációs és vészjósló hely, ami sötét szálakkal kapcsolódik Call múltjához, és kanyargós utat mutat a jövője felé.
A vaspróba csak a kezdet, a legnagyobb próbatétel csak ezután következik…


Szerintem ez a könyv tetszeni fog a fiataloknak, akik szeretik a meséket. És még nem ismerik a Harry Pottert. A fülszöveget elolvasva gondoltam, hogy ez hasonlítani fog a Harry Potterre, de arra nem számítottam, hogy ez egy az egyben az lesz.
Cassandra Clare a Végzet ereklyéi és a Pokoli szerkezetek sorozattal már belopta magát a szívembe, Holly Blacktől ugyan még nem olvastam semmit, de az ő könyvei is fent vannak a várólistámon. Tudom, hogy ők ketten országos cimborák, úgyhogy már nagyon vártam, mikor olvashatom végre a közös munkájuk gyümölcsét. Nos, azzal tisztában voltam, hogy mindketten szeretik J. K. Rowling történetét, és azzal is, hogy Cassie annak idején HP fanfictionökkel kezdte a pályafutását. Arra nem számítottam, hogy csalódni fogok ebben a könyvben.
Nem mondanám, hogy rossz, mert élveztem, és azért van benne egy akkora csavar, mint a ház. Hiába, Cassie még mindig meg tud lepni, pedig én aztán mindenre fel vagyok készülve vele kapcsolatban. De úgy tűnik, mégsem. Aranyos, izgalmas, ötletes, de azért mégis az volt az érzésem, hogy ez a Harry Potter, csak mégsem. Ezért úgy döntöttem, sorra veszem a hasonlóságokat és a különbségeket a két könyv között. Nem garantálom, hogy mindent említeni fogok, már csak azért sem, mert vannak dolgok, amik spoileresek, és én sem emlékszem mindenre.

Mágia: Mindkét könyvben fontos szerepet játszik a mágia. Fiatal mágusok elutaznak egy iskolába, ahol megtanítják őket bánni az erejükkel, ami ebben a korban még gyakran csak úgy kitör belőlük. Viszont a Magisztériumban tizenkét évesen kezdik az oktatást, öt évig tart, nem használnak pálcát és az iskola egy földalatti barlangrendszer Amerikában. A Roxfort Észak-Angliában található, a diákok pálcával varázsolnak, tizenegy évesen iratkoznak be, és hét év múlva tehetik le a záróvizsgákat. Mindkét könyvben fennáll a mágiának az az alapvető szabálya, hogy a dolgokat csak átalakítani lehet, semmiből előteremteni nem. Viszont a Magisztériumban az öt alapelemet használják fel varázslásra: a vizet, a tűzet, a földet, a levegőt és a káoszt.
Étel: A Roxfortban a hagyományos ételeken kívül vannak különleges, mágikus ételek is, csokibékák, meg ott vannak azok a gyógynövények is, például a varangydudva. A Magisztériumban gyakran elbűvölt gombákat, zuzmókat esznek, amelyeknek csirke vagy pizza íze van.

Iskola: A fentebb leírtakat bővebben is kifejtem. A Roxfort egy impozáns épület, amelyet csak varázslók, boszorkányok vagy mágikus lények látnak. Hatalmas, rengeteg emelettel, tornyokkal, pincével, meg egy egész Titkok Kamrájával. Könnyű benne eltévedni, ha valaki nem ismeri elég jól, tele van rejtett átjárókkal, titkos lépcsőkkel, el-eltűnő fokokkal, de megkönnyíti a diák életét, ha nála van a Tekergők Térképe. A Magisztérium egy kiterjedt barlangrendszer, ahova normál ember nem igazán merészkedne be, a mi kis mágusaink viszont itt tanulnak. A folyosók különböző méretűek, és azért itt egy kezdőnek talán még nehezebb tájékozódni, mint a Roxfortban. Némely helyre csak vízen keresztül, csónakkal lehet eljutni, ilyenkor mágiát használnak az irányításra. A diákok csak ritkán jutnak a szabad levegőre, általában egy-egy tanóra keretén belül. A Roxfortban minden tanár különböző tantárgyat tanít, a Magisztériumban minden tanárnak van néhány diákja, akikkel foglalkozik az évek során, és csak minden pénteken kerülnek a gyerekek más tanárokhoz. A Magisztériumban az egyes tanárokhoz tartozó diákoknak van közös nappali helyiségük, azonban mindenki külön szobában alszik. Ezen túl van egy nagy közös étkező helyiség, és egy nagyterem, amit játékra és kikapcsolódásra használnak.
Karakterek: Mint a Harry Potterben, itt is megvan a három jó barát, két fiú és egy lány, de karakterjegyeikben nem hasonlítanak. Tamarát nem mondanám kifejezetten tudálékosnak, és abban sem vagyok biztos, Callum és Aaron közül tulajdonképpen melyikükre is lehetne ráhúzni Harry szerepét. Erről viszont nem is írok többet, mert tudnám oldalakon keresztül ecsetelni, miért az egyik vagy a másik, viszont akkor komoly csavarokat kéne lelőnöm. Itt is van egy komoly ellenség, akit kreatívan Ellenségnek neveztek el, és bár mindenkivel háborúban állt korábban, mostanra kötöttek egy fegyverszünetet, és azóta nem igazán hallani róla.

Biztos vagyok benne, hogy nem tértem ki minden fontos dologra, viszont úgy érzem, ezzel is eléggé érzékeltetni tudom, menyire hasonlít a két mű. Amiben viszont különbözik, az nagyon tetszik benne. Callnek remek a humora, imádom, ahogy beszél, és bár rossz az egyik lába, nagyon jól tudja kompenzálni ezt a személyiségével, ráadásul vannak kifejezetten önző, rossz döntései, ami nekem nagyon tetszik. A párbeszédek jók, a karakterekkel sem volt problémám, és még imádnivaló állatokkal is megismerkedhettünk. Hollytól még nem olvastam semmit, úgyhogy róla nem nyilatkozhatok, de ami Cassie erőssége, az a humor, az érzelmek és a csavarok. Nos, tizenkét éveseknél sok szerelmi szálról még nem számolhatok be, viszont a másik kettővel tarolt. Megint. Mikor azt hiszem, mindenre fel vagyok készülve, bedob egy olyat, amitől az állam keresem a padlón.
Persze ettől még nem ez lesz az évtized könyve, de akik még nem olvasták a Harry Pottert (létezik ilyen ember?), azok tehetnek vele egy próbát, mert érdekes. Vagy akár azok is, akik már olvasták a HP-t, és nagyon szeretnének még ehhez hasonlót olvasni.


Kedvenc karakter: Call
Ami legjobban tetszett: A csavar
Ami nem tetszett: hogy egy az egyben olyan, mint a HP
Értékelés: 3,5/5

Cassandra Jean illusztrációi

Cassandra Jean elsősorban Cassanra Clare könyveihez készített képeiről ismert, azonban még rengeteg más könyvhöz, sorozathoz is készített rajzokat, és a Magisztériumot sem hagyta illusztrációk nélkül. Itt vannak a képei a három fő karakterről és Harcebről, Callum farkasáról.

 


  



Nyereményjáték

Callnak a Magisztérium számtalan új emberrel, iskolatársakkal, tanárokkal, történelmi alakokkal kell megismerkednie. A ti feladatotok csupán annyi, hogy kitaláljátok a szereplők nevét a jelentése alapján! Segítségképpen az egyes nevek betűit összekeverve kiemeltük nektek a bejegyzéseinkben.
Ha ügyesek vagytok, megnyerhetitek a 3 Magisztérium - A vaspróba kötet egyikét!
Hajrá!

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít!
A nyerteseket e-mailben értesítjük, az értesítéstől számított 72 órán belül kérjük válaszolni az e-mailre, amennyiben ez nem történik meg, újabb nyertest sorsolunk.

A mai név jelentése:
galamb


a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
12.02. - Bibliotheca Fummie
12.03. - Dreamworld
12.06. - Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése