Kiersten White: Természetfölötti


Természetfeletti márpedig létezik. Ezt Evie-nél jobban senki sem tudja, és most megmutatja nekünk, milyen is az ő világa - ahol bármikor beleszaladhatsz egy elvadult vérfarkasba, ahol szembejöhet veled egy troll az utcán és ahol a vámpírok igazán veszélyesek, és egyáltalán nem a szívedre nézve.
Június 13-tól nyolc állomásos turnénkon ebben a világban kalauzolunk titeket.
És ha kiálljátok a próbákat és jól megtanultátok a természetfeletti világ minden szabályát, még nyerhettek is három példányt a könyvből!

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 355 oldal
Fordító: Hetesy Szilvia

Akármennyire is szokatlan, hogy valaki a Nemzetközi Paranormális Ellenőrző Hivatalnál dolgozik, Evie mindig is normálisnak gondolta magát. Igaz, hogy a legjobb barátnője sellő és a volt barátja tündér, most pedig egy alakváltó srácért van oda. Egyébként pedig Evie az egyedüli olyan ember a világon, aki felismeri a paranormális lényeket, akárhogy is álcázzák magukat. De a paranormális lények most sorra halnak meg és Evie álmai is hemzsegnek az ijesztő és titokzatos jóslatoktól. Gyorsan rájön, hogy összefüggés lehet a képességei és a paranormális lények pusztulása között. Nagyon is elképzelhető, hogy ő a kulcsfigura egy tündér sötét jóslatában, amely minden paranormális lény pusztulását ígéri.

Sokaknak már elege van a vámpírokból, vérfarkasokból és egyéb természetfeletti lényekből, mert túl sok ilyet olvastak, de én azt vallom, hogy ezekből nem lehet túl sok. Mindent imádok, ami kicsit is elrugaszkodik a valóságtól, ha meg hemzseg a paranormális lényektől, az maga a Kánaán. Ezért is érdekelt annyira ez a könyv, szóval elolvastam.
Maga világ ugyan nem túl egyedi, de hát ebben a témában nagyon nehéz valami újjal előrukkolni. Ilyenkor általában csak az érdekel, hogy mennyire sikerül jól ábrázolni a lényeket. Igen, vannak vámpírok meg vérfarkasok, de ők elhanyagolható részei a történetnek. Igazából a sztori két olyan lényre koncentrál, akikről semmit nem tudunk, vagy csak nagyon keveset, és még csak nevük sincs, ez pedig tetszett. A tündérekről sem most hallok először, de azért nem gyakran kerülnek elő, most viszont elég fontos szerepük volt. És még egy sellő is kapott egy nagyobb mellékszerepet, akit egyébként nagyon bírtam. Tehát ahhoz képest, hogy nem túl egyedi, az írónőnek mégis sikerült egy kis kreativitást belecsempészni.

A cselekmény nem lelkesített eleinte. Evie meglehetősen idegesítő főszereplő, és ő meséli a történetet, szóval nem voltam elragadtatva, de Lend érdekesnek tűnt már az elejétől, úgyhogy miatta megérte folytatni. A végére viszont egészen izgalmas lett. Nem mondom, hogy akkora csavarok voltak benne, amitől leesett az állam, de érdekelt a szereplők sorsa. Furcsa, hogy az a rész tetszett leginkább, ahol a legközelebb álltak a normálishoz. De mindig is érdekeltek az olyan történetek, ahol valaki különleges próbál beolvadni a tömegbe. Meg ilyenkor tudom értékelni a saját kis normális életem, amikor valaki pont arról panaszkodik, hogy neki miért nem olyan van. Nem biztos, hogy cserélnék vele.
Stílusában pont olyan volt, mintha egy tizenöt éves lány mesélné el. Mindenki döntse el maga, hogy ez jó-e vagy sem. Viszont ehhez ismerni kell Evie-t, akinek a kedvenc színe a rózsaszín. Már itt nem indult jól a kapcsolatunk. Aztán jöttek a tipikus tinilányos dolgai, és tudtam, hogy mi már sosem leszünk jóban. Nem mondom, hogy a végére megszerettem, de legalább nem akartam agyoncsapni minden megszólalásánál. És elismerem, hogy vannak nála sokkal rosszabb főhősök is.

Viszont azt szerettem, hogy a legjobb barátnője egy sellő, ez hatalmas ötlet. Imádtam vele kapcsolatban minden kis furcsa apróságot. Még a sípjelet is. Lend meg lenyűgözött. Elsősorban a humora fogott meg, meg az, hogy ő sem egy tipikus természetfeletti lény, de alapvetően magát a stílusát szerettem meg. Mint Evie, én is a valódi énjéért voltam oda, nem azért a külsőért, amit mindenkinek mutatott.
Szóval nem ez volt életem legjobb olvasmányélménye, és biztosan nem kerül a kedvencek közé, viszont egyszeri kikapcsolódásnak tökéletesen alkalmas. Elég humoros, van benne egy kis gondolkodni való, és tudunk kiért szurkolni. Akik szeretik a természetfeletti lényeket meg a jellemzően YA könyveket, azoknak bátran merem ajánlani, mert nem fognak csalódni.

Kedvenc karakter: Lend
Ami legjobban tetszett: Lend
Ami nem tetszett: Evie
Értékelés: 3,5/5

Nyereményjáték

A turné elején azt ígértük, megismertetünk titeket a természetfeletti világgal. És mi aztán tartjuk a szavunkat - és nem csak azért, mert ismeritek az igazi nevünket!
A turné minden állomásán találtok egy kis leírást valamilyen természetfeletti lényről. A ti dolgotok csupán annyi, hogy a leírt jellemzők alapján kitaláljátok, milyen lényről is van szó! Amint ezzel megvagytok, írjátok be az egyes napi megfejtéseket a Rafflecopter dobozba, és már versenyben is vagytok a nyereményért!
(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít, a nyertesek jelentkezését pedig a kiértesítéstől számított három napon belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.)

A mai lény:

6-os szintű paranormális lények
Ismert faj, Ősi eredet, Más Evolúció, Fa szellem
Halhatatlanság: Amennyiben ezeket a lényeket élőknek tekintjük, úgy igen.
Szaporodás: Nincs szaporodási veszély
Megjelenés: Álcával általában gyönyörű nő, hosszú hajjal (hulduk esetében férfi), álca nélkül csinos arcát barnás-szürkés foltok borítják, háta üreges, mint egy öreg fa, és még farka is nőtt
Mítosz: Gyönyörű megjelenésüket felhasználva és csáberejüket használva csábítanak férfiakat és nőket a barlangjukba / földalatti otthonukba, ahol szeretőként, szolgaként, vagy még rosszabbként tartják őket. Néha az embereket elengedik, de megátkozzák őket az örökös vággyal, hogy visszatérjenek fogvatartójukhoz. Előfordulhat, hogy emberrel házasodnak, ekkor elveszítik farkukat, és maguk is emberré válnak (varázserejüket megtartva).
Bizonyított tények: Képtelenek hazudni. Gyakran keverednek emberekkel a szórakozás kedvéért. Képesek kommunikálni egy tál víz segítségével.
Veszélyek: Némely gonosz természetű, és könnyedén átverhet. Ha kedvesen bánnak vele, varázserejüket az emberek segítségére használják, ellenkező esetben… nos, érdemes menekülni. Legkönnyebben úgy bosszanthatóak fel, ha gúnyolódsz rajtuk vagy a farkukon. Leghatásosabb védekezés ellenük a vas és a só.

Az alábbi információk az eredeti hanganyag átiratából, a 15 éves Evelyntől származnak:
Ilyennel még én is csak egyszer találkoztam, és hősiesen bevallom, az állam a földön koppant. Sokmindent nem tudok a fajtájukról, de menők. Olyan Méregcsók (Poison Ivy) stílusuk van. Titkolózni viszont mesterien tudnak…

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:

06/15 Dreamworld
06/19 Deszy Könyvajánlója
06/20 Bibliotecha Fummie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése