Courtney Summers: Éles helyzet


Amikor nagy csalódás ér, azt hiszed, itt a világ vége. Semmi másra nem vágysz, csak hogy valóban vége legyen…
Ám mit csinálsz akkor, ha tényleg vége szakad? Ha összeomlik körülötted a világ, és egyszer csak vérszomjas szörnyeteggé válik körülötted mindenki? Ha tudod, hogy csupán egy maréknyi túlélő maradt és Te egy vagy közülük? Folytatod-e? Túléled-e? Mit teszel?
Sloane pontosan ebbe a helyzetbe kerül Courtney Summers Éles helyzet című poszt-apokaliptikus ifjúsági regényében. Akarjátok-e tudni, hogyan alakul a lány sorsa? Hogy dönt, mi történik vele és a társaival? Tartsatok velünk június 2-11. között a könyv nagyszabású blogturnéján, s mi elmeséljük, hogy bennünk milyen élményeket keltett a történet. Mesélünk az írónőről, a karakterek személyiségéről, a zombik legendájáról és megjelenítéséről az irodalomban és a filmekben. Hallgasd meg a könyv ihlette zenelistánkat, tekints bele a könyvbe a legjobb idézetek segítségével, és nem utolsósorban játssz velünk a könyv három példányának egyikéért!
Jöjjön hát az apokalipszis!

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Papolczy Péter

Hat gimnazista az iskolájában próbálja kibekkelni a világvégét. Sikerülhet nekik?
Az apokalipszis most van. Hat diák bevette magát a gimnáziumba, de kevés vigaszt nyújt a menedékhely, ha az élőhalottak folyamatosan püfölik az ajtót. Egyetlen harapás elég ahhoz, hogy megöljön valakit, aki aztán önmaga rettenetes hasonmásaként tér vissza.
Sloane Price ezzel ki tudna egyezni. Az ő világa már fél éve véget ért, azóta nem nagyon tudja, miért van még életben. Ez az alkalom kapóra jönne a távozásra. Miközben alig várja, hogy az élőhalottak átjussanak a védelmi vonalaikon, kénytelen a világvégét öt társa szemével nézni, akik viszont élni akarnak.
De ahogy a napok vánszorognak, meglepő módon változik az emberek túlélési ösztöne, és a társaság sorsát egyre kevésbé a kinti események határozzák meg, sokkal fontosabbá válnak a benti világ kiszámíthatatlan élet-halál kérdései.
Mibe lehet kapaszkodni, ha már minden elveszett?

Már csak a zombik miatt is érdekelt a könyv, mert szeretem a zombis történeteket, és ifjúsági kategóriában még nem olvastam ilyet. Több élőhalottas sztorit olvastam, filmet és sorozatot láttam, és mindegyik elég kemény volt. Ehhez képest ez könnyedebbnek számít az én skálám szerint. Igen, vannak benne zombik, igen, van benne vér és halál, de azért mégsem egy erős társadalmi, harci vagy taktikai történet, csak néhány középiskolás próbál túlélni.
Az alapfelállás nem rossz, de semmi érdekes nincs benne. Kitört az apokalipszis, jönnek a zombik, mindenki pánikol. Igen, láttuk már. Hat túlélő maradt: a főszereplő, Sloane; Cary; Rhys; Harrison és az ikrek, Trace és Grace. Mint minden zombis történetben, ebben is az a lényeg, hogyan zördülnek össze a szereplők, és ehhez jó karakterkidolgozás kell. Azt hiszem, ha nem is tökéletesen, de azért megvolt.

Harrison kellően idegesítő. Ő a legfiatalabb a csapatban, fél és folyton sír. Nem csoda, hogy állandóan meg akarom ütni, és a többiek is többször szólnak be neki. Csodálom, hogy egyáltalán addig túlélte, amíg az iskolába érnek (ez a második fejezetben van), nem értem, hogy sikerült neki. Trace és Grace nagyon nem voltak szimpatikusak. Trace túl agresszív volt, és ehhez nem volt elég agya, tehát pont az a típusú ember, akit ki nem állhatok. El sem tudom mondani, mennyire gyűlöltem, minden egyes mondata után azt kívántam, bárcsak megharapná már egy fertőzött. Grace meg túlságosan ártatlan és naiv, a világvégén ezt a luxust pedig senki nem engedheti meg magának.
Cary kicsit kettős. Értettem, miért tette azokat a dolgokat, de nem értek vele egyet. Róla el tudom képzelni, hogy egyedül túlél egy ilyen apokalipszist, de ettől még nem biztos, hogy szívesen keverednék vele egy társaságba. Rhys nagyjából oké volt. Elég normális alak, túlélő típus, de mégsem az elmebeteg kategória. Még az sem zavart, hogy nagyon rejtélyeskedő, mert legyen az.

Sloane-nal nem tudom, hogy állok. Egyrészt zavar, hogy csak a szerencséjének köszönheti, hogy eljutott az iskolához, zavar, hogy folyton a nővéréről elmélkedik, őt hibáztatja, zavar, hogy ennyire nem akar túlélni, másrészt viszont meg tudom érteni. Okkal olyan, amilyen, de ezek az okok nem fogják felmenteni a szememben. Vinnyogásnak is felfoghatnám a szenvedését, de jogosnak tartom, ezért nem éreztem úgy, hogy csak hisztizik.
Történet szempontjából teljesen korrekt volt, bár sok újdonsággal nem lepett meg. Izgalmas volt és gyorsan lehetett vele haladni, úgyhogy ebből a szempontból semmi gond nem volt vele, viszont nem sok újat nyújtott. Igazából, ha nincs kint semmi, csak a gyerekek bezáródnak és nem tudnak kijutni, akkor is valami hasonló lett volna az egész. A zombik is sokszor csak a háttérdíszletet adták. De ez nem baj, a legtöbb zombis sztori ilyen.

Figyelmeztettek, hogy sokan fognak meghalni, de én nem tartottam soknak, teljesen reális számú ember halt meg. Ebben a könyvben kitört a világvége és élőhalottak esznek meg mindent, amiben még van egy kis élet, nem tudom, mire számítottatok, de bizony lesznek benne hullák.
A vége különösen tetszett, ahogy le van zára. Igazából nincs is, de ez csak nézőpont kérdése. Egy részes, úgyhogy különösen örülök, hogy a saját képzeletemre bízhatom, mi történt velük ezután. Remélem, az írónő nem jön rá később, hogy ehhez jó lenne folytatást írni, mert félek, rosszul sülne el.
Aki szereti a zombikat meg az ifjúsági könyveket, azoknak ajánlom, de akik keményebb témára számítanak ebből, azok csalódni fognak.

(Az értékelésem megírása után derült ki, hogy az írónő mégis belekezdett a folytatásba. Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy ehhez hogy álljak.)

Kedvenc karakter: Rhys
Ami legjobban tetszett: a vége
Ami nem tetszett: -
Értékelés: 4,5/5

Playlist a könyvhöz

Az írónő maga nem állított össze playlistet a könyvhöz, viszont én eléggé benne vagyok a zombis témában, és azt hiszem, a zenei ízlésem is pont ennek a műfajnak felel meg, úgyhogy keresem egy pár számot, ami szerintem illene a könyvhöz.


Nyereményjáték

A zombik bizony félelmetesek. Görnyedtek, koszosak, véresek, szaggatottak, ráadásul rémisztőbbnél rémisztőbb hangokat adnak ki magukból.
Most is... Figyeld csak? Vajon mit kiabálnak Rád?
Keresd meg minden turnéállomáson a kiemelt szavakat, amelyek a kiabáló zombikat rejtik. Kattints rájuk, gyűjts össze a betűket, amit rádkiabálnak, és rakd össze őket megfelelő sorrendben. Ha ügyes voltál, megtudhatod az Apokalipszis szó egyik jelentését!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

Figyelem, a zombik harapnak! Csak óvatosan…

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
06/02 Roni Olvas
06/05 Dreamworld
06/09 Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése