Filmes sarok: Agymanók

És a Pixar megalkotta az év animációs filmjét. Igen, ezt így ki merem jelenteni július elején. Emlékszem, hogy Nighttal ültünk februárban vagy márciusban A tenger dalán, és beadták előtte ennek az előzetesét. Vagyis nem igazán volt előzetes, a vacsorajelenetet láthattuk, ami vicces volt, de nem sikerült meggyőznie, hogy ezt nekem látnom kell. Valahogy olyan bugyutának és gyerekesnek tűnt, és mivel fogalmam sem volt, miről is szól igazából a történet, csak azt tudtam, hogy manók vannak az emberek fejében, nem lettem elvarázsolva. Szóval viccesnek tűnt, de mi az, hogy manók laknak az emberek fejében? Ez mekkora hülyeség már?
Na aztán jött a 76. Filmbarátok rész, és még végig se hallgattam az adást, már kérdeztem is a barátaimtól, hogy ki akar velem eljönni a moziba. Szerencsére Night vevő volt az ötletre, így elmentünk. Freddy, Gergő, Blacksheep, így kell eladni egy filmet! Egyébként köszönöm, ha nem beszéltek róla, valószínűleg meg se nézem (vagy csak jóval később).
Szóval van öt alapérzelem, Derű, Bánat, Undor, Harag és Majré (vagyis félelem), és ők irányítják az alapvető működésünket, alakítják a személyiségünket, raktározzák el az emlékeinket, stb. Riley fejében is ott vannak, és a film nagy részében őket láthatjuk. Ha kivesszük az agymanókat, és csak az úgynevezett „valóságot” nézzük, akkor ez a mese arról szól, hogy egy család elköltözik, és a tizenegy éves lányuk rosszul viseli azt, hogy ezentúl egy másik városban kell lakniuk. A Pixarnál azonban olyan jól sikerült ezt megcsinálniuk, hogy én végigizgultam az egészet. Szóval Rileyék családja elköltözik, és ekkor történik a baj, Derű és Bánat egy baleset során kiesnek a fejhadiszállásból, és vissza kell jutniuk, mielőtt komolyabb baj történik.

Éééés rájövünk, hogy ez nem egy gyerekmese. Mármint biztos leköti a gyerekeket is ez bizonyos szinten, de tele van olyan dolgokkal, amit egy gyerek még nem ért. Az emberi tudat alapvetően tele van olyan dolgokkal, amit még én sem értenék, ha megpróbálnák nekem elmagyarázni. Ezek után, hiába csinálják meg színes, vicces kis gömbökkel meg aranyos figurákkal, egy 6-7 éves gyerek nem feltétlenül fogja érteni, mi az a tudatalatti vagy az absztrakt gondolat. De én 24 évesen nagyon élveztem. Ha megnézzük a filmet, először csak az jut eszünkbe, hogy jaj de vicces, meg milyen aranyosan mutatja be az emlékek és a tudat működését, hogyan épül fel az ember személyisége, stb, de aztán rájövünk, hogy ez az egész sokkal komplexebb. Nem fogok lelőni semmit, de én úgy bőgtem a végén, mint valami kislány, akitől elvették a fagyiját.
Baromi érdekes volt Derű és Bánat kalandozása az emlékek között, és egy pillanatig sem untam magam, vagy éreztem volna azt, hogy itt most kicsit laposabb a sztori. Rengeteg poén volt benne, kisebbeknek, nagyobbaknak, felnőtteknek, de annyi, hogy én visítva röhögtem rajta, úgy a film háromnegyedén. Voltak benne verbálisak is, de több volt a képi humor (az álomjelenet például), és nem ilyen bárgyú volt, hanem tényleg vicces volt. Na meg a szóviccek és a szójátékok. Általában kiütést kapok a rossz szóviccektől, de hát ezek nem voltak rosszak.
Nagyon szerettem a karaktereket. A legtöbbjük egészen vicces volt, imádtam, amikor Harag káromkodni akart, vagy amikor Undor Derűnek adta ki magát, és előtört a szarkazmus. Mégis Bánat volt a kedvencem. Bánat egy az egyben olyan, mint én. „- Melyik a kedvenc filmed? – Amelyikben meghal a kutya.” Egyedül Derű volt az, akivel nem tudtam kibékülni. Az elején még aranyos volt, hogy mindig mindenben meglátta a jót, de amikor kényszeredetten mindenből örömöt akart csinálni, mindig mindenkit fel akart vidítani, az már idegesítő volt. Akkor bezártam volna egy kicsit a tudatalattiba. Viszont itt volt nekünk még Bing Bong, aki a legcukibb képzeletbeli barát, akit valaha láttam. Bárcsak nekem is lenne egy olyan barátom, aki cukorkát sír, mindig megríkatnám. Nagyon szerettem a végét, az egész tanulságát.

A legjobb az volt ebben a mesében, hogy hiába mennek most nagyon ezek a szuperhősfilmek, ez nem erről szólt. Nem volt gonosz és nem voltak hősök. Nem kellett megmenteni a világot, nem múlt az egész emberiség sorsa pár ember szerencséjén. Itt egyszerűen csak egy lány érzelmi változásait követtük végig, és úgy leszögezett, mint… nem is tudom, legutóbb mit élveztem ennyire. Azt hiszem, az Így neveld a sárkányodat 2-t, de csak azért, mert fanatikus rajongó vagyok.
Kedvenc részem a Fantáziaország volt, tele annyi kreatív ötlettel, valamint az a jelenet, amikor Riley hozzászólt egy fiúhoz, és utána láttuk, mi történik a fiú fejében.
Ez az a film, amiből nem bánnám, ha lenne folytatás, mert szívesen nézném még, viszont nagyon kérem, hogy ne rontsák el. Egyébként meg mindenki nézze meg ezt a mesét. (Indokolatlanul nagyon túlrajongom majd az egészet, érzem én.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése