John Green: Csillagainkban a hiba

Kiadó: Gabo
Oldalszám: 292 oldal
Fordító: Bihari György

A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni…
„A csillagainkban a hiba” – John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában.

Azt hiszed, tudod, mi történik a könyvben? Nem, nem tudod. Tényleg azt hiszed? Tényleg nem tudod. Úgy gondolod, fel vagy készülve a történetre? Nem vagy. Hogy nem fogsz annyit sírni? De, még annál is többet. Hogy nem fog megérinteni a történet? Hehehe.
Mindig kicsit kétkedve állok azokhoz a könyvekhez, amit sokan olvasnak, és mindenkinek tetszik, de azért elég befolyásolható vagyok, és részben egyezik a véleményem a tömegével. Egy kicsi részben. Szóval jött a film, én meg úgyis kíváncsi voltam rá, és már régóta el akartam olvasni, aztán ahogy belekezdtem, csak az jutott eszembe, hogy „Úristen, én miért nem olvastam ezt hamarabb!”, mert sokkal-sokkal hamarabb kellett volna.

Hogy milyen a történet? Giccses? Ó, igen. Sablonos? Hát persze. Váratlan? Naná. Felkavaró? Már hogy ne lenne az? Fájdalmas és szívszorító? De még mennyire. Imádtam? Nem is kérdés. És ezt mind John Green hogy hozta össze? Fogalmam sincs, de ez a pasi egy zseni.
Augustus Waters A pasi. Nem, nincs fehér lova, se kardja vagy lándzsája. Nem ment meg lányokat szörnyektől, ő csak él. Igen, ez az egyik, amit a legcsodálatraméltóbbnak tartok benne. A humorát, a kedvességét, az életszeretet, és hogy mindig kimondja, amit gondol, megteszi, amit akar, mert ezzel örömet szerez magának vagy másoknak, és akkor miért is tartsa magában. Annyira szerettem az életszemléletét, a metaforáit, minden egyes mondatát. Érdekes, hogy sokkal pozitívabban szemléli a dolgokat, mint én, pedig neki mennyivel rosszabb. Igen, nagyon szeretem Augustus Waterst, és nyilvánvalóan közrejátszik az a tény is, hogy fura módon vonzódom a sérült emberekhez, de elsősorban nem ezért szeretem.
Hazelt is szerettem, amiért annyira tudja szeretni a kedvenc könyvét (hülyének hangzik az indok, de tényleg ez volt az első, amit szerettem benne), a humorát, és hogy olyan erős. Itt most nem a rák ellen küzdött harcára gondolok, hanem olyan dolgokat tett meg, amit én sem biztos, hogy mernék. Egyszerűen lenyűgöz a karaktere, hogy mindent kibír, még akkor is, ha lehetetlennek tűnik.

Az egyik legjobban egy olyan rész tetszett, amit nem mondhatok el, mert spoileres, de szerintem aki olvasta, tudja mit értek Amszterdam alatt, a másik meg a vége. Amikor Hazel elkezdte ecsetelni a kedvenc könyvét, és hogy miért szereti annyira, és milyen is, akkor már tudtam, hogyan lesz vége. A végkifejletet nem, az számomra váratlan volt, de szinte biztosan voltam benne, hogyan fogja lezárni. Igen, úgy zárta le, de ezzel együtt mégis sikerült meglepetést okoznia. Aztán úgy bőgtem rajta, mint egy kislány.
Ha azt hiszed, hogy egy igaz történetet fogsz olvasni a rákról, tévedsz. Ez nem az. Van benne minden, ami egy rákosnak az életét képezi, de szerintem nem írja le olyan részletességgel a betegség minden pontját, minden egyes dolgot, amin végig kell menniük a betegeknek és a szülőknek is. Vagy legalábbis számomra Jodi Picoult: A nővérem húga című műve sokkal jobban átadta a dolog ezen részét. De nyilvánvalóan a két könyv teljesen másról szól, ezért más dolgok is vannak benne.
A Csillagainkban a hiba két haldoklóról szól, akik egymásba szeretnek. Noha, amikor belekezdesz a könyvbe tudod, hogy ennek semmiképpen sem lehet boldog vége, de mégis elolvasod, sírsz rajta, és szereted. Szereted Augustust és Hazelt, és örülsz nekik, de mégis a legjobban azt szereted, hogy fáj. Mert igaz: „A világ nem egy kívánságteljesítő gyár.”

Kedvenc karakter: Augustus
Ami legjobban tetszett: Amszterdam és a vége
Ami nem tetszett: -
Értékelés: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése