Richelle Mead: Vámpírakadémia (Vámpírakadémia 1.)


A Blogturné Klub ezúttal egy rendhagyó turnéval jelentkezik. Az idén nem csak a legfrissebb megjelenésekre, de a régebbi, elfeledett/kevésbé ismert könyvekre is szeretnénk koncentrálni.

Legtöbbünk nevetséges fanatizmussal várja a Március 6-át, amikor is egy újabb könyvadaptáció kerül a hazai mozikba. Így nem is kezdhettük volna “retro“ turnénkat jobb könyvvel, mint Richelle Mead világhírű Vámpírakadémia könyvével.
A BTK 7 napon át (02.16-02.22) próbál majd titeket meggyőzni arról, hogy miért érdemes ellátogatni erre a különleges akadémiára, illetve a közelgő filmről is megtudhattok pár érdekességet.

Jó hír? Ezúttal sem jöttünk üres kézzel, hiszen ismét készültünk egy nyereményjátékkal.
Még jobb hír? 5 szerencsés nyertes egy páros belépőt nyer a Vámpírakadémia film premier előtti vetítésére a Big Bang Media Kft és a HivatalosMagyar VA rajongói Klub felajánlásából!


Kiadó: Agave
Oldalszám: 236 oldal
Fordító: Farkas Veronika

A világsikerű sorozat első kötetében Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Az akadémia falain belül a két lánynak különböző viszálykodással, rosszindulatú pletykákkal, tiltott szerelemmel és fenyegetésekkel kell megbirkóznia. De mindketten tudják, hogy a legnagyobb veszély a kapukon kívülről leselkedik rájuk.

Másodszor olvastam a Vámpírakadémiát, természetesen a közeledő film miatt, és nem is gondoltam volna, hogy ennyire hiányzott nekem eddig. Egy éjszaka alatt ki is végeztem. Olyan volt, mintha egy régen látott baráti társaságba csöppentem volna vissza, akikre azért sokszor visszagondoltam, de nem beszéltünk már jó ideje. Kicsit féltem tőle, régen olvastam már a sorozatot, azóta változtam, más könyvek kezdtek érdekelni, és előfordult velem, hogy egy kedvencemet újraolvasva csalódás ért. Semmi okom nem lett volna aggodalmaskodni, ugyanannyira élveztem most olvasni, mint évekkel korábban, vagy talán még egy kicsit jobban is. Nagyon jól esett kikapcsolódni a kedvenc karaktereimmel, újra felfedezni a jeleket, és immár úgy szemlélni a dolgokat, hogy tudtam, mi fog történni.
Amit nagyon szerettem elsőre, azt másodikra is. Elsősorban a karaktereket, mert nélkülük ez a történet nem lenne sehol. Rose a főszereplő, ő meséli el a történteket, én pedig imádom őt. A legtöbb történettel az a bajom, hogy utálom a főszereplőt. Nagyon el tud rontani egy jó könyvet, ha rémes a főszereplő. Hát ebben nem. Rose erős, okos, és képes a gyors reakcióra. Pont az ellentéte annak a típusnak, amit ki nem állhatok. Bármit megtenne Lissáért, és ezt nem csak testőrségéből adódóan, hiszen ő a legjobb barátja. Na meg elég jó a humora. Nem gyakran nevetek hangosan könyvön, de ezen még most is hangosan kacagtam. Engem bármikor le lehet venni a lábamról egy kis jó humorral, ebben pedig nem is kevés van.

Azért is jó újraolvasni ezt a részt, mert felidéződött bennem, milyen volt, amikor még Dmitrij volt A pasi ebben a könyvben. A sorozat elején még annyira szerettem Dmitrijt (hogy később miért változott meg a véleményem róla, azt ne firtassuk), és olyan jó volt újra ebbe a világba belecsöppenni. Amikor ő még csak az rejtélyes, antiszociális, mogorva orosz volt. Aztán ott van Christian, akiről nem igazán lehetett eldönteni, milyen szándékai vannak, de én az első perctől kezdve szerettem. Masont kicsit sajnálom, de ő is a kedvenceim listáján van. Az itt felsorolt szereplők közül pedig mindnek jó a humora, igen, még az orosznak is.
Aztán ott van Lissa. Vele körülbelül úgy vagyok, mint egy közepes könyvvel, amire azt szoktam mondani, hogy „Nem rossz… de nem is jó… szóval így oké.”. Nem utálom őt, és még csak azt se mondhatnám, hogy nem szeretem. Kedves, aranyos, meg tudom érteni minden gondját-baját, még az is elképzelhető, hogy a való életben barátok lennénk, ha nem is közeliek, de ennyi. Kicsit furcsa ez így nekem, mert nem igazán tudom, ezzel mit kezdhetnék.

Amit nagyon szeretek Mead regényeiben (nem csak a Vámpírakadémiában), az a felépítés. Remekül építi a történetet, csavarja a szálakat, és dug el olyan helyeken kis információkat, ahol nem is számítanánk rá. Így utólag sem lep meg, hogy nem jöttem rá, ki és milyen okból csinálja azt, amit csinál, mert annyira el vannak rejtve a jelek, hogy nagyítóval is alig lehetett észrevenni. Pedig ott vannak. A másik fordulatra sem jöttem rá túl hamar, de azért előbb raktam össze a fejemben a dolgokat, mint Rose. Úgy körülbelül két oldallal. Ez azért már teljesítmény. Másodikra persze nem agyaltam már ilyeneken, hiszen nem felejtettem el, mi történt.
Aki olvasott már Meadtől legalább egy könyvet, azt rájöhet, hogy ez a nő bele van esve a különböző mitológiákba. Bizony, aki azt hiszi, ő találta ki a morákat, strigákat és dampyrokat, az téved, ezen lények meséivel évszázadokkal ezelőtt rémisztgették a szülők a gyerekeket. Mivel én is odavagyok a mitológiákért, ezért kifejezetten szeretem, ahogy beleszövi ezeket a történeteibe.
Plusz pont, hogy a fordító, Farkas Veronika nagyon ért a munkájához, és nem elég, hogy Mead hitelesen ábrázolta a tizenéveseket, a fordító sem használt karakteridegen szavakat, és még a stílust is megtartotta.
Nagyon örülök neki, hogy másodszorra is lenyűgözött a könyv, még ha nem is pont ugyanúgy. Ezek után azt hiszem, a többi kötetet is újra fogom olvasni, jó lesz kicsit nosztalgiázni.

Kedvenc karakter: Rose
Ami legjobban tetszett: Rose-Dmitrij jelenetek
Ami nem tetszett: -                                                                 
Értékelés: 5/5


Fajok a Vámpírakadémia sorozatban


Dampyr: A dampyr (más néven dhampir, dhamphir, danpeal vagy danpilia) a kelet-európai legendák szerint egy ember és egy vámpír gyermeke. Ereje hasonló a vámpírokéhoz, azonban nem rendelkezik azok gyengeségével.
Richelle hű volt a legendákhoz, ugyanis nála a dampyrok félig emberek, félig morák. Ők egyesítik a két faj legjobb tulajdonságait. Erősek és robosztusak, mint az emberek, a napfény nincs rájuk káros hatással, de a morákhoz hasonlóan nekik is jók az érzékszerveik és a reflexeik, ezért lesznek ők a legjobb testőrök.

Mora: A legendák szerint egyfajta vámpír vagy szellem, egyes verziókban azonban a halottak lenyomata, amely a sírt elhagyva energiát szív el az élőktől. Gyakran egy másik fajta vámpírral, a strigával hozzák kapcsolatba, ám míg a morát halandóként, addig a strigát halhatatlanként ábrázolják.
A könyvben Rose így jellemzi őket: „A világban jó vámpírok is járnak. Őket moráknak hívják. A morák élnek és birtokolják azt az elképzelhetetlenül menő képességet, hogy mágiával uralják a négy elem valamelyikét - a földet, a levegőt, a vizet vagy a tüzet. A morák egyébként általában magasak és karcsúak, továbbá nem nagyon bírják a napfényt. De kárpótlásul akad pár nagyon éles érzékszervük: sokkal jobb a látásuk, a szaglásuk és a hallásuk, mint az embereké.”
Szükségük van vérre, de nem ölnek ezért, hanem úgynevezett etetőket használnak, akik önként adnak a sajátjukból.

Striga: Régen egyes népek hite szerint néhány asszony éjszakánként állatok alakját öltötte magára, hogy alvók vérét szívják, élve felfalják őket vagy lidércnyomásokat okozzanak nekik. Más mitológiák szerint elhunytak nyughatatlan lelkei keltek ki a sírból. A strigák lehettek élő emberek, akik bizonyos mágikus képességekkel rendelkeztek: képesek voltak állati alakot ölteni, láthatatlanná válni és vérszívással lecsapolni áldozatuk életerejét.
A történetben „a strigák erősek, gyorsak, továbbá könyörület és habozás nélkül gyilkolnak. Halhatatlanok is - és ez baromira megnehezíti az elpusztításukat. Csak három módon lehetséges végezni velük: ezüstkarót kell döfni a szívükbe, le kell fejezni vagy fel kell gyújtani őket.”
A morákkal ellentétben azonban ők ölnek a vérért.

Alkimisták: A közhiedelemben az alkimisták a Bölcsek Köve kutatásával foglalkoztak. Az alkímia alapgondolatai Arisztotelésztől származnak. Elmélete szerint a világmindenség a négy elemből áll: tűz, víz, föld, levegő. A követői úgy hitték, hogy mivel minden elem ezekből az anyagokból tevődik össze, csak el kell tolni az anyag komponenseinek arányát, hogy aranyat kapjanak. Az életelixírnek nemcsak az volt a szerepe, hogy meggyógyítsa az összes ismert betegségeket, hanem szimbóluma volt az ember jobbá válásának, újjászületésének, kísérlet arra, hogy az ember előkelőbbé, jobbá és bölcsebbé legyen.
Az Alkimisták csak később jelennek meg a sorozatban, de nem egészen olyanok, ahogy azt az ember elsőre elképzeli. Ők segítenek a moráknak és a dampyroknak, hogy titokban tartsák az emberek előtt a természetfeletti létezését. Emberek, akik az esküjük letételével tetoválást kapnak. Ettől lesznek erősebbek, ellenállóbbak a betegségekkel szemben, és élhetnek sokáig. Az Alkimistáknál ez a „szakma” a családban öröklődik. Könnyebben elvegyülnek az emberek között, ezért olyan helyen dolgoznak, ahol trükkjeikkel és technikáikkal segítenek falazni a dampyroknak.



Nyereményjáték

A BigBang Media Kft és a Hivatalos Magyar VA rajongói Klub felajánlásából, 5 darab páros jegyet sorsolunk ki a Vámpírakadémia film premier előtti vetítésére.

Játékszabályok:
1.) A rafflecopter MINDEN feladatának értelemszerűen való teljesítése (minden feladat KÖTELEZŐ!). A kvízkérdések válaszaihoz segítséget a turné bejegyzéseiben találtok.
2.) A premier előtti vetítés Budapesten lesz, 2014. február 25-én 19:00-kor a Lurdy Moziban. Megkérünk Benneteket, csak az játsszon, aki részt tud venni a budapesti vetítésen!

a Rafflecopter giveaway

A turné további állomásai:

02.16. - Függővég (értékelés)
02.17. - Bibliotheca Fummie (értékelés + fajok bemutatása)
02.18. - Nemharap a... (értékelés + képregény ismertető)
02.19. - Deszykönyvajánlója (értékelés + elementális mágia)
02.20. - Dreamworld (értékelés + tetoválások)
02.21. - Kelly& Lupi olvas (értékelés +  film és könyv összehasonlítása + Vámpírakadémia Music Video)
02.22. - MediaAddict (értékelés)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése