Baráth Katalin: A fekete zongora (Dávid Veron 1.)

Az 1900-as évek elején a csöppnyi város, Ókanizsa lakosai felbolydulnak, amikor egy gyilkosságot követnek el a településen. Dávid Veronika nyugodtan ül a pult mögött vásárlókra várva, amikor Vili, a helyi bolond beesik az üzletbe egy késsel a hátában, kabátja zsebében pedig később megtalálják Ady egy versét: A fekete zongorát. Veron bekönyörgi magát az orvosból és a rendőrkapitányból álló nyomozócsoportba, hogy segítsen felgöngyölíteni az ügyet, miközben a gyilkos újra lecsap.

Sok korban és helyen élnék bizonyos okokból, de az 1900-as évek eleji Magyarország különleges helyet foglal el a szívemben, mert a Nyugat első nemzedékét nagyon szeretem (Adyt pedig egyenesen imádom). Szóval már a fülszöveg alapján szemet vetettem erre a könyvre. Egy század eleji kisváros mindennapjairól olvasni alapból érdekes lehet, hát ha még gyilkosság is történik…
A stílusa könnyed. Gyorsan lehet vele haladni, érhető, mégsem unalmasan egyszerű a leírás. Hatásos, mert ahogy olvastam, ott éreztem magam Ókanizsán, szinte az orromba kúszott az útról felszálló por illata. Nagyon bele tudtam élni magam. Emellett pedig vicces is volt. Remekül csempészte bele a párbeszédekbe a humort az írónő, többször nevettem fel hangosan.

A főszereplő, Veron karakterével szimpatizáltam. Az akkori hagyományokkal szembe menve nem ment férjhez, inkább munkát vállalt egy papírüzletben, ahol unalmas perceiben regényt ír. Mindenki furcsának tartja, habár viselkedésében manapság senki semmi különöset nem találna, abban az időben ez nem volt megszokott jelenség. Én is az a lázadó típus vagyok, úgyhogy megértettem a lány gondolkodásmódját majdnem a könyv legvégéig. A vége felé az egyik fejezetben nem sikerült egészen felfognom, mi történt és miért. Remete Pista is remek karakter, legalábbis az én szívemet elbűvölte, úgyhogy többször sajnáltam is szegény fiút, amikor pórul járt.
Valamint volt még egy karakter, akit nem csak a város, de én is megszerettem. Egy kicsit gyanakodtam, de a kedvessége és a szellemessége miatt elterelte a figyelmem.

A kedvenc részem persze, hogy Adyhoz kapcsolódik. Imádtam, ahogy megjelenítette a regényben, és azt a versét is, amit azon az estén felolvasott. Imádtam a stílusát, a szavait, minden egyes lélegzetvételét. (Oké, „enyhén” elfogult vagyok vele kapcsolatban, na.) Pont így képzeltem el őt korábban, és annyira jól adta át a költőt egy az egyben.
A krimi-szál nagyon csavaros volt. Olvasás közben együtt gondolkodtam a szereplőkkel, nekem is megvoltak a gyanúsítottaim, de az írónő engem is behúzott a csőbe, ahogy a többieket is, úgyhogy nem sikerült eltalálnom a tettest. Pedig így visszagondolva minden összeállt, logikus az egész. Sikerült azzal kizárnom egy tettest, hogy túl nyilvánvalónak gondoltam, pedig kicsit meg volt ez csavarva. Le a kalappal a szerző előtt.

A regény végén van két rövidebb novella. Veron életébe látunk bele az események után, ez kevésbé keltette fel az érdeklődésem, de azért jó volt olvasni, és legalább annyi humor volt benne, mint a regényben.
Szóval nagyon tetszett az egész, előfordult egy vagy két szó, ami furcsán, túl modernnek hatott a szövegkörnyezetben, de ezen felül semmi problémám nem volt a könyvvel. Imádtam.
Krimi-kedvelők, történelmi regény szerelmesei garantáltan imádni fogják. Van benne némi romantikus szál, de ez senkit ne ijesszen el, mert még az is nagyon érdekes.

Kedvenc karakter: Veron
Ami legjobban tetszett: az adys rész
Ami nem tetszett: az a rész, amit nem igazán sikerült megértenem
Értékelés: 5/5
Kiadó: Agave
Oldalszám: 304 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése