B. M. Grapes: Jóslatok hálójában

Valaki a Hot Hill-i középiskola faliújságjára kiírja az adott nap eseményeit, amelyek később be is következnek. Egyre több furcsa baleset történik, úgyhogy néhány diák nyomozni kezd a jövendölésekkel kapcsolatban, de kiderül, hogy ez több veszéllyel jár, mint gondolták.
Rendben, kezdjük azzal, hogy én ebből a korosztályból már régen kinőttem, szóval lehet, hogy azért nem tudtam értékelni a „rejtélyt”, az „izgalmat” és a „cselekményt”, mert nekem ennyi már nem elég, azonban a fiatalabbak ezzel is nagyon jól elvannak, de azért mégis… Annyi sebből vérzik ez a könyv, hogy a Tarantino-rajongóknak a nyála folyna a gyönyörűségtől, ha látnák. Kapásból már azzal volt némi problémám, hogy végig olyan érzésem volt, mintha a Twilightba csöppentem volna, és ez nem véletlen. Történetünk egy kisvárosban játszódik, olyan kicsiben, hogy mindenki ismer mindenkit, és ez a főhősünknek, Adának azért olyan furcsa, mert két évvel ezelőtt még New Yorkban tengette mindennapjait. Ismerős? Na, ez még csak a kezdet, de a spoilereket igyekszem a végébe sűríteni, hogy akit mégis érdekel a történet, annak még legyenek meglepetések.

Cselekmény alig van, nagyjából ez a fejezetek felállása: Ada elmegy az iskolába, elolvassák a Mai híreket, történik valami, megbeszélik a napot, mindenki hazamegy. Ennyi. Jó, minden nap más történik, de semmi olyan, amitől elkezdenék izgulni.
Az első bekezdésnél még örültem, mert azt hittem, lesz leírás. Szépen bevezeti az őszi tájat, színeket, és időnként ez visszatér, de ennyiben ki is fújt. Az embereknél megtudjuk, milyen a hajuk és szemük színe, milyen az alkatuk és időnként még azt is elmondja, milyen ruha van rajtuk. Nincs több leírás. Semmi részletezés, csak a cselekmény, de abból is csak az, ami feltétlenül szükséges, ettől pedig szépen lassan idegbajt kaptam. Az egy dolog, hogy odavagyok a hosszú leírásokért, de ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor is sokkal-sokkal több kellett volna bele.

A karakterek akár kartonpapírból is készülhettek volna, semmi különbség nem lenne. Mindegyiküknek van egy vagy két tulajdonsága, és ezzel el is van intézve a dolog. Ada, a főszereplő lány, amellett, hogy nagyon buta, rendkívül jó matekos és sok fülbevalója van. Jess az iskola legjobb tanulója, de még ez sem segített neki, hogy rájöjjön arra, ami tök egyértelmű, indián származású és sok karkötője van, valamint szemüveges. Julie Ada legjobb barátnője, meglepő mód még a többieknél is hülyébb, aki őőő… szőke hajú. Igen, ennyit tudok elmondani róla. Mrs. Bennett a matektanárnő, Ada kedvence, aki egy napot sem hagy ki az iskolából. Edna az afroamerikai pletykás és rohadt idegesítő lány, akinek a hajából egy tincs mindig valamilyen érdekes színnel van befestve. Daniel pedig az új fiú, aki gyanúsan hasonlít Edwardra, Ada volt legjobb barátja.
Nem mondom, hogy megszerettem bármelyik karaktert is, mert ez lehetetlen, de egyet sem utáltam meg, és ez sem jó. Egyszerűen semmi jellemük nem volt, néha idegesítettek, de ennyi volt, amit el tudtak érni nálam.

Innen pedig jöjjön a SPOILERes rész, mert ahhoz, hogy leírjam, mi volt a különösen idegesítő ebben a könyvben, részleteznem kell a dolgokat.

Oké, a finálé előtt is már egy csomó apróság szemet szúrt, nem jelölgettem be őket, úgyhogy most csak azokat mondom, amik szemet szúrtak és megjegyeztem. Valaki kiírja minden reggel, mi fog történni aznap, de a tanári kar le se tojja, még csak ki sem vizsgálja az ügyet, mintha ott se lenne, pedig azért elég komoly dolgokról van szó. A lányoknak nyomozáskor még csak eszükbe sem jut, hogy talán önbeteljesítő jóslatról van szó, és mondjuk megnézhetnék, hogy valaki csak trollkodik, és azért jönnek be a jóslatok, mert ők félnek tőle, vagy tényleg jóslatokról van szó. Persze az is lehet, hogy csak nekem van ilyen hülye logikám, mert egyből az jutott eszembe, mi lenne, ha csak nap végén néznénk meg a jóslatokat, és döntenénk el, mi az, ami tényleg megtörtént ebből. Daniel elhagyja Adát csak azért, hogy megvédje a lányt (persze, hogy ilyet még sehol sem olvastunk…). Senkinek nem tűnik fel, ha egy diák fűrésszel mászkál az iskolában. Oké, nagyon talán ez még elfogadható, de az sem tűnik fel senkinek, hogy az a valaki elfűrészeli a korlátot a harmadik emelet erkélyén? A tanárnő legurul a lépcsőn és eltöri a lábát, de másnap vígan bemegy tanítani. Szerintem is. A csaj az egyik nap még utálja Danielt azért, amit tett, de miután a srác ad egy viszonylag normális és hihető magyarázatot, Ada egyből beleszeret, és a következő nap már azon szenved, miért nem lehet az övé Daniel.

Ezen viszont nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, háromszor visszaolvastam, hogy jól értettem-e, úgyhogy muszáj vagyok úgy kiidézni, ahogy valójában van:
„Épp az első lépcsőfokra tettem a lábam, amikor a tartályok egyszerre kezdtek mozogni. Egyre erősebben remegtek, míg csak egyik-másik le nem zuhant a helyéről, és összevissza pörgött a padlón. Az egyik épp Julie-ra zuhant. Barátnőm fájdalmas nyögés kíséretében elterült a földön.
- Mozgás, Julie! – kiáltott hátra Edna.
- Nem tudok – nyöszörgött Julie. – Eltört a lábam.
További panaszkodásra azonban nem maradt idő. A tartályok gyorsan potyogtak, egyik a másik után dőlt, zuhant, pörgött lefelé. Chaze a karjaiba kapta Julie-t, és a lépcsőhöz rohant.
- Akár futhatnánk is – javasolta.”
Inkább nem is kommentálom.

Amin viszont kiakadtam, és csak azért nem vágtam a falhoz a könyvet, mert kölcsön kaptam, ahogyan legyőzték az ellenséget: szerelemmel. Nem volt utolsó vérig tartó harc, de még csak verekedés sem, a lányok megmentették a fiúkat azzal, hogy szerelmesek voltak. Erre csak egy szó jut eszembe: NEM.
Itt ér véget a SPOILERes rész.

Tehát ez nem volt egy életre szóló élmény. Az elején még elszórakoztam egy darabig, és pozitívum, hogy gyorsan lehetett vele haladni, de a vége az nagyon kiakasztó volt. Nincs leírás, kidolgozott karakterek, cselekmény, csavar, de még csak egyedi ötlet sem. Talán a Twilight-rajongó tiniknek tetszeni fog, de ez nagyon nem az én műfajom.

Kedvenc karakter: Sonny, a kutya
Ami legjobban tetszett: a borító
Ami nem tetszett: az egész könyv, de főleg az utolsó 80 oldal
Értékelés: 2/5
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 534 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése