Ilona Andrews: Pusztító mágia (Kate Daniels 1.)


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Mergl-Kovács Bernadett

Kate Daniels az Atlanta városában előforduló paranormális problémák felgöngyölítésével megbízott zsoldosként tengeti napjait. A szókimondó lány ereiben is mágia csordogál, de ő jobban bízik a kardja erejében. Ő maga is bármikor célponttá válhat, de nem futamodik meg a kihívás elől. Amikor azonban Kate gyámját meggyilkolják, válaszút elé kerül: vagy megvárja biztonságban, amíg elcsitulnak a kedélyek, vagy a természetfeletti gyilkos nyomába ered.
Kate az utóbbit választja, így akarata ellenére belekeveredik Atlanta két legerősebb természetfeletti körének hatalmi harcába. Az egyik oldal a vámpírokat irányító Halottidézők. A másik a Falka, az alakváltók félkatonai klánja. És mindkét fél azt akarja, hogy Kate találja meg a gyilkost.
A New York Times sikerszerzője, Ilona Andrews Kate Daniels világának megismerésére hívja az olvasót a sorozat első kötetében.


Mi a problémám az urban fantasyval? Semmi. Na jó, ez így nem igaz. Alapvetően szeretem a fantasyt, és kifejezetten szeretem az urban fantasyt, mert hát csak egy dolog jobb annál, ha egy természetfeletti lény van a könyvben. Ha sok természetfeletti lény van a könyvben. Első találkozásom ezzel a műfajjal az Anita Blake sorozat volt, aminek az első kilenc részét a mai napig imádom (a maradékot meg fenntartással kezelem). Anita egy nagyon erős női karakter, akire fel lehet nézni, jó a humora, a történet és a világ felépítése zseniális, és még krimi is van benne. Szóval nagyon sok dolog megtalálható ebben a sorozatban, amit szeretek. És mivel ezzel találkoztam először, ezért ez nálam a mérce is, amit sajnos nagyon sok urban fantasy nem tud megugorni. De még csak nem is súrolja. Azokkal semmi bajom, amiben nem egy sok ésszel megáldott női karakter keménykedik, miközben tőle fél mindenki, mert ő itt a helyi hóhér. Vannak nagyon jó urban fantasyk, amelyek cseppet sem emlékeztetnek az Anita Blake sorozatra (ami most így kapásból eszembe jutott az Moning Tündérkrónikái). És vannak az olyan könyvek, mint a Magic Bites, ami pont ugyanolyan, mint az AB. Igen, lehet velem vitatkozni, hogy melyik jelent meg előbb, de itt nem is az a lényeg, hogy ki lopta az ötletet, kitől (egyébként szerintem senki senkitől), engem ez teljesen hidegen hagy. Számomra Anita volt az első, és azóta sem találtam még olyan UF-t, ami ennek a közelébe jutott volna. Legalábbis ezen a krimis szálon. Frost sorozata volt, amit még szerettem ebben a kategóriában, de az is egy gyengébb Anita-másolatnak tűnt.

Az alapsztori: Van a főszereplőnk (jelen esetben Kate), aki nagyon kemény, és mindent tud minden lényről, és húdemenő, bárkit lever. Vannak mindenféle lények, vámpírok, alakváltók, stb. Van egy gyilkosság, amit fel kell deríteni. Meg vannak nagyhatalmú egyéb lények a városban, akiktől félni kéne, de főhősnőnk túl kemény ehhez. Na, nagyjából ezzel fel is vázoltam az ilyen nyomozós UF-k nagy részét.
Igazából Kate-tel még nincs is nagy problémám (azon kívül, hogy már túlontúl paranoiás, de ezt meg tudom érteni) tényleg elég kompetensnek néz ki, meg azért nem egy hisztiző kislány, aki erősnek mutatja magát, de az első fűszálban elesik (lásd Rachel Morgan a Boszokányfutamból). A főgonosz is teljesen oké volt, nem jöttem rá, jól el volt rejtve, megvolt a csavar, és mindenki meglepődött, mekkora egy szadista állat. A történet is oké, izgalmas is, meg halad előre a cselekmény, és nem csak töltelékpárbeszédek vannak, hanem tényleg a lényegre térünk. A sztori jól fel van építve, normálisan haladunk, minden el van magyarázva. A világ is teljesen oké, még tetszik is ez a mágia-nem mágia dolog az egészben.
Szóval ez a könyv nem rossz. Mégis, olyan harmatgyengének éreztem. Felépítésben olyan, mint az AB, de sehol nincs ez tőle. Humort csak elvétve találni, és úgy alapvetően körülbelül a könyv felénél elvesztettem az érdeklődést. Védekezhetne azzal, hogy de hát ez csak a bevezető rész, de ez alapján egyáltalán nem vagyok kíváncsi a folytatásra. Jó ez, csak olyan… nyehh. Lehetne jobb is. Biztos az én hibám. Meg Anita Blake-é. De most megtanultam a leckét, ezentúl távol maradok a nyomozó urban fantasytól.


Kedvenc karakter: -
Ami legjobban tetszett: a világ
Ami nem tetszett: nem kötött le
Értékelés: 3/5

Nyereményjáték

1. Ebben a játékban egy ‘Pusztító mágia’ idézetet kell megtalálnotok, amit egy titkos honlapon rejtettünk el. A honlapot egy ősi erő szó és egy szám kombinációjának kitalálásával és annak megadásával érhetitek el. A meglelt  idézetet (nem a kódot, nem a honlapot) kell a rafflecopterbe majd beírnotok.
2. A honlap:  www.[kód].kinja.com  (például, ha azt a kódot adtuk meg nektek, hogy Daniels66, akkor a honlapot a www.daniels66.kinja.com-on éritek el.)
3. A kódot úgy fogjátok megkapni, hogy minden állomáson ki kell találnotok néhány fogalmat/nevet/helyszínt. Segítségként kisebb leírásokat adunk majd meg, illetve azt, hogy hány betűből áll (pl Daniels: _ _ _ _ _ _ _), és annak a betűnek a helyét, amit fel kell használnotok a kód összerakásához pirossal jelöljük. A helyes válaszok megtalálásához a kiadó honlapján található részletre és némi netes kutakodásra lesz szükségetek.
4. Ezeket össze vissza osztjuk fel az állomások közt, DE megadjuk majd, hogy melyik fogalom (illetve annak kiemelt betűje) hányadik betű a kódban.
Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Ennyi részes lesz a sorozat: _ _
(a kapott szó után kell beírni)

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
12.25. Függővég
12.28. Insane Life
01.03. Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése