Felkai Ádám: Para körút


Felkai Ádám lehengerlő humorú, rendkívül izgalmas első könyvével rögtön belopta magát a szívünkbe. A 01. 13-ától 17-éig tartó miniturnén elkalauzolunk benneteket Budapest utcáin. Érdemes velünk tartani, mert a turné végén egy könyv gazdára talál.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 272 oldal

Fehér Edina főzőmániás ápolónő, aki imádja krimiket, és most bele is csöppent egybe. Vajon a jóképű főzőpartnere, aki elhívta őt a pesti gyorsétterembe, épp meggyilkol valakit a vécén?
Vajon a férfi különös és nem épp jóképű apja miféle titkokat rejteget?
Ahogy múlik az éjszaka, Edina felfedezi Budapest ismeretlen, izgalmas arcát, ahol az éjszakai járat nem egyszerűen csak tömegközlekedési szolgáltatás, ahol titkos alagutak nyílnak az Oktogon földalatti állomásáról, és ahol a gyilkosok meglepő állatmaszkokat viselnek.
Randi a halállal a 4-6-os villamos vonalán!
Ahogy az állomások követik egymást, úgy nő a veszély is. Ki barát, ki ellenség? Egyáltalán van különbség a kettő között?
Sodró lendületű, lebilincselően humoros krimi, vérbeli ponyva egy nagyszerű író tollából.


Azért szeretek olyan történeteket olvasni, amelyek Magyarországon, főleg Budapesten játszódnak, mert pontosan el tudom képzelni. A fantáziám jól van, köszönöm szépen, bármi mást is nagyon jól el tudok képzelni, amit leírnak, de ha a szülővárosomról van szó, olyan megfoghatónak és igazinak érzem. Pontosan tudom, hogyan helyezkedik el a Meki a Margit hídhoz képest, és tudom, hogy néz ki a 4-6-os a megállóban, és nagyon sokszor láttam már a Margit-szigetet is. És ezért valahogy sokkal valóságosabb lesz a történet. A bennem élő kislány valahol még mindig elhiszi, hogy tényleg élnek Angliában 11 éves gyerekek, akiknek bagoly hozza a Roxfortos behívójukat, vagy hogy vámpírok csapnak le a gyanútlan járókelőkre az éjszaka közepén, de még azt is, hogy éltek Jedik réges-régen egy messzi, messzi galaxisban. De ha valaki elém állna azzal, hogy ő tényleg tud varázsolni, esetleg emberi véren él, vagy van egy igazi fénykardja, biztos, hogy teljesen kiakadnék. Azt viszont sokkal könnyebben el tudom hinni, hogy lövöldözés történt a Nyugatinál, mert nem ez lenne az első eset. (Bár hogy konkrétan volt-e már ott lövöldözés, azt nem tudom, de ehhez hasonló megtörtént esetekről már hallottunk.)
Ez az első ok, amiért megszerettem Felkai Ádám könyvét. Szerettem, hogy végig ismerős terepen maradtunk, nem is igazán hagytuk el az Oktogon-Margit-sziget vonalat, de ennek ellenére volt benne akció bőven.

Tetszett ez a szervezet, ahol mindenkinek van egy állatmaszkja. Eleinte nem is igazán értettem, miről van szó, és csak lassan bontakozott ki az egész cég működése. De a végére minden tiszta lett… na jó, majdnem minden, igazából azt hiszem, maga a fő rejtély, ami miatt kirobbant ez az egész konfliktus nem is került megoldásra. Kaptunk rá magyarázatot, többet is, és így minden olvasó eldöntheti, ő melyikben hisz. Ezt is szerettem, még úgy is, hogy egy kicsit frusztráló volt. Tök jó, amikor egy történetnek nyitva van a vége, de olyan zavaró tud lenni, hogy néha tényleg idegesítően agyalok ezen napokig. De mindenképpen dicséretet érdemel az az író, aki el tudja érni, hogy utána még napokig agyaljak ezen. A Para körúton még ha nem is napokig agyaltam, mindenképpen okozott némi fejtörést.
A kedvencem az egészből a stílus volt. Az egész annyira könnyedén van leírva, mintha ez is csak egy szokásos este lenne Budapest utcáin, ha ilyen dolgok minden nap megtörténnének, és nem lenne benne semmi érdekes. Nagyon gördülékeny volt, és vicces. Nem a hangosan röhögős humorral operált, hanem azzal a kellemesen megmosolyogtató fajtával. Olvasás közben egyszer sem nevettem fel, de végig jó kedvvel olvastam végig.
A karakterek közül talán Edinát bírtam a legjobban. Ő az egyetlen, aki úgy csöppen bele ebbe az egészbe, hogy fogalma sincs, mi folyik itt, de legtöbbször olyan sztoikus nyugalommal fogadja az eseményeket, mintha ebben nőtt volna fel. Ez tetszett.
Róka is szimpatikus volt, valószínűleg csak azért, mert egy olyan nagy zseni, aki azt tetteti, hogy idióta, de valójában tényleg zseni. Ahogy a történet halad előre, úgy bizonyosodunk meg erről egyre inkább.
Ebben a könyvben Balázsnak jutott az ellenszenves karakter szerepe. Ő az, aki hagyja magát az eseményekkel sodródni, pedig nem akarná ezt. Folyton vitatkozik az apjával, de nem igazán látom, hogy csinálna is valamit, amire ugyan jó kifogás az elején a rá szegezett pisztoly, de azért mégis… A végére azért nem hagyja ennyiben, de nem lett a kedvencem.
Szóval tetszett a könyv, nem az évtized krimije, de határozottan kellemes olvasmány volt.


Kedvenc karakter: Edina, Róka
Ami legjobban tetszett: a stílus
Ami nem tetszett:
Értékelés: 4/5

Nyereményjáték

A könyvben fontos szerepet játszanak a különböző állatokat ábrázoló maszkok. Minden állomáson találtok egyet-egyet, és nem lesz más dolgotok, mint az állat nevét beírni a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 órája van a kiküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
01. 15. Bibliotheca Fummie
01. 17. Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése