George R. R. Martin: Kardok vihara (A tűz és jég dala 3.)

Három napnyi Trónok harca maraton után észre kellett vennem, hogy létezik való világ is a Hét királyságon túl, és jól el vagyok maradva a blogolással, úgyhogy ezt pótolnám is.
Kicsit elmerültem Martin világában, így rögtön az új év első hetében bele is vágtam A tűz és jég dala sorozat harmadik részébe, ha már november elején kölcsönkaptam őket. Nem is kezdhettem volna jobban az évet, ez a kötet tetszett eddig a legjobban.
A maga 1200 oldalával nem mondanám könnyű olvasmánynak, és ez szó szerint is értendő, mert amikor nem bírtam leülni a tömegközlekedésen, és úgy olvastam, képtelen voltam rendesen tartani. Egyre izgalmasabb a történet, és minden részét élveztem, ahhoz képest, hogy az első hétszáz oldalon alig történik valami. Persze ez mindig így van Martinnál, az utolsó 50-100 oldalnál dobja be a cselekményt, addig mindenki csak tervezget, megy ide-oda, pár lényegtelen ember meghal. Na nem mintha ez nem lenne érdekes, főleg ilyen karakterekkel. A Kardok vihara ebből a szempontból kicsit kilóg, mert a hétszázadik oldal után bedob egy nagy csavart, aztán csak háromszáz oldal múlva kezdődik az eseménydús vége.

Ez a sorozat harmadik része, úgyhogy nem is fecsérlem a szót arra, mennyire jó a stílus és a leírás, a világ, amit teremtett, meg úgy az egész, biztos elmondtam ezt az előző részeknél. Szóval nézzük a cselekményt. Spoilerek nélkül, hajrá én. Ahogy mondtam, hétszáz oldalon nem sok esemény történik. Mindenki csinálja a dolgát, megy a célja felé, tervezget. Persze mindenkivel történik valami, vannak, akik meghalnak, de az igazi nagy esemény csak jóval a fele után következik. A Vörös Nász. Aki olvasta, az tudja, miről beszélek, aki nem, az meg nehogy rákeressen. Mindenki rettegésben tartott, hogy ez mennyire durva lesz, főleg a sorozatrajongók akadtak ki rajta (és jogosan, sorozatban ez sokkal durvábban van megcsinálva), de azért a könyvet olvasók is mondogatták, hogy ez mennyire, és úristen. Na ehhez képest, én elolvastam, és tudomásul vettem. Persze, nem örültem neki, de Martintól nem vártam kevesebbet. Érdekes viszont, hogy nem tudtam, pontosan, mi ez a Vörös Nász, a nevéből persze következtettem, de nem tudtam, kik lesznek ott, csak azt, hogy körülbelül hol lehet a könyvben. Amikor elértem oda, már kitaláltam, kiért kell aggódni, és igazam is lett. Talán ezért nem rázott meg, de az tény, hogy a sorozatban azért durvábbra vették a dolgot.
Sokkal jobban meglepett az, ami egy másik karakterrel történt úgy körülbelül 130 oldallal később. Engem erre senki nem készített fel, és hirtelenjében nem is tudtam, hogyan reagáljak. Erre nem számítottam Martintól, mert nem szokott ilyeneket csinálni. Meg persze a könyv végén is vannak izgalmak, ahogy azt már megszokhattuk.
Ami fontos ebben a sorozatban, arról még egy szót sem ejtettem, pedig a karaktereket nem lehet csak úgy félvállról venni, ők a lényeg. Kezdjük a kedvenceimmel.

Jon, tudom, sablonos vagyok, minden lány őt szereti, de úgy örültem, hogy ebben a részben több szerepet kapott, és már alig várom a Sárkányok táncát, ahol még több lesz belőle. Egészen megkomolyodott, felnőtt, de azért még mindig ott van benne a kisfiú, főleg akkor, amikor Ygritte-tel van. Szerettem a párosukat, Ygritte-et önmagában is, de aranyosak voltak együtt. Kíváncsi vagyok, a mostani események, hogyan hatnak rá, mennyiben fog megváltozni.
Tyrion, a másik szereplő, akit mindenki szeret. Nem csak azért, mert jó a humora, hanem okos, talán a legokosabb az egész könyvben, de ilyen egyértelműen azért mégsem merném kijelenteni. Mindenesetre ismeri a játékot, amit a nagyok játszanak, és remekül űzi is.
Jaime. Nem, nem csak pasikat szeretek, de most még ők vannak soron. Persze először a humora fogott meg, de aztán az is, ahogy változott a könyv során. Ahogy feldolgozta a vele történt eseményeket, és ahogy reagált a körülötte lévőkre, azt imádtam olvasni. Elég sokat változott a kötet elejétől a végéig, ebben nyilván szerepet játszik a vele történt dolog, de már előtte is látszott rajta, hogy nem egyszerűen csak egy kardforgató Lannister.

Sokan nem szeretik Catlynt, és valamilyen szinten értem is, én viszont azért tartom egy jó karakternek, mert okos és erős. Ő egy anya, aki azt hiszi, elvesztette a gyermekeit, csak Robb van ott neki, és ő is folyton hülyeségeket csinál. Ha ebből a szögből nézzük, abszolút érthetőek a reakciói, én pedig csak csodálni tudom az erejét.
Arya sem kislány már, sok szempontból felnőtt már, és biztosan felnőttebb már, mint a nővére. Persze ilyen körülmények között nem is maradhat gyerek, de őt pont ezért szeretem. Képes volt túlélni és nem összeomlani még egy ilyen helyzetben is. Amit Martin vele tett, az még kegyetlenebb, mint ami a Vörös Nászon történt.
Brant azért sorolom ide, mert bár nem tartozik a kedvenceim közé, mégis szeretem, annak ellenére, hogy gyerek még, és kifejezetten nem szoktam szeretni a gyerekeket. Sem életben, sem könyvben. Nyafog, ahogy a gyerekek, de tanul és akar, ez pedig pozitív. Várom már, mi lesz vele a következő kötetekben.

A nem szeretem karakterek közé tartozik Sansa. Meglepő, tudom. Senki nem szereti, mert egy hisztis kislány. Példát vehetne a húgáról.
Daenerys kifejezetten idegesít. *elhajol a felé repülő kövek elől* Látom én, miért szereti őt mindenki, de engem az őrületbe kerget a folyamatos vinnyogásával. Rengeteget fejlődött a Trónok harca óta, de a gondolataitól meg a problémáitól a falra tudnék mászni. Okos és erős, kifejezetten jó királynő lenne belőle, de ettől még nem fogom megszeretni.
Joffrey. Ezzel nem mondtam újdonságot, Joffrey egy idegesítő kis tini, nem csoda, hogy mindenki utálja.
Cerseiben szintén látom, hogy okos, és remekül játssza ő is a játékot, de amilyen akaratos és gonosz, nem fogom megszeretni. Ami érdekes, legtöbbször a gonosz karaktereket szeretem, ebben a könyvben nem így van. Furcsa.

Aztán ott van a többi karakter, akit úgy a középmezőnyre helyeznék azzal, hogy majd még eldől, mi lesz velük, vagy sehogy nem állok velük.
Összegezve, ezt a részt is imádtam, ez volt eddig a legjobb, és most visszasüppedek a világba, és folytatom a negyedik részt.

Kedvenc karakter: Havas Jon, Tyrion Lannister, Arya Stark
Ami legjobban tetszett: Ygritte/Jon részek
Ami nem tetszett: hogy Robb egy idióta
Értékelés: 5/5
Kiadó: Alexandra
Oldalszám: 1214 oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése