J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek


A Cartaphilus Könyvkiadó jóvoltából hazánkban is megjelent J. R. R. Tolkien Karácsonyi levelek című könyve. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere kislánnyá szellemült, hogy kényelmes fotelébe kucorodva, ugyanolyan gyermeki hittel és kíváncsisággal olvassa a kötetben található aranyos leveleket, mint azok a gyerekek, akiknek íródott.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg A Gyűrűk Ura és A hobbit szerzőjének bensőséges hangulatú történeteit!

Kiadó: Cartaphilus
Oldalszám: 192 oldal
Fordító: M. Szabó Csilla

Tolkien gyermekei számára nem csupán az ajándékok miatt volt fontos és érdekes Karácsony apó, ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle: mesélt nekik a házáról, a barátairól és az északi-sarki eseményekről, mulatságosakról és ijesztőekről egyaránt.
Az első levél 1920-ban érkezett, majd jöttek az újabbak húsz éven keresztül, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző volt – néha a házban találták meg a gyerekek, máskor a postás hozta.
Az idő előrehaladtával Karácsony apó háztartása egyre nagyobb lett. Eleinte csak a Jegesmedvéről esett szó, ám később felbukkannak Hómanók, Vörös Törpék, Hóemberek, barlangi medvék is, no meg Jegesmedve unokaöccsei, Paksu és Valkottukka, akik látogatóba érkeztek, de aztán ott ragadtak. Mindvégig Jegesmedve maradt Karácsony apó legfőbb segítőtársa, ugyanakkor a legfőbb okozója is azoknak a szerencsétlen eseteknek, amelyek nyomán zűrzavar keletkezett az ajándékok körül. Végül Karácsony apó maga mellé vett egy manót, aki titkárként sokat segített neki. A későbbi levelekben fontos szerep jut a manóknak, amikor meg kell védeni az apó házát és raktárait a koboldok támadásaitól.
A szívmelengetően kedves kötet bemutatja Karácsony apó reszketeg kézírását, egyúttal a levelekhez mellékelt szinte valamennyi képet is. Nem marad ki persze az ábécé sem, amelyet Jegesmedve szerkesztett a koboldrajzok alapján, ahogy az a levél sem, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.



Kedves Karácsony apó!

Azért írok Neked, mert szeretném elmondani, milyen jó könyvet olvastam most. A kedvenc írómtól van, Tolkientől, biztos emlékszel rá, hiszen hosszú éveken keresztül írtál az összes gyerekének levelet. Nos, ők már felnőttek, sőt, azóta az ő gyerekeik is, és már én sem vagyok gyerek, de el kell mondjam, még mindig jó olvasni rólad. Nagyon nagy szerencsém volt, és hozzám kerültek a leveleid, amiket a gyerekeknek írtál, el is olvastam mindet, és imádtam őket.
Nagyon bájosak, és ugyan azokat a leveleket nem olvastam, amiket a gyerekek írtak, hiszen azok nálad vannak, de tetszett, hogy így is tudtam pár dologra következtetni egy-egy mondatodból. Érzékelhető, hogyan nőnek a gyerekek, először egyre több nevet írsz a levelid elejére, majd az évek előrehaladtával egyre kevesebbet. Szomorú, hogy így van, attól még, hogy a gyerekek felnőnek, nem szabadna megfeledkezniük rólad, nem csak azért, mert annyi mindent kaptak tőled, hanem mert olyan sok jó történetet meséltél.
Mivel Tolkien a kedvenc íróm, ezért mindenre kíváncsi vagyok vele kapcsolatban, és habár csak néhány apróság, de azért egy-két dolgot így is sikerült megtudnom. A borítékokból például láthattam, melyik évben hol lakott, mikor költözött át egyik városból a másikba, majd vissza. A ’39 utáni levelekben folyton a háborút emlegeted, ebből is érződik, mennyire súlyos volt a helyzet, még az Északi-sarkon is.

Tudod, nem az eredeti leveleket kaptam meg, hanem össze volt gyűjtve egy könyvben, le volt fordítva magyarra, és mellette képen ott volt az eredeti szöveg. Sajnos eléggé le volt kicsinyítve, így nem igazán tudtam kisilabizálni a szöveget, de szerintem nagyon is szépen írsz. Lehet, hogy remeg a kezed, de olvasható az írásod. Tetszik, hogy színes tintával írtál, a rajzaid meg különösen. Szerintem Jegesmedve is szépen tud rajzolni. Tetszenek a betűi is, meg az ábécé, amit kitalált. Remélem, Jegesmedve jól van, és nem okoz folyton galibát, ahogy szokott.
Érdeklődnék, hogyan telnek napjaid? Szoktál-e még 26-án ünnepelni a törpékkel? Milyen az idő ott az Északi-sarkon? Mostanában itt, Európa közepén is fura idő van, nagyon keveset esik a hó, egyre melegebb van. Remélem, sikerült lerendezni a koboldokat, és nem tértek vissza.
Tudod, én azt szeretem Tolkien bácsiban, hogy olyan határtalan a képzelőereje, és kimeríthetetlen a kreativitása. Nem tudok sokat arról, milyen volt az élete, persze a tényeket ismerem, olvastam róla mindenfélét az interneten, de az ilyen dolgokból jövök rá, mennyire jó apa lehetett, és ilyenkor kívánom azt, bár én is lehettem volna a gyereke. Vagy legalább a diákja.
Zárom soraimat, nagyon köszönöm, hogy olvashattam a leveleket, remélem, nem haragszol meg érte. Még ha nem is válaszolsz, akkor is jól esett írni Neked. Remélem, jól vagy, és Jegesmedve is.

Ölellek mindkettőtöket,
Rita


Ami legjobban tetszett: az egész úgy, ahogy van
Ami nem tetszett: -
Értékelés: 5/5

Nyereményjáték

J. R. R. Tolkien neve összefonódott A Gyűrűk Urával és A hobbittal, így mostani játékunk során ezeké, és természetesen a Karácsonyi leveleké lesz a főszerep.
Minden állomáson találtok egy levelet, melyet Tolkien egyik karaktere küld a másiknak. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, ki küldi kinek. (Érdemes figyelni az apró jelekre!)
Amennyiben teljesítitek az összes állomást, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény egy példányát.





A turné további állomásai:
12/23 Dreamworld
12/27 Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése