Gaura Ágnes: Lidércnyomás (Borbíró Borbála 3.)


Gaura Ágnessel és Magyarország legbelevalóbb vámpírkutatója, Borbíró Borbála újra a Blogturné Klub virtuális porondján! A Delta Vision kiadóval együttműködve most folytatjuk Bori kalandjait. Érdemes ezúttal is követni minket, hiszen a szeptember 28-tól szeptember 30-ig tartó turnénk végén egy szerencsés nyertes megnyerheti a Lidércnyomás egy példányát!

Kiadó: Delta Vision
Oldalszám: 438 oldal

Vannak, akik nagy esküvőről és tengeren túli utazásokról álmodnak – és vannak, akik jól tudják, hogy az előttük álló utazás és lakodalom csak belépő egy igazi rémálomba. Eric Bowman kérésére Bori Coloradóba utazik Attilával, és egy esküvő leple alatt megpróbálja kideríteni, vajon miféle szerzet gyilkolja sorban az alakváltókat a Bowman-fivérek falkájában. A szálak egy alakváltó szépségversenyhez vezetnek, s ha ez még nem lenne elég, Borinak közben meg kell küzdenie Attila egyre aggasztóbb fizikai állapotával is – valamint egy jóslattal, mely semmi jót nem ígér.
Vajon kinek az életébe fog kerülni az elkerülhetetlen lidércnyomás?
Ki tartja rettegésben a vérfarkasokat, és ki lopózik be éjszakánként a Bowman-birtokra?
Borinak több fronton is helyt kell állnia, de ez nem egyszerű: szembe kell néznie legbelsőbb félelmeivel és barátai titkaival. Mint mindig, most is eltökélten lép a tettek mezejére – ám életében először, egy pillanat erejéig, a döbbenettől elakad a szava…
Magyar nyakba magyar szemfog!



Kedves Gaura Ágnes! Nagyon szeretnélek a mellettem lévő könyvpéldánnyal elnáspángolni, mert ilyet nem lehet csinálni! Nem mondom, volt már szerencsém elég sok függővéghez meg szemét befejezéshez, és oké, elismerem, hogy ez azért még a top ötbe is csak nehezen jutna be, de attól még nem jelenti azt, hogy nem vagyok felháborodva. Aztán majd ha a munkahelyemen megkérdezik, miért vagyok frusztrált, el kell magyaráznom, mi történt eddig a három kötetben, és a végén esélyesen még hülyébbnek néznek, mint eddig. Ráadásul tutira végig se hallgatnak. Pedig ezt muszáj kiadnom valahol, mert… Miért kell ezt csinálnod?
Oké, most, hogy kicsit lenyugodtam, kezdjük az elejéről. Mert már megint hátulról indultam neki, ahogy szoktam egy ilyen befejezés esetében. Bori, Attila, Fehérholló és pár vérmedve testőr útnak indul, Coloradoba egy esküvőre. De ez csak ürügy arra, hogy egy rejtélyes eset után nyomozzanak. A helyi farkasfalkából nemrégiben hárman is elhunytak, méghozzá szívrohamban, ami a vérfarkasoknál legalább annyira gyakori, mint vámpíroknál a szolárium. A rendőrség természetesen nem foglalkozik az esettel, így Bori csapatára számítanak, hogy felgöngyölítsék az ügyet.

A főszereplő természetesen még mindig Bori, és persze központi szerepet játszik Bori és Attila nem egyszerű kapcsolata, amit imádok. Annyira szórakoztató a múzsacsók alatt álló Attilát olvasni, minden szavát imádom. Főleg, ha Borival beszélget, egyszerűen nem tudom nem vigyorogva olvasni a csatázásaikat. Mert ők nem tudnak szimplán beszélgetni, Attila bepróbálkozik, Bori elutasítja, Fumika meg nevet. Persze mindketten szenvednek, ami később nem lesz ennyire vicces, de a verbális verekedéseikből bármennyit el tudnék olvasni.
A nyomozócsapat természetesen nem csak magyarokból áll Coloradóban. Itt van Evelyn, Bori legjobb barátnője, aki történetesen boszorkány; a pasija, Mark, aki rendőr; Eric Bowman, mindenki kedvenc vámpír-DNS kutató zsenije; valamint a testvérei, a vérfarkas Edgar és Edmund, és Edith, aki épp készül férjhez menni. Na meg a vőlegény, Endre. Szép kis csapat, főleg, ha hozzávesszük, hogy nem kevés alakváltó jön még a képbe, szóval az írónőnek elég sok karaktert kellett mozgatnia, de rendkívül ügyesen megoldotta. Nyilvánvalóan nem mindenkinek jutott ugyanannyi szerep, a civakodó pároson kívül nagyobb szerepet Evelyn, Mark és Eric kapott, és jaj, mennyire örülök én ennek.

Nagyon szeretem Ericet, valószínűleg azért, mert feltételezhetően Aspergeres, vagy csak nagyon hajaz rá, ez így nincs konkrétan kimondva. Ugyan nincs megáldva olyan jó humorérzékkel, mint Attila, de kárpótolja az esze. Imádom, hogy valaki elejt egy komolytalan félmondatot a likantrópokról vagy a rasszizmusról, és egyből egy hosszú ecsetelésbe kezd, hogy kijavítsa az illetőt, sőt nem ritkán elméleteket is állít fel közben. Jaj, annyira szeretném, ha a valóságban is létezne, de gyanítom, hogy előbb-utóbb az agyamra menne. Viszont a könyv lapjain még többet kérek belőle.
A sorozat egyedisége, hogy Magyarországon játszódik, és ebben a részben ugyan elhagytuk kis hazánkat, de a történetbe igencsak jól sikerült beleszőni a magyar népi hiedelmeket. Nem gondoltam volna, hogy egy vámpíros fantasyból fogom megtudni, honnan ered a Rézfaszú bagoly, de kifejezetten tetszett. Mármint nem maga a Rézfaszú bagoly, az ijesztő, hanem a magyar kötődés.
Azt meg már gondolom felesleges megemlítenem, hogy borzasztóan izgalmas volt, főleg, ahogy egyre közeledünk a végjáték felé. Kicsit még féltem is. 
Természetesen nagyon élveztem ezt a részt is, még a végét is, mert mi olvasók már csak olyanok vagyunk, hogy azt is szeretjük, ha fáj. Feltéve, ha van funkciója. És gyanítom, van, ezért is vetem rá magam rögtön a negyedik részre. Tegyétek ezt ti is!


Kedvenc karakter: Bori, Eric
Ami legjobban tetszett: a stílus, Bori és Attila, a magyar vonatkozások
Ami nem tetszett: -
Értékelés: 5/5

Nyereményjáték

A Lidércnyomásban feltűnik néhány alak az ősmagyar népi hiedelmekből és a mi játékunk is ehhez kapcsolódik. A feladatotok nem más, mint a leírások alapján kitalálni, hogy melyik mitikus lényről van szó és a nevét beírni a rafflecopter megfelelő sorába. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

E szellem életében rosszul mérte a földet, megcsalta a szegény népet, ezért nem tud nyugodni. Lámpással és lánccal járja a határt, és újra méri az egyszer már kiosztott földet. Mivel segédje nincs, kénytelen a földmérő lánc egyik végétől a másikig szaladgálni. Általában jóindulatúnak tartják, de ha valaki közvetlenül találkozik vele, vagy akadályozza munkájában, akkor lámpájával mellbe vágja.

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
09/28 - Bibliotheca Fummie
09/29 - Függővég 
09/30 - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése