Rainbow Rowell: Fangirl

 
Idén ősszel is egy újabb Rainbow Rowell regényt, mégpedig a Fangirlt hozza el magyarul az olvasóknak a Scolar Kiadó. 2015. november 3-tól mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről,  de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Kiadó: Scolar
Oldalszám: 448 oldal
Fordító: Sóvágó Katalin

Cath imádja Simon Snow-t.
Oké, Simon Snow-t mindenki imádja…
Ám Cath-nek az egész élete abból áll, hogy rajong – amihez nagyon ért. Cath és Wren, az ikrek kisiskolás korukban menekültek a Simon Snow-sorozathoz, miután az anyjuk elment.
Elolvasták a könyveket. Újraolvasták őket. Beköltöztek a Simon Snow-fórumokra, továbbírták Simon Snow történeteit, az összes premieren valamelyik szereplőnek öltöztek.
Cath nővére nagyjából kinőtt a rajongásból, de Cath nem bír. Nem is akar.
Most, hogy felvették őket a főiskolára, Wren megmondja Cath-nek, hogy nem akar egy szobában lakni vele. Cath kikerül a védelmi zónájából, ettől fogva egyedül kell megállnia a lábán. Lesz egy mogorva szobatársa, akinek a kedves fiúja örökké náluk lebzsel; egy regényíró professzora, aki szerint a fanfickel bealkonyult a civilizációnak; egy jóképű évfolyamtársa, aki csak a szavakról akar dumálni… és közben folyamatosan izgulhat lágyszívű, érzékeny apjáért, aki még sose volt igazán egyedül.
Tehát az a nagy kérdés: kibírja-e Cath úgy, hogy Wren nem fogja a kezét? Elég nagy már ahhoz, hogy a saját életét élje? Egyáltalán fel akar-e nőni, ha a felnőtté válás ára az, hogy le kell válnia Simonról?


Azért érdekelt ez a könyv, mert Rainbow Rowell az Eleanor és Parkkal már belopta magát a szívembe, és mert a főszereplő lány Harry Potter fanfictiont ír. Jó, valójában Simon Snow fanfictiont, de azért ki lehet találni, hogy ez eredetileg egy Drarry slash akart lenni. Amikor 16-7 évesen én is felfedeztem a Harry Pottert (igen, olyan későn vettem rá magam, hogy elolvassam, előtte nem voltam hajlandó, mert túl nagy volt a hype körülötte), teljesen belezúgtam, és évekig megszállottan rajongtam érte. Rájöttem, hogy működik az internet, és hogy létezik olyan dolog, hogy fanfiction, és így el sem kell hagynom a varázsvilágot, hanem még több időt eltölthetek a kedvenc karaktereimmel, el sem lehetett rángatni a Merengő elől. Írtam is néhány novellát, de jobb, ha ezek a feledés homályába vesznek, és senki nem talál rájuk az internet bugyraiban (tényleg, legyetek olyan szívesek nem rákeresni, mert soha nem mosom le magamról a szégyent).
Szóval úgy vágtam bele, hogy akármilyen is legyen a könyv, Cath-et abszolút meg fogom érteni, tehát ez már egy jó pont. Pontosan tudom, hogy a YA könyvek úgy vannak megalkotva, hogy könnyen lehessen azonosulni a szereplővel, ami nekem a legtöbbször nem megy, mert idegesítőnek találom őket, de Cath-et abszolút bírtam. Igen, az átlagolvasóknak jobban tetszik a könyv, ha hasonlítanak a főszereplőhöz, így könnyebb eladni, de tényleg láttam magamat Cath-ben. Vannak ilyen sablonos dolgai, hogy csúnyának tartja magát meg visszahúzódó, de pont ezért volt szimpatikus. Annyira antiszociális, hogy még rajtam is túltesz (mármint amikor én még az ő korában voltam), de imádja a Simon Snow könyveket (akárcsak én a Harry Pottert az ő korában), szeret írni, és jó is benne. Annyira jó, hogy ő az egyik leghíresebb író fanfiction-körökben, és ez azért néha nem kis teherrel jár.

a kép forrása
Az ikertestvére szinte majdnem mindenben az ellentéte, ami szintén fel lehetne róni ilyen sablonnak, de igazából mivel nem szerepelt olyan sokat, nem is zavart. Főleg a végén volt jelen meg a visszaemlékezésekben, ahol akár még jó fej címke is ráillene.
Levi aranyos. Túlontúl szociális, és biztos, hogy nem jönnék ki vele jól, mert irritáló a túláradó optimizmusa és állandó jókedve. De hát Regan a legjobb barátja, és Regannal teljes mértékben egyet tudok érezni, mert pont olyan, mintha utálná az egész világot (és azt hiszem, utálja is). Talán mégsem utálnám Levit élőben. Könyvben legalábbis nem utáltam.
És ott van a szerelmi szál. Mert ez egy romantikus sztori, mert miért ne lenne az? És annak ellenére, hogy azt hinném, hogy már az összes ilyen, és ehhez hasonló könyvet olvastam, és egy átlagos romantikus YA-val engem nem lehet lekenyerezni, csak ha túlteng bennem a sok hormon, iszonyúan odavoltam érte (és még csak nem is írhatom a hormonok számlájára). Nem sok újat tud a regény, azon kívül, hogy Cath fanficeket ír, és mégis, teljesen elbűvölt. Abszolút Fangirl lettem tőle.
A nagy részét egyhuzamban olvastam el, és este tizenegyig maradtam fent, hogy végezzek vele (ne röhögjetek ki, másnap dolgoztam és négykor kell kelnem, az este tizenegy már késő).
Szóval annak ellenére, hogy ez egy abszolút átlagos romantikus könyv (és az Eleanor és Park jobban tetszett egy hangyányit, mert az komolyabb problémákat feszeget), nagyon el tudott bűvölni, és egyszerűen imádtam. Azért, mert olyan valóságosnak érződik, és mert sikerült megszeretnem a karaktereket és szurkolni értük. A műfaj kedvelőinek nagyon ajánlom.


Kedvenc karakter: Cath, Simon, Baz
Ami legjobban tetszett: hogy olyan aranyos volt
Ami nem tetszett: -
Értékelés: 4,5/5

Rainbow Rowell

Rainbow Rowell 1973. február 24-én született. Amerikai író, young adult és felnőtt regényeket is ír. 1995 és 2012 között állandó cikkírója és szerkesztője volt az Omaha World-Herald című újságnak. Miután elhagyta az újságot, Rowell egy reklámügynökségnél kezdett dolgozni és szabadidejében írta az első regényét (Attachments). Gyermeke született ebben az időszakban, úgyhogy két évig leállt a munkával, de 2011-ben megjelent a regény. 2011 novemberében befejezte az első verzióját a Fangirlnek a NaNoWriMo-n (National Novel Writing Month). 2013-ban megjelent a Fangirl és az Eleanor és Park, utóbbi egy másik young adult regény. A The New York Times mindkettőt az év legjobb young adult könyvének nevezte. Az Eleanor és Parkot az Amazon a legjobb tíz közé választotta 2013-ban, a Goodreadsen pedig az év legjobb young adult regénye díjat vitte el. A DreamWorks és Carla Hacken szeretnének filmet csinálni belőle, amiért megkérték az írónőt, hogy írja meg a forgatókönyvet.
Rowell negyedik regénye (Landline) egy felnőtt novella, ami házassági gondokról szól, és 2014 nyarán jelent meg. Valamint ebben az évben az írónő aláírt egy szerződést két könyvre a First Seconddel, két young adult képregényre, amelyből az egyiket Faith Erin Hicks fogja illusztrálni.
Rowell 2014 decemberében jelentette be ötödik könyvét, a Carry Ont, amely 2015 októberében jelent meg. A könyv a Fangirl központi könyvén alapul. Olyan, mint a nyolcadik könyv Gemma T. Leslie kitalált könyvsorozatában. Egy Simon Snow nevű varázslóról szól, aki a Watford nevű varázsiskolába jár. A nyolcadik iskolaévében Simon mágikus kalandokban vesz részt a legjobb barátjával, Penelopéval és a barátnőjével, Agathával, miközben T. Basilton „Baz” Pitch nevű ellenségével kell megküzdenie. Annak ellenére, hogy ez egy fantasy világban játszódik, és egy sorozat része, ennek a könyvnek nem lesz folytatása.

Néha felnőttekről ír, néha tinédzserekről. De mindig olyan emberekről ír, akik sokat beszélnek. És úgy érzik, hogy elcseszték. És emberekről, akik szerelembe esnek.
Amikor nem ír, Rowell képregényeket olvas, Disney World utazásokat tervez, és olyan dolgokról vitatkozik, amelyeknek összességében nem sok értelme van.
Nebraskában él a férjével és két fiával.

Nyereményjáték

Mostani játékukban duplán is teszteljük, mekkora rajongók vagytok! Minden állomáson találtok egy-egy idézetet. Először ki kell derítenetek, melyik fanfictennek is beillő regényből származik a csöppnyi részlet. Majd pedig - és itt jön az igazi csavar - írjátok be a rafflecopter megfelelő sorába, hogy mi a címe, illetve ki a szerzője az ihletet adó műnek.
Például az „Öt gyereket felnevelni egy házban nindzsák nélkül! Ez hallatlan!” sor a Büszkeség és balítélet meg a zombik című kötetből származik, amelyet Jane Austen: Büszkeség és balítélet című klasszikusa ihletett. A megfejtés tehát: Jane Austen: Büszkeség és balítélet.

Figyelem!
A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta.
A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A mai idézet:
„Mindenkinek joga van a boldogtalansághoz. Joga van, hogy békében szenvedhessen anélkül, hogy elkényeztetett fruskának nevezzék. Anélkül, hogy egy bizonyos valaki folyton azt hajtogatná, hogy mindenki olyan életről álmodozik, mint amilyen az övé. A boldogság nem olyasmi, amiből egyetlen méret mindenki számára megfelel.”

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
11.03. - Angelika blogja
11.05. - Tekla könyvei
11.09. - Bibliotheca Fummie
11.11. - Zakkant olvas
11.17. - CBooks
11.19. - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése