Holly Black – Cassandra Clare: Az ezüstmaszk (Magisztérium 4.)


Negyedik kötetéhez ért a Magisztérium sorozat, amiről a Blogturné Klub négy bloggere mondja el a véleményét. Kövesd velünk a turnét, és meg is nyerheted a könyv egy példányát.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 248 oldal
Fordító: Komáromy Zsófia

Callum Hunt élete romokban hever. 
A legjobb barátja odaveszett. A kém elszökött. A fiú titka kitudódott.
Rács mögé dugták, örökre elzárták a mágusok közösségétől, miután kiderült róla, hogy micsoda – hogy mi válhat belőle.
Ám egy megdöbbentő felfedezés szabadsággal kecsegteti a fiút – amiért nagy árat kellene fizetnie. Vajon ki tud tartani Call, képes hű maradni a barátaihoz és a tanáraihoz? Vagy felvállalja a kockázatot, és elpusztít mindent, amit valaha szeretett? 
A negyedik év a Magisztériumban egészen más lesz, mint az eddigiek…



Gondoltam, hogy túl szép, hogy igaz legyen. Az előző kötet végén a két írónő egy nagyon bátor húzást hajtott végre, amin borzasztóan meglepődtem, de közben örültem is, mert végre nem egy sablonos dologgal álltak elő. De persze az egész csak egy eszköz volt, azért kellett, hogy ebben a részben Callumnak meglegyen a karakterfejlődése, és igazából az egészet egy kicsit vissza is vonták. Szóval az írónők mégsem annyira bátrak, mint ahogy gondoltam ezt az előző kötet végén.
De összességen nem volt rossz a könyv. A kötetben annyira elhagyjuk a Magisztériumot, hogy az iskola csak említés szintjén kapott helyet a könyvben, de nem járunk ott. Call egyik börtönből kerül a másikba, épp csak a fogvatartói mások. A cselekmény nagy részében szinte végig a káoszmágiával foglalkozunk, de ez cseppet sem meglepő az előző rész után. Már ideje volt, hogy nem csak Call, de mi is megismerjük egy kicsit a mágia azon ágát, amivel nagyon kevesen foglalkoznak. Természetesen itt van nekünk Tamara és Jasper is, és amikor a főszereplőnk épp nem azzal van elfoglalva, hogy teljesen átalakuljon gonosszá, akkor elkerül a szerelmi szál is, és ezen senki nem lepődött meg. Nyilván mikor máskor jöjjön rá a páros, hogy teljesen egymásba vannak esve, amikor eléggé veszélyes helyzetben vannak. De hát tinik, úgyhogy el lehet nekik nézni.
Egyébként megint gyorsan lehetett vele haladni, izgalmas volt, még úgy is, hogy csak az elején meg a végén történtek igazán dolgok. Jó, meg a közepén egy, de hát azt láttuk előre. Viszont kifejezetten tetszett, hogy most már tényleg nem tudom megjósolni, mi jön. Olvasás közben fogalmam sem volt, hova fut majd ki ez az egész, és most, hogy már csak egy kötet van hátra, nem tudnám megmondani, mi lesz benne. Vannak sejtéseim, és érzem, hogy teljesen semmisbe veszik azt a jó kis csavart az előző kötet végéről, amiért megdicsértem őket, de ezt meg a tök nyilvánvaló happy endet leszámítva nem tudom.

A karakterekről nem beszéltem még. Ebben a részben leginkább Call fejlődésén volt a hangsúly. Egyre jobban bánik a káoszmágiával, ami elnézve, hogy miket csinált ebben a részben, egyáltalán nem baj, de még mindig ott lebeg fölötte, hogy mi van, ha egyszer tényleg átváltozik a Halál Ellenségévé. Most már nagyon közel került hozzá, és ilyenkor már egyáltalán nem számít, hogy milyen pontokat adott magának egyszerű hétköznapi rosszaságokért.
Tamara csak Tamara. Továbbra is ő az ész a csapatban, és ebben a kötetben most leginkább a józanész hangja volt, de még mindig ő az, akit követni kellene, mert nagyjából a legértelmesebb karakter.
Jasper továbbra is a humor felelőse, sosem fél beszúrni egy gúnyos megjegyzést, legyen szó akár egy sima beszélgetésről a barátokkal, vagy egy életveszélyes helyzetről. Ezt mondjuk kicsit furcsálltam benne és Callben is, nem vagyok benne biztos, hogy egy tizenöt éves fiú humorral próbálná elütni a halálos fenyegetéseket, de ennyi még nálam belefért, mert legalább tényleg vicces volt.
Aaronról sajnos nem beszélhetek, de aki olvasta az előző kötetet, az tudja, miért.
Összességében nekem tetszett ez a rész is. Igaz, hogy sokszor elég fontos dolgok történtek, de néhol inkább csak olyan átvezetőnek éreztem a lezárás előtt. Természetesen várom a folytatást, mert nem lenne igazán Cassie függővég nélkül. A végecsavaron már meg se lepődtem, bár arra sem számítottam.


Kedvenc karakterek: Call, Jasper
Ami legjobban tetszett: a vége
Ami nem tetszett: 
Értékelés: 4/5

Nyereményjáték

A Magisztérium sorozatot két tehetséges írónő, Holly Black és Cassandra Clare jegyzi. De ismeritek vajon a szerzőpáros önálló műveit is? :)
A mostani játékunk során minden állomáson egy-egy idézetet találtok, abból találjátok ki, hogy melyik könyvből idézünk. A címeket a rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be :) A jól kitöltők között kisorsolunk egy példányt a könyvből.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

„– Simogasd meg, anyukám! – mondja Sam. – Ajándékot hozott neked! Azt akarja, hogy megdicsérd, micsoda kemény csaj!
– Te egy icike-picike gyilkológép vagy! – gügyög Daneca.
– Mit csinál a cica? – kérdezem.
– Dorombol – felel Daneca. – Jó cicus! Ki a legjobb gyilkológép? Úgy van! Te vagy! Nagyon brutális, aprócska oroszlán vagy! Igen, az!”

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
01.15. - Sorok Között
01.17. - Bibliotheca Fummie
01.19. - Deszy Könyvajánlója
01.21. - Always Love a Wild Book

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése