Bödőcs Tibor: Addig se iszik


Láttuk már színpadon, idézünk önálló estjeiből, most pedig az irodalmi paródia zegzugos ösvényein barangolhatunk vele. A Blogturné Klub négy bloggere vállalkozott arra, hogy elolvassa és véleményezze Bödőcs Tibor, a Helikon Kiadó gondozásában megjelent Addig se iszik c. könyvét. Tartsatok velünk, s a turné végén megnyerhetitek a könyv egy példányát. Kalandra fel!

Kiadó: Helikon
Oldalszám: 208 oldal

„Mikor a szerzőt megismertem, még nagyképűen vallotta: „Hárman nem írunk: Szókratész, Jézus és én.” Aztán megtört, és írni kezdett, paródiákat, persze – és megállt a kanál a levesben, de úgy, hogy a fal adta másikat. Úgy vágytunk erre a hangra ebben a karót nyelt, szürke, humordeficites honi literatúrában, mint egy falat kenyérre. Bödőcs írásaiban a páratlan irodalmi műveltség találkozik az igazi humorral Karinthy boncasztalán. Apját kérdezték, mit szól, hogy fia már ír is. „Addig se iszik” – válaszolta a bölcs öreg, és igaza volt: Tibor írás közben sose iszik. (Hmm…) Mert ilyen az irodalom: nevel, tanít, szórakoztat – és amíg írunk vagy olvasunk, addig se iszunk. Tisztelet a kivételnek. Fogadják tehát szeretettel az irodalmi paródia Lemmyjét, a magyar humor Billy, a Kölyökjét, a búcsúszentlászlói Rabelais-t. „Tessék mosolyogni!” “
Cserna-Szabó András



Régebben, amikor még néztem tv-t, sokkal többször néztem stand upot. Sokszor külön rákerestem Youtube-on, voltak emberek, akiknek minden tévés szereplését láttam. Mára erről leszoktam, és csak két ember van, akinek szívesen hallgatom az agymenéseit, mert még mindig viccesek, és még mindig egyedi ötlettel állnak elő. Az egyikük Kőhalmi Zoltán, a másik pedig természetesen Bödőcs Tibor. Persze vannak mások is, akiket szívesen elhallgatok, és jártam már élő előadáson is, viszont ők ketten azok, akiket bármikor el tudnék hallgatni. Kőhalmi fiktív állatos sztoriját már annyiszor hallottam, hogy fejből tudnám idézni, és még mindig nem tudom úgy meghallgatni, hogy ne sírjak rajta a nevetéstől.
Szóval kíváncsi voltam, mit olvashatok Bödőcstől, és sajnos nem igazán azt, amit vártam. De megint én voltam a hülye, mert csak azt láttam, hogy Bödőcs, és egyből rávágtam, hogy kell, anélkül, hogy megnéztem volna, mi az. Jó, a végeredmény nem katasztrófa, mert végül is jól szórakoztam, csak az első fejezetnél kicsit meglepődtem.
Szeretem a paródiákat, amikor jól el vannak találva, csak a paródiákat nagyon nehéz jól eltalálni. Szerencsére Bödőcs az az ember, akinek ez a műfaj kifejezetten jól megy, legalábbis élőben már tapasztaltam. Írásban valahogy mégsem ugyanolyan. Határozottan nem rossz, csak nyilván nem ugyan az, amit már láthattam tőle.

Rögtön az első novellával nem igazán tudtam mit kezdeni, nem tudtam magamban hova tenni, de szerencsére a második egy olyan történetet dolgozott fel, amit én is ismerek, így el tudtam helyezni a könyvet. George Orwellnél jöttem rá, hogy sokkal jobban tetszenek azok az írások, ahol egy olyan szerzővel találkozok, akitől már olvastam valamit, vagy ismerem a kerettörténetet. Krasznahorkai Lászlónak nagyjából még csak a nevével találkoztam, de mégis jól szórakoztam azon, mi minden történik a Százholdas pagonyban.
A stílus amennyire meg tudom ítélni, jól el lett találva. Talán legjobban ez Kertész Imrénél jön ki, az valahogy zseniálisan el lett találva. Az összes közül azt mondanám a kedvencemnek. A problémám viszont az, hogy több szerzőhöz hozzá se tudtam szagolni, úgyhogy azokat nem igazán értettem, nem élveztem őket annyira. Tudom, az én hibám, hogy ilyen műveletlen vagyok.
Egyáltalán nem rossz ez, arra pont megfelel, hogy reggelente a munkába menet az ember elolvasson egy-egy sztorit és jól induljon a napja, de azért láttam én már jobbat is Bödőcstől. Addig is maradok a Youtube-nál.


Kedvenc karakter: -
Ami legjobban tetszett: A Kertész és az Örkény fejezet
Ami nem tetszett: 
Értékelés: 3/5

Nyereményjáték

Kalandos játékra hívunk Titeket. A könyvben számos népszerű írót megidéz és parodizál a szerző. Nyereményjátékunkban minden állomáson borítórészletet találtok egy-egy olyan író könyvéről, aki feltűnik Bödőcs Tibor könyvében. A feladat, hogy a borítórészlet alapján felismerjétek a könyvet, s a szerző nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.



a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
10.17. - Szembetűnő
10.22. - Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése