Naomi Novik: Rengeteg


A Temeraire sorozatával híressé vált Naomi Novik most egy másik műfajjal varázsolja el az olvasókat. Ebben a regényben a Sárkány most egészen máshogy van jelen. A Gabo kiadó jóvoltából április 26 és 30 között öt állomáson ismerhetitek meg a Rengeteget, a sok érdekes információ mellett pedig nyerhettek is.

Kiadó: Gabo SFF
Oldalszám: 488 oldal
Fordító: Heinisch Mónika

Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.
Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.
Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.
„A Rengetegben minden megvan, amit Novik írásaiban szeretek, és ráadásnak némi óvilági mágia és a sötét tündérmesék zamata.” Patrick Rothfuss, A szél neve szerzője
„Vad, pezsdítő és mélyen, sötéten mágikus. Azonnal a klasszikusok közt a helye.” Lev Grossman, A varázslók szerzője


Már akkor tudtam, hogy kelleni fog nekem ez a könyv, amikor még arról sem volt fogalmam, miről szól. Naomi Novikkal a Temeraire sorozat kapcsán találkoztam, abból is csak az első részhez volt még szerencsém. A másik három is megvan itthon, amit kiadtak magyarul, csak még nem jutottam el addig. Mindenesetre az Őfelsége sárkányát nagyon szerettem, és tudtam, hogy én ezek után bármit elolvasok Noviktól. Nem csalódtam benne.
Kezdjük ott, hogy milyen gyönyörűséges. Ami a történetre ugyan nincs hatással, de konkrétan órákat töltöttem el azzal, hogy néztem a borítót. Amikor először mutatta meg a kiadó, a közös chatben elég nagy volt az egyetértés abban, hogy a legtöbbeknek nem tetszik, én meg ott ültem a csendes kisebbségben, és próbáltam elmagyarázni, miért is imádom annyira. Amióta meg a könyv is az enyém, minden nap meg kell simogatnom. Tudom, hogy még csak április van, de a Rengetegnek komoly esélye van az év végi legszebb borító nyerteseként. Élőben pedig még szebb. Hajaz a népmesékre, mégis olyan komor, és nem véletlen.
Az elején az az érzésem támadt, hogy egy mesét olvasok. Novik a szláv eredetű népmesékből merített, ezért is olyan a stílusa. Finoman vezet be minket a Rengeteg világába, felvezeti ki is a Sárkány, és miért kell minden tíz évben a megfelelő korú lányoknak felsorakoznia előtte. A mesés leírással ellentétben azonban nem gyerekeknek szól történet. Számomra hamar tisztázódott, hogy ez valami sokkal sötétebb. Ahogy a Rengetegben meglapul a gonosz, úgy a sorok közé is észrevétlenül beférkőzik, és hamar rátelepszik az ember lelkére. Nagyon szerettem ezt a kettősséget. Egy pillanat alatt el tudott varázsolni, mégsem éreztem, hogy átmentem volna gyerekbe.

Főszereplőnk Agnyeska, akinek leginkább ahhoz van tehetsége, hogy a lehető leghamarabb összepiszkítsa a ruháját. Legjobb barátnője, Kasja egész életében arra készült, hogy a Sárkány majd elviszi, ha itt az ideje, ám a mágus választása valamiért mégis Agnyeskára esett. Itt kezdődik igazából Agnyeska története. Szerettem őt, mert kicsit az a tipikus főhős, de mégsem. Nem túl ügyes vagy tehetséges, és nagyon sokat kellett tanulnia, mire végre sikerült egy-egy varázsigét elsajátítania, de igazinak éreztem, és nem egy sablontulajdonságokkal ellátott papírmasékarakternek. Tetszett, hogy makacs, sokszor szembeszegült a Sárkánnyal, és a maga útját járta, ha úgy látta jónak. Egy erős akaratú lány, de jó szívű és kedves.
Sárkány félelmetesnek tűnik elsőre, mint ahogy a legtöbb sárkány, de kiderül róla, hogy inkább csak morog, harapni nem szokott. Ő volt a másik kedvenc szereplőm. Sok apróságból derült ki, hogy nem akar ő rosszat, és nem azért morog, mert le szeretné tépni Agnyeska fejét, csupán elfelejtette hogyan kell emberien kommunikálni. Be van zárva a toronyba, amit csak vész esetén hagy el, így nem csoda, hogy elidegenedett mindenkitől. A történetben előre haladva fokozatosan tudunk meg róla egyre több dolgot, és látunk egyre mélyebben az igazi valójába. Én ugyan már az elején megkedveltem, de minél jobban megismertük, csak annál jobban szerettem őt.
Azt szerettem a könyvben, hogy nem lehetett a karaktereket két csoportra (a „jók és a „rosszak”) bontani. Persze voltak egyértelműen kedvesek, és voltak, akikről rögtön lerítt, hogy gonosz, de a legtöbben nem. Sólyom, a másik mágus, aki nagyobb szerepet kapott például mindig úgy változott, ahogy az neki előnyére vált. Vagy ott van Marek herceg, aki először csak antipatikus volt, aztán bátor, majd teljesen hülye, és a végére kiderült, hogy valójában csak egy kisfiú, aki az anyját szerette volna visszakapni.

Az egyetlen tényleg gonosz „karakter” az maga a Rengeteg volt. Ez volt a fura, hogy nem egy személyt kellett legyőzni, hanem egy erdőt, én pedig el sem tudtam képzelni, hogyan lehetséges ez. Nem csak azért, mert sok félelmetes vad, sáska és kóbor bújt meg, hanem mert úgy harcolt, hogy lehetetlennek tűnt felülkerekedni rajta. Beette magát az ember bőre alá és elültette a gonosz gondolatokat a fejében. Ezért volt olyan félelmetes.
Tudtam előre, hogy ez egy egyedül álló könyv, és nagyon örültem is neki, végre nem egy sorozat, aminek várni kell a folytatását, és úgy érzem, soha nincs vége. Most mégis olyan hamar lett vége, és olyan szívesen eltöltenék még több időt ebben a világban, mert nekem ez kevés volt. Még akarok Agnyeskát és még akarok Sárkányt. Az sem zavar, ha a gonosz Rengeteg visszavág, de olyan hamar vége lett. Főleg azért érzem ezt, mert ahogy haladtam, láttam, milyen kevés van hátra, és még kevesebb, és csak fogytak az oldlak, de még mindig nem kerültünk közelebb a probléma megoldásához. Én meg nem tudtam rájönni, mi jön most. Csak egyre rosszabb és rosszabb lett a helyzet, és nem tudtam mást, csak izgulni. Nagyon tetszett, hogy nem az lett a vége, amire számítottam, és jól lezárták és megoldották a problémát, de ettől függetlenül én úgy szeretnék még egy kicsit ebben a világban kalandozni.
Az egyetlen hibának azt tudom felróni, hogy voltak részek, amiket kevésbé tartottam izgalmasnak, főleg azok, amelyekben nem volt Sárkány. Ettől függetlenül viszont imádtam, és mindenkinek ajánlom. Még anyukám is bejelentette, hogy majd kölcsön akarja kérni, és ez nála nagy szó.


Kedvenc karakter: Agnyeska, Sárkány
Ami legjobban tetszett: a hangulat, a világ
Ami nem tetszett:
Értékelés: 5/5

Naomi Novik

1973-ban született New Yorkban, felmenői litván és lengyel származásúak. A Brown Egyetemen tanult angol irodalmat, ám végül informatikából diplomázott a Columbia Egyetemen. Egy játékfejlesztő cégnél kezdett dolgozni, de közben rájött, hogy sokkal jobban érdekli az írás, így visszatért New Yorkba, ahol regényíróként kezdett dolgozni.
2006-ban jelenet meg első regénye, az Őfelsége sárkánya, amely a Temeraire sorozat első része. A sorozat első négy részét magyarul is kiadták, külföldön idén jelenik meg a kilencedik része. Az Őfelsége sárkánya elnyerte a Compton Crook Awardot és a Locus Legjobb Első Regényének járó díját is, az írónő pedig 2007-ben megkapta a legjobb új szerzőnek járó John W. Campbell-díjat. A regény megfilmesítésére Peter Jackson bejelentette igényét, ám a film azóta sem készült el.
Az írónő 2010-ben utalt rá először, hogy szeretne mást is írni a Napóleon-korabeli sárkányos fantasyn kívül, és 2015-ben megszületett a Rengeteg.

Nyereményjáték

Agnyeska faluja melletti Rengeteg sok veszélyt rejt, de nem ez az egyetlen híres erdő, amivel vigyázni kell. Minden állomáson találtok egy-egy ismert erdőről leírást, amely alapján ki kell találnotok annak nevét (ami nem minden esetben egy konkrét név, és lehet létező hely is).
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre tud postázni. A nyertesnek 72 órája van a kiküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Hősünk tizenhárom törp társával vág keresztül ezen a veszélyekkel teli rengetegen, hogy teljesítse a küldetését. A pókok mellett sindák és erdőtündék lakják, a másodkorban pedig Oropher volt a királyuk. Ha betérsz ide, a legfontosabb tanács, hogy sose hagyd el az ösvényt!

a Rafflecopter giveaway


A turné további állomásai:
04/28 Bibliotheca Fummie

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése